×

INDI Library v1.8.9 Released (01 Mar 2021)

INDI monthly update. In addition to driver improvements, major code refactoring is in progress by @pawel-soja to modernize and improve INDI aging code.

New forum users, please go here first: indilib.org/forum/new-forum-users.html

kstars crashes when downloading an image captured with DSLR

I've reverted libraw21, and going to rebuild everything back on libraw20
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: cgmiller
2 months 2 weeks ago #67078

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 2
I've installed the update. Kstars is now loading again, but I'm right back to Ekos / kstars crashing every time I try to either loop frames or capture a preview in the Capture Module.

The last entry in the log files is either [ org.kde.kstars.ekos.capture] - "Starting framing..." or [ org.kde.kstars.ekos.capture] - Preparing capture job "/home/stellarmate/Pictures/Light" for execution.

I'll attach the log files for review.

File Attachment:

File Name: log_17-05-41.txt
File Size:775 KB

File Attachment:

File Name: log_17-03-35.txt
File Size:803 KB
Christopher Miller

WO GT71 / ZWO 183MC Pro / ZWO EAF / WO Uniguide 50mm / ZWO 290MM Mini / EQ6-R Pro
Meade 8" LX90 / ZWO 224MC / RigelSystems wifi-nFocus / ZWO OAG / ZWO 290MM Mini / Meade EQWedge
AF-S Nikkor 70-300mm Lens / Nikon Z6 / ZWO 30F4 MiniScope / ZWO 120mm Mini / Star Adventurer 2i
2 months 1 week ago #67091
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 2
I've been installing the nightly builds daily and re-testing each time. I'm still having the same issue of the program just crashing fully if I try to loop or capture a preview in the Capture Module. Looping & Preview work fine in the Focus module. Could this be an issue with the FITS viewer? It doesn't get invoked in Focus - the image appears in the built-in window. The error logs don't appear to provide any reason for the crash that I can see - but hopefully smarter minds will see the problem. At this point it has me unable to effectively use StellarMate with my Nikon Z6 setup. Any help toward resolution would be appreciated!

File Attachment:

File Name: indi_nikon....log.txt
File Size:16 KB

File Attachment:

File Name: log_08-37-10.txt
File Size:463 KB
Christopher Miller

WO GT71 / ZWO 183MC Pro / ZWO EAF / WO Uniguide 50mm / ZWO 290MM Mini / EQ6-R Pro
Meade 8" LX90 / ZWO 224MC / RigelSystems wifi-nFocus / ZWO OAG / ZWO 290MM Mini / Meade EQWedge
AF-S Nikkor 70-300mm Lens / Nikon Z6 / ZWO 30F4 MiniScope / ZWO 120mm Mini / Star Adventurer 2i
2 months 3 days ago #67555
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 247
  • Thank you received: 27
Hi,
Just checked my Z7 again. It still works when I ask for a FITS preview.
This is with FITS using Auto Stretch, Auto Debayer, Auto WCS and Auto Compute HFR.
I have 4G RAM and 2 G ZRAM.
Although I just tried it a 2nd time and had KStars crash (while I am compiling KStars from source at the same time). I'm pretty certain it just ran out of RAM. This compile is using -J2. With -J3 the compiler will eventually abort with what I believe are memory issues, even if KStars isn't running.
I noticed I don't get a nikon specific log file matching what you provided. I have Ekos INDI, Capture and the CCD driver logs enabled.

Cheers
120 MM Skywatcher Esprit on Celestron CGX, ZWO ASI 224MC guiding, Pegasus FocusCube v2
Nikon Z7 8256 x 5504, 35.9 x 23.9mm 4.34 um. Triad Ultra Quad NB Filter
1) Odroid-N2 Ubuntu-mate 20.04 2) StellarMate on RPI4 8G
The good, the bad, the ugly at sciencedowneast.no-ip.ca/zenphoto/
The following user(s) said Thank You: cgmiller
2 months 2 days ago #67560

Please Log in or Create an account to join the conversation.

cgmiller wrote: I've been installing the nightly builds daily and re-testing each time. I'm still having the same issue of the program just crashing fully if I try to loop or capture a preview in the Capture Module. Looping & Preview work fine in the Focus module. Could this be an issue with the FITS viewer? It doesn't get invoked in Focus - the image appears in the built-in window. The error logs don't appear to provide any reason for the crash that I can see - but hopefully smarter minds will see the problem. At this point it has me unable to effectively use StellarMate with my Nikon Z6 setup. Any help toward resolution would be appreciated!

File Attachment:

File Name: indi_nikon....log.txt
File Size:16 KB

File Attachment:

File Name: log_08-37-10.txt
File Size:463 KB


I still cannot reproduce such crashes. Please submit a ticket to StellarMate and prepare Teamviewer access.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 months 2 days ago #67561

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 2
I have TeamViewer access installed already.

Ticket Created: RPXS-001124
Christopher Miller

WO GT71 / ZWO 183MC Pro / ZWO EAF / WO Uniguide 50mm / ZWO 290MM Mini / EQ6-R Pro
Meade 8" LX90 / ZWO 224MC / RigelSystems wifi-nFocus / ZWO OAG / ZWO 290MM Mini / Meade EQWedge
AF-S Nikkor 70-300mm Lens / Nikon Z6 / ZWO 30F4 MiniScope / ZWO 120mm Mini / Star Adventurer 2i
Last edit: 2 months 2 days ago by cgmiller.
2 months 2 days ago #67562

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 54
  • Thank you received: 0
I tried my Z6 some time back and the only issue I had was with the ISO setting not working.

I've just prep'ed a SD card to set up a 3B+ to try on the Z6 (my RPI4 is on my main scope). I'm interested in using the focus directly on the Z6 from Stellarmate, if this works I'll be quite happy!
2 months 38 minutes ago #67685

Please Log in or Create an account to join the conversation.

By "focus" you mean camera live view or something else?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 months 10 minutes ago #67687

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 54
  • Thank you received: 0
I mean controlling the in camera focus using SM. I've just tried it and it seems to work, though that wasn't pointed at stars it was just in the house.
I'll look to give it a go later this week if the clouds head off :)

Will make a nice addition to the main scope running a wide field off SLR mounted to the scope so whilst I wont get dithering on the Z6 if the scope if guiding, it should be stable for a long exposure elsewhere in the sky at a shorter focal length I think?

I was surprised at the long download speed, quite a few seconds to get the image from the camera, but that could be a combo of USB2 and a PI3B+ rather than my usual Pi4 USB3 on the main scope camera.

Quite looking forward to trying this out!
1 month 4 weeks ago #67696

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 54
  • Thank you received: 0
Hmmm I have managed to get both Ekos and Kstars to crash today whilst playing.

I was exploring the ISO settings, last time I tried these with a stable Stellarmate it had no effect. I did this through the capture module. Happy to report in ISO now seems to work on the Beta I am running.

Focus also works, using the live preview I was able to focus the lens in and out - not tried a star yet, that's tonights test but works with the row of trees in the garden.

However if I try and set say 2 exposures in a sequence, it crashes Ekos/Kstars

it seems to be crashing when it tries to save the file after downloading it.

I turned on debugging (File, verbose etc) but I am struggling with the Ekos Debugger hopefully I've done this right! :)
indilib

File Attachment:

File Name: kstars2.txt
File Size:545 KB

File Attachment:

File Name: indi.txt
File Size:2 KB


Debug Log:
Warning: Spoiler!
Last edit: 1 month 3 weeks ago by jiberjaber. Reason: added debug log
1 month 3 weeks ago #67826
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.714 seconds