×

INDI Library v1.9.8 Released (29 Sep 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Ekos detects not real mount movement, "jumping" on the screen

  • Posts: 36
  • Thank you received: 1
You're right Jim, that's it! If the mount is tracking, there's actually no real problem or consequences, except that you're forced to use the ST4 cable instead of pulse guiding, but if the jump happens during the slewing that's a real problem becase the mount movement goes out of control! It happened a lot of times during plate solving, and that's a problem because instead of micromovements done for correcting very small arcsec the mount starts slewing on larger distances, or also if it happens during near the meridian flip it can trigger it. What can be done?
9 months 2 weeks ago #80447

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 278
  • Thank you received: 17
Due to this discussion, i tried to go back to ST4 guiding. My calibration with eqmod looks a bit messy, with some clusters of points near the center, while it for ST4 looks very nice and with a perfect right angle. There guiding also seemed to be a bit better with ST4, but not much so it could just be me looking for gremlins....

What is the advantage of eqmod guiding over ST4?
Last edit: 9 months 2 weeks ago by S.
9 months 2 weeks ago #80482

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 36
  • Thank you received: 1
I don't know what can be the advantage for ST4 or pulse guiding but for me there are real problems on slewing. Anyway there are people that suggests that ST4 is better but so the contrary...
9 months 2 weeks ago #80502

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 522
  • Thank you received: 103
eqmod guiding is direct control of the mount, where ST4 is older and slower, and designed to communicate directly from a camera
12" pier with HDX110 using EQMod
ASI 1600 mono/color mains with ASI290MM in off-axis
ASI filter wheel
Moonlite focusers for the sharpening
AT115EDT w/.8x for the light
Fedora Linux, 100% INDI
9 months 2 weeks ago #80542

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 36
  • Thank you received: 1
After a mount change, from EQ5 to HEQ5, and a EQMod cable change, the jumps remain... What can it be? A USB problem on the RPi4? I really don't know what else to think...
9 months 1 week ago #80776

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.378 seconds