×

INDI Library v1.9.7 Released (29 Jul 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Lin_guider : start or restart guiding from EKOS crashes Kstars everytime.

  • Posts: 56
  • Thank you received: 6
I'm using Kstars 3.1.0 Welcome to KStars 3.1.0 Build: 2018-12-30T07:03:57Z30T07:03:57Z on Ubuntu 18.04 with Lin_guider 4.2.0 on remote Raspberry Pi using Mate 18.04 (indi-full 1.7.6~201812ˆ€, indi-sx 1.13~2019010 )

I noticed recently that guiding would instant crash Kstars for example when clicking 'guide' button in EKOS to start or restart guiding. I tried initialising Lin_guider by ssh commands and over VNC with similar crashes.

If I start Lin_guider (calibrate and guide start) before running Kstars all works well but as soon as I stop/restart a guide session from Ekos I get a crash.

I've been reduced logging on these runs so nothing appears in Kstars logs, just abrupt end . I will try some verbose full logging later. At this stage just reporting the change in behaviour

Anyone else having this issue?
Andrew

1 Example of Head and tail of crash Kstar log:-

[2019-01-03T22:59:56.380 CET INFO ][ org.kde.kstars] - Welcome to KStars 3.1.0
[2019-01-03T22:59:56.381 CET INFO ][ org.kde.kstars] - Build: 2018-12-30T07:03:57Z
[2019-01-03T22:59:56.381 CET INFO ][ org.kde.kstars] - OS: "ubuntu"
[2019-01-03T22:59:56.382 CET INFO ][ org.kde.kstars] - API: "x86_64-little_endian-lp64"
[2019-01-03T22:59:56.382 CET INFO ][ org.kde.kstars] - Arch: "x86_64"
[2019-01-03T22:59:56.382 CET INFO ][ org.kde.kstars] - Kernel Type: "linux"
[2019-01-03T22:59:56.383 CET INFO ][ org.kde.kstars] - Kernel Version: "4.15.0-43-generic"
[2019-01-03T22:59:56.383 CET INFO ][ org.kde.kstars] - Qt Version: 5.9.5
.........
10 pix at sub-arc second guide - all OK, crasjed immediately after clicked 'guide' in EKOS to restart a run.
..........
[2019-01-03T23:21:03.545 CET DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - SkySensor2000PC : "[SCOPE] CMD <:GR#> "
[2019-01-03T23:21:03.594 CET DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - SkySensor2000PC : "[SCOPE] RES <05:42:35> "
[2019-01-03T23:21:03.594 CET DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - SkySensor2000PC : "[SCOPE] VAL [5.70972] "
[2019-01-03T23:21:03.596 CET DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - SkySensor2000PC : "[SCOPE] CMD <:GD#> "
[2019-01-03T23:21:03.627 CET DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - SkySensor2000PC : "[SCOPE] RES <-02�15:07> "
[2019-01-03T23:21:03.628 CET DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - SkySensor2000PC : "[SCOPE] VAL [-2.25194] "
3 years 7 months ago #33261

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Thank you for the report, it's fixed in GIT.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
3 years 7 months ago #33285

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 56
  • Thank you received: 6
Thanks Jasem, and happy 2019 to you.
Delighted you found the issue without full logs, I've been trying to tweak overall speed so turned logs down.

I've picked up a couple more apparent minor bugs for Canon driver and still can't get SS2K to park but will send/start new post.
Andrew
3 years 7 months ago #33314

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 7
  • Thank you received: 0
Andrew

Sitting here with a SS2k PC and lots of bits / cables /GPUSB etc and having a job getting the system to talk to K stars /EKOS.

Would you mind setting out your connectivity as this is frustrating as H--l and the SS2k / Vixen SP/DX is a great little mount Ide like to start using again .

Thanking you in advance

Duncan
1 month 3 weeks ago #83756

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 56
  • Thank you received: 6
Hi Ducan, I wish I had a step-by-step with picture guide.

The tricky part was the guider, I used LIN guider in the end, but in more recent version this became easier, do you have a guider or just want to use the SS2K ?

I think without a guider it should be plug-and-play, there is a specific SS2K driver did you find/install that?

Once you got it installed, on the observatory side server I run these commands to start the SS2K, guider, camera respectively:-
- indiserver -v indi_lx200ss2000pc indi_sx_ccd indi_canon_ccd
If you want to increase the debug output then use -vvv instead of -v

Share the output of that it might help with connectivity troubleshooting.
Last edit: 1 month 2 weeks ago by Andrew.
1 month 2 weeks ago #84009

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 7
  • Thank you received: 0
Andrew

By did I find the specific SS2K driver ? I chose the mount form the drop- downs in the Ekos / Indi profile editor component of the system , is that what you mean or is there something else I should down load ? I have always used the internal guider , maybe I should try the Lin guider option.

Duncan
4 weeks 1 day ago #84501

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.779 seconds