×

INDI Library v1.9.8 Released (29 Sep 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

asi_ccd driver troubles

  • Posts: 440
  • Thank you received: 51
Hello,

I have a little problem with the ZWO/ASI driver. When I try to run the service in Tools > Devices of Kstars I get the following message:
Kstars detected INDI_asi_ccd crashed. PLeas check INDI server log in the device manager.
The log in the device manager can't be catched because it refresh in an infinite loop.

Ubuntu 15.04

KStars version : 2.2.2

libindi 1

When I start indiserver
indiserver indi_asi_ccd
I get the following message : Driver indi_asi_ccd: stderr EOF

Have you any explanation to help me ?

Thank you
6 years 10 months ago #5746
The topic has been locked.
  • Posts: 130
  • Thank you received: 11

Replied by Klaus on topic asi_ccd driver troubles

Test with different USB cables and connect directly to the PC - no USB hub first. If using a hub it needs to be powered.

To check the cam with a second app you may install oacapture

CS
Klaus
6 years 10 months ago #5747
The topic has been locked.
  • Posts: 440
  • Thank you received: 51

Replied by Patrick on topic asi_ccd driver troubles

Hello Klaus,

I tested with oacapture that recognized the camera but doesn't show any image. I tried to record an avi but got each time a file with same size and apparently empty.

Looks weard :huh:
6 years 10 months ago #5748
The topic has been locked.
  • Posts: 440
  • Thank you received: 51

Replied by Patrick on topic asi_ccd driver troubles

:) Great, tried again and it works with oacapture. Don't know why it didn't work before.

Next step try it again with indi and tadam it doesn't work :(

I am really perplexed.
Last edit: 6 years 10 months ago by Patrick.
6 years 10 months ago #5749
The topic has been locked.
Please install kstars-bleeding from the PPA.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
6 years 10 months ago #5750
The topic has been locked.
  • Posts: 440
  • Thank you received: 51

Replied by Patrick on topic asi_ccd driver troubles

hello knro,

I have done it yet with the same result.

I will try to uninstal all and reinstall all.

Is there any issues with 64bits ubuntu ?
6 years 10 months ago #5751
The topic has been locked.
  • Posts: 440
  • Thank you received: 51

Replied by Patrick on topic asi_ccd driver troubles

Yipee :silly: full reinstall made the camera recognized by indi. But can start video streaming.

I have got the following message:<strong> No Luma video format found, cannot start stream.</strong>
that look weird to me. Just a little help more pleaaaaase.
Maybe this could help, I also have this message in the log:
2015-11-07T18:01:11: ASISetROIFormat (1280x960 @ 1) error (9)
2015-11-07T18:01:11: Error: Invalid range for WIDTH. Valid range is from 1 to 1280. Requested value is 1392
2015-11-07T18:01:11: Upload settings set to client only.
2015-11-07T18:01:11: Loading device configuration...
2015-11-07T18:01:11: CCD is online. Retrieving basic data.

Patrick
Last edit: 6 years 10 months ago by Patrick.
6 years 10 months ago #5753
The topic has been locked.
What's the camera model?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
6 years 10 months ago #5754
The topic has been locked.
  • Posts: 130
  • Thank you received: 11

Replied by Klaus on topic asi_ccd driver troubles

I must admit that I've never checked out this Streaming tab as I only take single images. Now I did and I get the same "No luma video format ..." message. The cam is a ASI120MM. Google doesn't tell me much about luma video format but perhaps Jasem can shine a light on this.

CS
Klaus
6 years 10 months ago #5755
The topic has been locked.
I have ASI120MC and it's working well under Ubuntu 64bit. Make sure to connect to a USB2 port (USB3 can cause problems). Do you see Luma format under Controls tab?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
6 years 10 months ago #5756
The topic has been locked.
  • Posts: 130
  • Thank you received: 11

Replied by Klaus on topic asi_ccd driver troubles

No Luma format under controls tab. Is it related to color cams? Mine is monochrome. System is Kubuntu 15.04 64bit and is up-to-date from your PPA.

Klaus
6 years 10 months ago #5758
The topic has been locked.
What formats do you have there?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
6 years 10 months ago #5759
The topic has been locked.
Time to create page: 0.490 seconds