×

INDI Library v1.8.0 is Released (27 Jul 2019)

INDI Library v1.8.0 is mostly a maintenance release to fix a few bugs in several drivers.

Driver OnStep (LX200 like) for INDI

  • Posts: 187
  • Thank you received: 13

Replied by kbahey on topic Driver OnStep (LX200 like) for INDI

james_lan wrote: There is one bug, but it's an Ekos one from what I can tell related to the mount model alignment tool, which is if there's a delay changing to slew, and it gets checked too quickly then Ekos/Kstars assumes it's done with a slew before the command even gets sent.

I've filed a bug for kstars. bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=410094 as I believe that's where the issue lies.

And since I left this post up overnight, before hitting submit, it's already fixed (or at least looks like it) in kstars git, and if I do observing tonight, I'll see if I have any issues. <strong>Thanks Jasem!</strong>


This bug is still there. Very annoying ...

Mount Model will slew and solve a star, then go to the next, then solve and slew too fast. The image is a streak and not a point.

I am using the latest Ubuntu 18.04 packages from Jasem's repositories, built a couple of days ago.
2 weeks 2 days ago #41634

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 88
  • Karma: 1
  • Thank you received: 18

Replied by james_lan on topic Driver OnStep (LX200 like) for INDI

It broke, but mostly because I'd been messing with enough stuff that wasn't in master. Then the stupid spaces/tabs thing. (Which is now all spaces, but Gah that was annoying!)

As azwing is having fun with his internet (/s) I just bumped the OnStep version and submitted version 1.7, with the following changes, but likely some I may have forgotten, or missed going through commits.
Version 1.7:
- Added support for Reporting Guide rate (to PHD2 among others)
- Updated Error codes to match up with Android/SHC (Unknown reserved for unknown, so Unspecified = Unknown on other platforms)
- Added descriptions to SlewRate to match, slider kept which matches OnStep values
- Support for up to 9 stars for alignment
- Changed align so the last step isn't the (Optional) Write to EEPROM
- Added support for polar adjustments, without having to redo the entire model. (:MP# command)
- Support for Full Compensation/Refraction only, and 1/2 Axis tracking
- Cleanups


I don't have the :Gu# settings done yet, or a few other things in progress, but I figured the above would be welcome by people. And gaffes about merging an old variable name aside, I think things have been fairly well tested.
2 weeks 2 days ago #41644

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 88
  • Karma: 1
  • Thank you received: 18

Replied by james_lan on topic Driver OnStep (LX200 like) for INDI

I added a Qtimer for 5 seconds (likely should be adjustable) to my own local copy to test if that fixes it. If so I'll send it on up to kstars. (It's supposed to be clear tonight! HUZZAH!)
2 weeks 2 days ago #41645

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 187
  • Thank you received: 13

Replied by kbahey on topic Driver OnStep (LX200 like) for INDI

- Changed align so the last step isn't the (Optional) Write to EEPROM


Do you mean the text of the instructions change, or there is a functionality change somewhere? If the latter, please elaborate more.

- Added support for polar adjustments, without having to redo the entire model. (:MP# command)


If you have a polar alignment that has significant errors (say > 3'), and you do the RefinePA (:MP), then you are better off re-doing the polar alignment since your gotos will off if you don't.

- Support for Full Compensation/Refraction only, and 1/2 Axis tracking

So now we have a Single and Dual button next to each of Full and Refr?

One more thing: the units for the polar error in the Align tab are wrong. They are ' but should be ". I am sure I reported this to Alain way back when, and it was fixed. Perhaps overwritten by some other change.

Thanks for your continued work on this ...
2 weeks 2 days ago #41649

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 88
  • Karma: 1
  • Thank you received: 18

Replied by james_lan on topic Driver OnStep (LX200 like) for INDI

kbahey wrote:

- Changed align so the last step isn't the (Optional) Write to EEPROM


Do you mean the text of the instructions change, or there is a functionality change somewhere? If the latter, please elaborate more.


Yes, text changed.


Write align got set to Write Align to NVRAM/Flash (Actually should be EEPROM/Flash, but whatever, storage that doesn't go away with power!)

- Added support for polar adjustments, without having to redo the entire model. (:MP# command)


If you have a polar alignment that has significant errors (say > 3'), and you do the RefinePA (:MP), then you are better off re-doing the polar alignment since your gotos will off if you don't.

- Support for Full Compensation/Refraction only, and 1/2 Axis tracking

So now we have a Single and Dual button next to each of Full and Refr?

No, I did it a little differently, along with status, which shows Single Axis, 2-axis or N/A (If off)



One more thing: the units for the polar error in the Align tab are wrong. They are ' but should be ". I am sure I reported this to Alain way back when, and it was fixed. Perhaps overwritten by some other change.

See probably the first screenshot, Alain corrected this a while back. I don't think it got pushed up to the main one though. It's there now.

Thanks for your continued work on this ...

No problem, Open source is awesome.

Now if I can just find what the hell is with that bug in the alignment routine. (I've somewhat narrowed it down bringing out things like wireshark, but whatever the issue is, it seems to defy my finding it. Though I've narrowed it down some as to what gets called, but that shouldn't as far as I can tell. Somehow kstars thinks that the EqNP.s is busy when as per wireshark it's not, so it goes into the case of IPS_BUSY (== Slewing) when it's actually another status, but I don't see HOW. At least I know it's not the OnStep INDI driver side (or the INDI side, or the OnStep side... I think anyway :dry: ). )




Also: If anything breaks that was working before, PLEASE LET ME KNOW. There were a bunch of stupid spacing things that git decided a whole function constituted a change, some of which had actual changes in them, and I think I decoupled the spacing changes from actual changes, but... I'm only human, and a little bit more persistent than git. ;)
1 week 6 days ago #41758
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 187
  • Thank you received: 13

Replied by kbahey on topic Driver OnStep (LX200 like) for INDI

Thanks for the clarification. These are all great changes.

james_lan wrote: Now if I can just find what the hell is with that bug in the alignment routine. (I've somewhat narrowed it down bringing out things like wireshark, but whatever the issue is, it seems to defy my finding it. Though I've narrowed it down some as to what gets called, but that shouldn't as far as I can tell. Somehow kstars thinks that the EqNP.s is busy when as per wireshark it's not, so it goes into the case of IPS_BUSY (== Slewing) when it's actually another status, but I don't see HOW. At least I know it's not the OnStep INDI driver side (or the INDI side, or the OnStep side... I think anyway :dry: ). )


This bug is merely an annoyance.
I found it easier to just point and slew to each star, and repeat 6 times.

The reason is that populating the Mount Model tool takes a lot of time, so in the end, both methods work out to the same time.

Also: If anything breaks that was working before, PLEASE LET ME KNOW.


I will. Although I will not get the changes until they make it all the way to Jasem's PPA, then him building packages. So it will be a while.

There were a bunch of stupid spacing things that git decided a whole function constituted a change, some of which had actual changes in them, and I think I decoupled the spacing changes from actual changes, but... I'm only human, and a little bit more persistent than git. ;)


Maybe it is something more mundane? Such as tabs vs spaces?
1 week 6 days ago #41760

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 88
  • Karma: 1
  • Thank you received: 18

Replied by james_lan on topic Driver OnStep (LX200 like) for INDI

kbahey wrote: Thanks for the clarification. These are all great changes.

james_lan wrote: Now if I can just find what the hell is with that bug in the alignment routine. (I've somewhat narrowed it down bringing out things like wireshark, but whatever the issue is, it seems to defy my finding it. Though I've narrowed it down some as to what gets called, but that shouldn't as far as I can tell. Somehow kstars thinks that the EqNP.s is busy when as per wireshark it's not, so it goes into the case of IPS_BUSY (== Slewing) when it's actually another status, but I don't see HOW. At least I know it's not the OnStep INDI driver side (or the INDI side, or the OnStep side... I think anyway :dry: ). )


This bug is merely an annoyance.
I found it easier to just point and slew to each star, and repeat 6 times.

The reason is that populating the Mount Model tool takes a lot of time, so in the end, both methods work out to the same time.


For me, any of the automated methods work in a very short amount of time. (When playing with it, I've tried to find an option that would take a while, but everything from grid to named stars seems to populate pretty much instantly for me. The only thing I have to sometimes check for is where I have trees. In which case, I can just generate say 8 when I want 6, and kill those too far NW, or use a higher altitude.

In any case, I did some local testing and 17/25 hit it. However, I did test a timer, and that worked great to mask whatever is causing the issue, and while reporting that, had an idea which should mask it fairly easily. (Provided Settle Time > polling time) Still haven't found the cause, but maybe a bandage will get to kstars relatively soon?

Also: If anything breaks that was working before, PLEASE LET ME KNOW.


I will. Although I will not get the changes until they make it all the way to Jasem's PPA, then him building packages. So it will be a while.

I believe since it's in INDI master, it should be in Jasem's PPA.

There were a bunch of stupid spacing things that git decided a whole function constituted a change, some of which had actual changes in them, and I think I decoupled the spacing changes from actual changes, but... I'm only human, and a little bit more persistent than git. ;)


Maybe it is something more mundane? Such as tabs vs spaces?


Yep. I added a .katesettings (I think that's the name) with the tab settings. Actually that might be worth pushing up to INDI master. (Doesn't solve it for all editors, but... (Hrm, a standard for that that all editors look at would be great.))
1 week 1 day ago #41946

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.736 seconds