×

INDI Library v1.9.6 Released (21 May 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Driver OnStep (LX200 like) for INDI


I believe I found and fixed this issue, please test KStars from GIT or nightly.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: Alain Zwingelstein
5 months 2 weeks ago #78380

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 300
  • Thank you received: 24
The "telescope connection disappearing" issue is in KStars, not INDI?
5 months 2 weeks ago #78382

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 320
  • Thank you received: 41
@Jasem,

Just compiled Kstars from Git and yes, looks klike you fixed it, connection selection is always accessible.

Thanks a lot
5 months 2 weeks ago #78385

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 320
  • Thank you received: 41
@Khalid,

since Kstars is the client and it is up to the client to display properties it is likely the client that makes things like that.
This is why I use sometimes CDC to check if behavior is the same as in Kstars.
I just compiled Kstars Version 3.5.7 Beta Build: 2021-12-05T21:27:06Z and the bug is closed
5 months 2 weeks ago #78386

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 300
  • Thank you received: 24
Excellent.
Thanks Alain for explaining how the bug is manifested/expressed.
Thanks Jasem for fixing it.

I hope that stable packages are built in the coming couple of weeks or so.
5 months 2 weeks ago #78388

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 320
  • Thank you received: 41
It seems someone try to use Bluetooth as the main connection between OnStep and Computer.
Obviously it does not work correctly.
Does somebody use Bluetooth with success?
Have a look on this issue
github.com/indilib/indi/issues/1579
The following user(s) said Thank You: james_lan
4 months 2 weeks ago #79026

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 46
  • Thank you received: 0
Yes i have on my MicroScope project. RaspberryPi Indi server connecting to OnStep via bluetooth.

I followed the steps under the "bluetooth" heading of this instrucable.
www.instructables.com/The-Micro-Scope-a-...ture-GOTO-Telescope/

I will look at that thread to see if it will help them.
4 months 2 weeks ago #79031

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 155
  • Thank you received: 37
Finally started trying to test this and as soon as the port is bound via rfcomm and thus properly setup as /dev/rfcommX (provided it's powered on) I can't seem to reproduce it on my bluetooth board. (Basically what the Instructable does.)

So I'm inclined to think it may be an OS level connection problem, but I'm not entirely sure that's the case.

In the past bluetooth has been finicky as heck. (So that's good for me, but bad for solving the problem unless the above was the problem?)

However, I have discovered: It does sometimes crash kstars if it's disconnected, I'm surprised by that, with all the fixes I did to prevent that, not sure why it would only show up on bluetooth. I'll need to look into that later. (ARGH! I realized I was testing an old branch, so I need to go back and check this again after some updates/rebuilds.)
 
4 months 1 week ago #79263

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 300
  • Thank you received: 24
Jasem,

I have not seen any packages built (KStars Bleeding, and INDI) after all these fixes from a month ago.

Did I miss them? Or are they in the pipe line and will be available soon?
4 months 1 week ago #79270

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 5
  • Thank you received: 0
I have used OnStep via LX200 driver on my MacBook Pro (early 2011). Indi driver seems to be very unstable, it will crash every now and then. From last session, I saved two log files, where driver crashed similar way. It seems that "Child process 567 died". In the attachment is two log files. 
Can anyone give me some advices, how can I get driver to be more stable?

File Attachment:

File Name: log2.txt
File Size:14 KB

File Attachment:

File Name: log1.txt
File Size:19 KB
 
Last edit: 4 months 1 week ago by Jambbe.
4 months 1 week ago #79298
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 320
  • Thank you received: 41
Could you please tell which version you use for Kstars, Indi andf indi_lx200_OnStep ?
kstars --version
should return
kstars 3.5.6 (for the latest build)

indiserver -v
should return
INDI Library: 1.9.3

indiserver -vvv indi_lx20_Onstep
should return (for the latest version)
DRIVER_VERSION='1.13'

and also what type of connection you use (Serial USB, WiFi, Bluetooth)

Many fixes have been applied recently and may be it is related to something already fixed!
The following user(s) said Thank You: Jambbe
4 months 1 week ago #79299

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 155
  • Thank you received: 37
Looking at those logs, @azwing is correct, about it being related to things fixed. Those errors will not occur anymore with the current master. Which will be INDI 1.9.4 whenever @knro bumps the version and releases it. I went through and fixed a lot of that after 1.9.3 was released and the specific functions it crashes on there aren't called. (Which is usually about 2 months, and right now it's 2months + 1 day from 1.9.3 (Nov 10), so it should be relatively soon.)

If you want it to not happen before then, you can build it from source. (Not sure what all getting set up to build that includes on mac, but the master repository is here if you want to try: github.com/indilib/indi )
The following user(s) said Thank You: Jambbe
4 months 1 week ago #79303

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.550 seconds