×
INDI Library v1.8.1 Released (09 Sep 2019)

Monthly maintenance release INDI v1.8.1

QHY5 not found by Ekos

5 months 4 weeks ago
crw4096
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 88
More
Topic Author
QHY5 not found by Ekos #40007
Hello,

I'm having trouble getting Ekos to find the qhy5 guide camera in my setup. I'm running an indi server on Raspberry Pi; here's what the indi server says about QHY5 on startup:
2019-06-09T03:05:09: Driver indi_qhy_ccd: QHYCCD|QHYCCD.CPP|InitQHYCCDResource|    InitQHYCCDResource   END
2019-06-09T03:05:09: Driver indi_qhy_ccd: QHYCCD|QHYCCD.CPP|ScanQHYCCD|START
2019-06-09T03:05:09: Driver indi_qhy_ccd: QHYCCD|QHYCCD.CPP|ScanQHYCCD|ScanQHYCCD numdev=0
2019-06-09T03:05:09: Driver indi_qhy_ccd: QHYCCD|QHYCCD.CPP|ScanQHYCCD|Scan  finished. Return nid=0

Once I try to connect, though, Ekos doesn't see the camera. It sees everything else (mount, filter wheel, imaging cam, focuser) but not the guide cam. I turned on logging in Ekos and tried to attach just the QHY5; the log is attached.

I wasn't sure the camera itself was the issue, but I tried it under Windows and it worked fine. The setup seemed to work several weeks ago after I upgraded to INDI 1.7.8. I say "seemed to" because I could only try it out in my living room. Today, I updated kstars, and I'm wondering if that could be the issue.

Versions:
INDI 1.7.8 on RPi
Kstars Build: 2019-05-30T09:48:47Z

Let me know if there's anything else I can provide.

Thanks,

Charles Wright

Ubuntu 18.04 and Raspbian Jessie; INDI 1.7.4
Mounts: CEM-60 chiefly; iEQ45
Cameras: Atik 383L+, QHY5-II-M
Focuser: Moonlite
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7391
Karma: 51
QHY5 not found by Ekos #40010
You need to contact QHY for this. They said recently that QHY5 is no longer supported and does not work in their SDK for Linux.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago
crw4096
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 88
More
Topic Author
QHY5 not found by Ekos #40024
Well that's not very nice of them.

What if I revert to an earlier version of INDI? I see in the git log that QHYSDK v5.0.3 went in just before the INDI v1.7.7 release. Does that mean I need to go back to 1.7.6?

Thanks for any help,

Charles

Ubuntu 18.04 and Raspbian Jessie; INDI 1.7.4
Mounts: CEM-60 chiefly; iEQ45
Cameras: Atik 383L+, QHY5-II-M
Focuser: Moonlite

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago
jerry
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 130
Karma: 1
More
QHY5 not found by Ekos #40029
Just to be clear in my mind, is the dropped support is specifically for the QHY5? I'm hoping (based on the 2019-04-08 linux note), it doesn't include the QHY5L-II-M ?

10" Meade SCT on Celestron CGEM DX HC: GEM 5.29.7137 MC: 6.50 6.50,
QHY-5L-II-M 1280x960 3.75um guiding,
Nikon Z7 8256 x 5504, 35.9 x 23.9mm 4.34 um pixel size.
StellarMate OS on RPI4 using kstars-bleeding and Kstars on Odroid-N2.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago 5 months 3 weeks ago by crw4096.
crw4096
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 88
More
Topic Author
QHY5 not found by Ekos #40041
Well, it might mean that - the camera I'm using is precisely a QHY 5L-II-M, and if this really is the case, it's the second piece of QHY hardware rendered inoperable under Linux for me. Gotta sell these things to a happy Windows astronomer...

Ubuntu 18.04 and Raspbian Jessie; INDI 1.7.4
Mounts: CEM-60 chiefly; iEQ45
Cameras: Atik 383L+, QHY5-II-M
Focuser: Moonlite

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7391
Karma: 51
QHY5 not found by Ekos #40051
No, the QHY5L-II-M works just fine, I think they were referring to the 1st generation QHY5.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago
ChrisRowland
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 238
Karma: 7
More
QHY5 not found by Ekos #40054
Won't the drivers provided by QHY before they withdrew support continue to work?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7391
Karma: 51
QHY5 not found by Ekos #40055
Right, but we use updated QHY SDK whenever it is released. We have to do this to keep with the bug fixes.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago
crw4096
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 88
More
Topic Author
QHY5 not found by Ekos #40062

knro wrote: No, the QHY5L-II-M works just fine, I think they were referring to the 1st generation QHY5.


If the QHY5L-II-M works "just fine", then I would like to help people further diagnose the issue I am having, because that is the camera I have, and it is very much *not* working. I can provide more info later - perhaps it's due to an issue with the build or something? No idea...

Charles

Ubuntu 18.04 and Raspbian Jessie; INDI 1.7.4
Mounts: CEM-60 chiefly; iEQ45
Cameras: Atik 383L+, QHY5-II-M
Focuser: Moonlite

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago
jerry
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 130
Karma: 1
More
QHY5 not found by Ekos #40063
This may not help, as I haven't yet scrolled back to see your original issues, but my QH5L-II-M pretty much works with either internal or Phd2 in the most recent bleeding edge builds (and has been for a while). I have had "exposure failed restarting", many times in the past, but at the moment, for the most part, it is working. When it doesn't I reboot Kstars. My problem at the moment is full resolution Nikon Z7 captures (without fits viewing) and Phd2 guiding appear to kill the nikon driver (driver crashed). I can see the system goes to 100% memory utilization. In the last session 2 days ago, after doing the image alignment with Kstars, I ended up with Phd2 guiding using Kstars indi drivers and attaching the camera to a CamRanger to provide exposures > 30". Not an ideal situation as the images are not fits. I hope an Odroid-N2 might help this, but more likely to replace one set of issues with another.

10" Meade SCT on Celestron CGEM DX HC: GEM 5.29.7137 MC: 6.50 6.50,
QHY-5L-II-M 1280x960 3.75um guiding,
Nikon Z7 8256 x 5504, 35.9 x 23.9mm 4.34 um pixel size.
StellarMate OS on RPI4 using kstars-bleeding and Kstars on Odroid-N2.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago
Herrhausen
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 520
Karma: 3
More
QHY5 not found by Ekos #40064
I just tested my very old QHY5 clone with nightlies and found it works OK. It lists as "Bus 003 Device 010: ID 16c0:296d Van Ooijen Technische Informatica" in lsusb. I did not find any difference to "original" QHY5s in the past so I believe it had just been re-labeled and is otherwise identical to the QHY5. If course I could be wrong nevertheless.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

5 months 3 weeks ago
crw4096
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 88
More
Topic Author
QHY5 not found by Ekos #40070
Mine is listed as "Bus 001 Device 015: ID 1618:0921" - there is no string following the numbers.

Ubuntu 18.04 and Raspbian Jessie; INDI 1.7.4
Mounts: CEM-60 chiefly; iEQ45
Cameras: Atik 383L+, QHY5-II-M
Focuser: Moonlite

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.424 seconds