×

INDI Library v1.9.3 Released (11 Nov 2021)

Bimonthly Stable INDI Library release introduces new drivers and fixes for existing ones. Some highlights:

Polar alignment - mount does not slew

  • Posts: 216
  • Thank you received: 49
Check that the slew "Speed:" button, in the PAA window, next to the "Direction:" button, is set to "Max" and not a slower speed. My M-Uno PAA speed was set to "Guide" and I thought that the mount was not slewing but it was, at a painfully slow speed. Changing it to "Max" solved the problem.

That may, or maybe not, be your problem though.
2 months 1 week ago #75711

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Hi Gilles, Thank you! I tried different settings there as well to no avail. I will try it again later this week when it is supposed to clear up again.

BTW, I am using the new StarGo2 controller (Raspberry Pi 4 based). This might be different from the original/classic StarGo control.
2 months 1 week ago #75712

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 216
  • Thank you received: 49
I did not know that the StarGo2 could be used with the M-Uno! I thought it was meant for the new M-Due.

Differences between the two controllers could explain the problem but, as other things seem to work correctly, that would be surprising.

Good luck and keep us posted.
2 months 1 week ago #75713

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Indeed, the StarGo2 is primarily foreseen for the M-due. I asked Avalon to have it adapted to the M-uno, since they also offer it as a stand-alone controller. Avalon kindly pre-installed the StarGo2 with a new adapter plate to the motor boxes (= fork arm). I did not even get the classical StarGo controller. It works nicely.

The configuration works well with a separate computer and an INDI interface. With KStars & EKOS it works mostly OK, except for the PAA ;-). I did some changes in the settings and I will try again hopefully later this week, when I have a clear night again. BTW, SkySafari works very well, which I like using very much.

I also try to access the SG2 with the ASIAIR Pro... Does not work well yet. I will keep trying different drivers, settings, configurations etc. I have to admit, I am feeling pretty spoiled by the ASIAIR app on an iPad. I wish there would be something similar for a less proprietary environment and set of equipment.

Attached a picture of the mount:
 
Last edit: 2 months 1 week ago by Willi.
2 months 1 week ago #75716
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 216
  • Thank you received: 49
Looks great!

What scope do you have on the mount? I suspect an RC scope (10 inch?) but not sure as it also looks a bit like an SCT but the focuser and what looks like collimations screws raise doubts on my part.

 
2 months 1 week ago #75725

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Yes, a GSO RC10. Works well on this mount. I also have an ASI EAF installed. I had to design and 3D print an adapter for the GSO focuser.
2 months 1 week ago #75737

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 212
  • Thank you received: 14
ZWO EAF Adapter Plate for GSO Ritchey-Chretien Telescopes
www.thingiverse.com/thing:4441326
The following user(s) said Thank You: Willi
2 months 1 week ago #75743

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
This adapter allows to exchange the EAF with the manual knob without exchanging the base plate… matter of taste  :
bbs.astronomy-imaging-camera.com/d/12448...nted-focuser-adapter
Last edit: 2 months 1 week ago by Willi.
2 months 1 week ago #75748

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Can you move the mount using the Mount Control Panel West/East/North/South keys?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 months 1 week ago #75795

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Yes, all control and planning with plate solving works. Just not the PAA.

Unfortunately, I cannot run any more tests these days. Only in October again.
2 months 1 week ago #75802

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Are you certain you can move the mount using directional keys in Ekos? and it moves at a reasonable speed? You don't need clear skies to test this. PAA works by using the directional keys and not by issuing a slew command.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 months 1 week ago #75839

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Thank you, Jasem, for your input. I do not have access to the mount these days. I can try again in a couple of weeks. As far I as I remember, I could move the mount with the KStars directional keys, while PAA did not work. I will double-check this in a few weeks time.
Last edit: 2 months 1 week ago by Willi.
2 months 1 week ago #75855

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.994 seconds