×

INDI Library v1.8.9 Released (01 Mar 2021)

INDI monthly update. In addition to driver improvements, major code refactoring is in progress by @pawel-soja to modernize and improve INDI aging code.

New forum users, please go here first: indilib.org/forum/new-forum-users.html

A7S non Bulb mode

  • Posts: 27
  • Thank you received: 1

A7S non Bulb mode was created by peppuccio

Good morning all,
I wanted to know if anyone regularly uses the sony A7S with EKOS / INDI. Officially the sony A7S is in the list of supported hardware, but personally I can't get it to work in non Bulb mode (essential to avoid A7S star-eater).
After a lot of reading (including on this forum) I no longer have a driver crash, but in reality the images that are downloaded to the raspberry PI are not correct.
Let me explain. In the capture module (or the focus module), the first photo is correct, the second is a copy of the first, the third is actually the second, the fourth is actually the third and so on.
Everything happens if the images were in a cache and a delay occurs between taking a photo, downloading and presenting the photo in the .fits reader.
Of course, there is no error message in the logs, everything seems to be working fine.
Moreover, if I run a sequence I see the same difference and nothing is written in the SD card of the A7S, even if I choose this option in the driver.

Thanks for your help.
Joe from Paris
Mount : Avalon Fast Linear
FSQ 106 + Lakerside focuser
CCD : QHY290 MM Cool Guider : QHY5L-II
DSRL : Sony A7S Baader Mooded
4 months 3 weeks ago #63669

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 27
  • Thank you received: 1

Replied by peppuccio on topic A7S non Bulb mode

No one having an idea ?
I move from a laptop running windows to a PI EKOS/INDI and my first impression is excellent. My first rig is an Avalon Fast Linear, an FSQ and 2 QHY CCD for imaging and guiding. The focuser (Lakerside) works perfectly and after 2 days I succeeded in a first session thru the night but nothing to do with my Sony A7S.
it is frustrating to have a new solution and fall down when using a DSRL appearing in the list of approuved camera...
Mount : Avalon Fast Linear
FSQ 106 + Lakerside focuser
CCD : QHY290 MM Cool Guider : QHY5L-II
DSRL : Sony A7S Baader Mooded
4 months 2 weeks ago #63869

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 27
  • Thank you received: 1

Replied by peppuccio on topic A7S non Bulb mode

This a strange issue.
I add more debug info to see wath is going on.
When it works on Bulb mode I have
DEBUG 167.649972 sec : Downloading image... Name: (capt0000.arw) Folder: (/) Delete from SD card? (false)
DEBUG 167.696817 sec : Could not determine image size (Unspecified error)
DEBUG 167.767698 sec : Capture event completed.
DEBUG 181.034254 sec : read_libraw: raw_width: 4288 top_margin 0 left_margin 0 first_visible_pixel 0
DEBUG 181.034390 sec : read_libraw: rawdata.sizes.width: 4256 rawdata.sizes.height 2848 memsize 24242176 bayer_pattern RGGB
DEBUG 181.061274 sec : read_libraw: memsize (24242176) naxis (2) w (4256) h (2848) bpp (16) bayer pattern (RGGB)

When it fails in Non Bulb Mode (The viewer shows previous image)

DEBUG 413.769385 sec : Downloading image... Name: (capt0002.arw) Folder: (/) Delete from SD card? (false)
DEBUG 413.868418 sec : Downloaded 0x0 (preview 0x0)
DEBUG 414.636214 sec : read_libraw: raw_width: 4288 top_margin 0 left_margin 0 first_visible_pixel 0
DEBUG 414.636505 sec : read_libraw: rawdata.sizes.width: 4256 rawdata.sizes.height 2848 memsize 24242176 bayer_pattern RGGB
DEBUG 414.665653 sec : read_libraw: memsize (24242176) naxis (2) w (4256) h (2848) bpp (16) bayer pattern (RGGB)
Mount : Avalon Fast Linear
FSQ 106 + Lakerside focuser
CCD : QHY290 MM Cool Guider : QHY5L-II
DSRL : Sony A7S Baader Mooded
4 months 2 weeks ago #63934

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 16
  • Thank you received: 1

Replied by jurgenfd on topic A7S non Bulb mode

To start debugging the issue: does the problem occur when you're in a simpler situation, saving the data locally instead thru Rasberry PI?
Which driver and version are you using.
3 months 3 weeks ago #65244

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.602 seconds