×

INDI Library v1.9.7 Released (29 Jul 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Announcing StellarSolver 2.0

  • Posts: 2738
  • Thank you received: 766
Ok I pushed the changes to master in stellarsolver. Please check and see if there are any more issues.
2 months 4 weeks ago #82964

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 913
  • Thank you received: 121
So I've compiled the latest stellarsolver (2.2-44_g9d4efa4) and kstars on my Pi4, which I use to control my ASI183MC attached to an old Canon FD 135mm lens. Everything worked very smooth, with a clear AF curve, but when I look at the result, the stars in the red channel look much better than in the green channel, which actually is the worst of all three (IMO).
Not sure though if that has to do with the 'quality' of the lens :(
I'll try an AF run tonight with storing the images (hope I find them...), maybe that tells me more.
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
2 months 3 weeks ago #82996
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 12
  • Thank you received: 0

Replied by Haase on topic Announcing StellarSolver 2.0

I have exact the same problem on two computers after normal system update at MINT and Linux light
Please forget about my comment i got into the wrong problem
Last edit: 2 months 3 weeks ago by Haase. Reason: wrong
2 months 3 weeks ago #83013

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2738
  • Thank you received: 766
So I think there are two questions to try to see what's up, first, is it really using the latest stellarsolver with the changes? And second, is stellarsolver getting a debayered RGB image, or is it getting the original image buffer. Do you have any of the KStars limited resources features turned on?
2 months 3 weeks ago #83014

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 913
  • Thank you received: 121
In case that goes at my address: Yes, it's the latest stellarsolver (and kstars) for sure. I build RPM packages and install them, so no chance it's grabbing a wrong version somewhere. For the other question I don't know the answer, I had relied on the post by Rafa that EKOS would debayer and send the RGB cube. But I have no way to confirm that.
Also, no limited resources active, AFAICT.

Storing focus images for separate analysis failed - I checked the option in the settings, but there's no files saved anywhere :(
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
2 months 3 weeks ago #83020

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2738
  • Thank you received: 766
Right, my goal is to try to identify where in the chain of events an issue might occur that would end up having the Red channel be the one used since now it should use the green channel if it is RGB.

Now I am thinking it would be really useful for stellarsolver to put in the log something like "Using the Green Channel" or "Exporting the Red Channel". I will have to add that, but it won't help now. It would have helped us verify that it is the latest version and that it is really trying to use the green channel.

When you said you build RPM Packages and install them, does that mean you are building from the latest master on Github or from a latest release? I did make a release with the new capability, but it hadn't been released when you first posted. Also note that the changes were in a branch until just recently so the latest master didn't have them either. Maybe it would be good to try again to be sure you have the code in there. But then again, maybe I should add those messages before you do so you can be sure it really is running that code.
2 months 3 weeks ago #83022

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 913
  • Thank you received: 121
I'm building from github master. I had switched to the colorChannels branch for a while, but the last one was master agai, after you had announced you integrated it there (commit 9d4efa44a01)
And StellarSolverTester (built together with the rest) does show the channel selector.

I'l keep experimenting, but maybe I should put the OSC on a better optics. I'm still not convinced it's not the lens that is producing part of the issue, as the star images do have weird halo/wings that might irritate the routines.
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
2 months 3 weeks ago #83023

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2738
  • Thank you received: 766
Gotcha, ok, yes, please keep experimenting.
2 months 3 weeks ago #83025

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 913
  • Thank you received: 121
Hmm, found something: Settings->FITS->3D Cube. Tooltip says 'if unchecked, only first channel is processed'. And it's unchecked here.... :-P
Unfortunately, I'll not be at the telescope tonight, but I'll try ASAP.
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
2 months 3 weeks ago #83034

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 207
  • Thank you received: 39
After a long pause for weather and mount problems, yesterday I was able to test Ekos 3.5.9 with its "green by default" handling on Stellarsolve routines. I can confirm that it works as good as expected on my OSC images. Now the three channels has a comparable amount of focus and I'm able to keep seeing faint stars on the B channel (now I've to fix the guiding problem with the HEQ5... but, hey, one problem after the other ;))

Thank you very much Rob!

2 months 1 week ago #83431
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 207
  • Thank you received: 39
Very bad weather until now.... but it's not clear to me what's happening here. Yesterday I return to the "R it's the best focus channel" scenario without changing anything on my Ekos configuration.
2 months 10 hours ago #83629

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 913
  • Thank you received: 121
Did you do an update of kstars? I've seen that change some settings (like toolbar visibility) now and then, though I don't really understand how that happens (unless options get renamed?).

I also only had one run so far with the new scheme, and focus seemed clearly better than before. I'd like to get some more data, including focus debug messages....
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
2 months 10 hours ago #83630

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.681 seconds