×

INDI Library v1.9.3 Released (11 Nov 2021)

Bimonthly Stable INDI Library release introduces new drivers and fixes for existing ones. Some highlights:

optimizing plate solver

  • Posts: 92
  • Thank you received: 2
Thank you Hy,

Done all that, no luck with the internal solver. ASTAP and online solves ok.
2 months 1 week ago #75920

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 92
  • Thank you received: 2
Hello Jasem, 

I've just erased completely the profile and create a new one. Same issue with the FOV and now I can see the error message on the bottom.


PS. Those numbers are correct.


 

 
Last edit: 2 months 1 week ago by Euripides.
2 months 1 week ago #75921
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

The warning message is an indicator that something is wrong. Can you go to Image Info tab of the camera INDI Control Panel and check that out? also the mount module, what's the focal length listed there?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 months 1 week ago #75922

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 92
  • Thank you received: 2
Certainly! But I can't understand why and where else to look (beside that fact that nothing changed).

All those numbers looking good to me.

Certainly! But I can't understand why and where else to look (beside that fact that nothing changed).

All those numbers looking good to me.

  
2 months 1 week ago #75923
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

The only thing remaining that would be possible is language and different between decimal point and comma, but that'd hardly an issue now as it was addressed long ago. But I'm running out of ideas and this is the only thing that would explains it.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 months 1 week ago #75924

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 92
  • Thank you received: 2
Tried it. Nop, nothing changed :-(
2 months 1 week ago #75925

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 92
  • Thank you received: 2
An easy way to revert back or install from scratch the previous version? I am on a mini pc with Ubuntu mate.


Sent from my iPhone using Tapatalk
2 months 1 week ago #75940

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 39
  • Thank you received: 0

Replied by Mark Copper on topic optimizing plate solver

Here is a plate solve from last night, start and finish, with Vega as target.
   drive.google.com/file/d/1srApvSVSOMpSmFh...SWZ/view?usp=sharing
   drive.google.com/file/d/1EUJQm-UtZ_oHj7X...AT-/view?usp=sharing

Solving was again on the order of 50-60 seconds per frame. These are the options I used:
   drive.google.com/file/d/1elON7vnWqCWEExg...5Ud/view?usp=sharing

Note that I trimmed the area when I captured an image but neglected to do reflect that in the scaling options. I don't know if that had a deleterious effect.

Also, I ran solve-field on the remote computer, blind, without any options at all. Although I didn't record how long it took to solve, it was quite rapid. So I wonder if running the solver remotely created some kind of bottleneck.

There also seemed to be a problem with solving to coordinates for which Ekos had no object. Thus, for example, I tried solving to a star dimmer than 8.4, but the solver solved to a near by brighter star. But I'll investigate further and post separately if it continues to be a problem.

Thanks for reading.

 
2 months 1 week ago #75955

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 728
  • Thank you received: 336

Replied by Hy Murveit on topic optimizing plate solver

Mark,
I ran your fits file too, and like you got slow results with astrometry, but got virtually instant results from ASTAP (inside of EKos).
Why not install and use the ASTAP option (either permanently or until this gets worked out)?
You do need to install ASTAP to do that. www.hnsky.org/astap.htm
Hy
Orion Atlas Pro, William Optics ZS105, Moonlight V2 focuser, GSO RC10 w/RSF focuser
ZWO ASI1600, Astronomik Filters, ST80, QHY 5L-IIm guidecam.
KStars/Ekos/Indi on NUC10 & RPi4 w/SSD -- Ubuntu
Projects: Terrain, Polar Align, Analyze, Linear Focuser, SEP MultiStar & GPG Guide, FITS autostretch.
The following user(s) said Thank You: Mark Copper
2 months 1 week ago #75960

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 728
  • Thank you received: 336

Replied by Hy Murveit on topic optimizing plate solver

BTW, with ASTAP you would want to disable 'use position' and 'use scale'
Orion Atlas Pro, William Optics ZS105, Moonlight V2 focuser, GSO RC10 w/RSF focuser
ZWO ASI1600, Astronomik Filters, ST80, QHY 5L-IIm guidecam.
KStars/Ekos/Indi on NUC10 & RPi4 w/SSD -- Ubuntu
Projects: Terrain, Polar Align, Analyze, Linear Focuser, SEP MultiStar & GPG Guide, FITS autostretch.
2 months 1 week ago #75961

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 781
  • Thank you received: 123

Replied by Alfred on topic optimizing plate solver

I did play with the file that was linked (light23.fits).

After setting the telescope simulator location to Wega and doing an inital solve with "use scale OFF", Ekos calculated a focal length of 521.7mm (I should add that I used my CCD simulator config with 4144x2822 pixels of 4.63qm size resembling the ASI 294). After this

ASTAP solved in 0.6 seconds (use scale ON),
local astrometry solved in 15 seconds (use scale ON) and
the internal solver solved in 4.4 seconds (use scale ON).

All with builtin method for solver and default options profile.

The internal solver first reported 0 stars found in the picture. Initially it detected enough stars but after applying filters, 0 stars remained. I then set minimum star size to 1 pixel (instead of 8, dont know whether that was one of my previous modifications) and this did the trick.

I used an older laptop with 4GB ram and an Intel i5@2.5GHz.
The following user(s) said Thank You: Mark Copper
Last edit: 2 months 1 week ago by Alfred. Reason: Adding CCD info
2 months 1 week ago #75969

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 240
  • Thank you received: 28

Replied by wotalota on topic optimizing plate solver

I have been having the same issue getting solver to work and also see the polar alignment disable message.
Bringing up a new configuration having updated to the recent stable release. Redcat 51 scope and ASI294 camera. FOV: 264'x180'
After doing the following two things the solver started working but the polar alignment message was still there.

First I had 6 configurations defined as seen in the telescope indi panel under the options tab and deleted them all except the RedCat one.

Second and this is probably not generally useful. The ASI294 has two modes of operation.
2.32µm  8288x5644  22M    (bin1 14K Full Well, 12bit ADC)
4.64µm  4144x2822  11M    (bin2 66K Full Well, 14bit ADC)
I had made the mistake of deciding to use bin2 and setting up Ekos using those values. Instead changed all the values to the first mode. Then used the bin setting on the various screens as usual.

After making the changes it solved using [ bin1 and ] the internal guider for the first time various targets with good response times.
Lost the weather at that point so will see if it holds up next time.
Mach1, TS86SDQ, ASI071, ASI174, OAG, focusPro
Last edit: 2 months 1 week ago by wotalota.
2 months 1 week ago #76016
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.243 seconds