×

INDI Library v1.9.9 Released (30 Nov 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Ekos on Mac OS X ?

  • Posts: 211
  • Thank you received: 23

Replied by Jamie Smith on topic Ekos on Mac OS X ?


ok, thanks

a weird thing - for me, that /usr/local/lib/libexec/kauth is a directory, not a link. I just want to confirm - which was it for you?
6 years 2 months ago #12549
The topic has been locked.
  • Posts: 2153
  • Thank you received: 206

Replied by Gonzothegreat on topic Ekos on Mac OS X ?

it was a directory, remove it with rm -R
I might have to edit my steps... sorry.
Kstars Mac osx
Odroid C4 / WO Redcat51 / CEM25p / ZWO533MC / QHY5L-II-M (OAG)
Last edit: 6 years 2 months ago by Gonzothegreat.
6 years 2 months ago #12550
The topic has been locked.
  • Posts: 211
  • Thank you received: 23

Replied by Jamie Smith on topic Ekos on Mac OS X ?

no prob, just wanted to make sure :D
6 years 2 months ago #12551
The topic has been locked.
  • Posts: 211
  • Thank you received: 23

Replied by Jamie Smith on topic Ekos on Mac OS X ?

I got it working (well, at least the kf5 stuff - still need to try the cmake

The wackiness goes away if you do
mkdir -p /usr/local/lib/libexec

TL; DR

Did the cleanup:
$ >brew remove qt5
$ >brew uninstall `brew list -1 | grep '^kf5-'`
$ >rm -rf ~/Library/Caches/Homebrew/kf5-*
$ >brew untap haraldf/kf5
$ >ls /usr/local/Homebrew/Library/Taps
homebrew/	jamiesmith/

Then the steps (it is in a script, but this is what it did)
brew tap haraldf/kf5
# Note that I changed the sed separator so I only have to escape the quotes
sed -i '' "s@*args@\"-DCMAKE_PREFIX_PATH=/Users/jamie/Qt5.7.0/5.7/clang_64/\", *args@g" *.rb
 
# Sample line from one of the files
Mine:      system "cmake", ".", "-DCMAKE_PREFIX_PATH=/Users/jamie/Qt5.7.0/5.7/clang_64/", *args
Stephane's system "cmake", ".", "-DCMAKE_PREFIX_PATH=/Users/stephanelucas/Qt5.7.0/5.7/clang_64/", *args
 
sed -i '' '/depends_on "qt5"/,/^/d' *.rb

and for good measure I saw that /usr/local/lib/libexec wasn't even there now.
Then ran
brew install haraldf/kf5/kf5-kcoreaddons
brew install haraldf/kf5/kf5-kauth
which both worked. After them there was a kauth dir in /usr/local/lib/libexec.

BUT- here is where it gets really weird-
$ >cd /usr/local/lib/libexec
$ >pwd
/usr/local/lib/libexec
$ >/bin/pwd
/usr/local/lib/libexec
 
Ok.  
 
$ >ls -lF
total 0
drwxr-xr-x  3 jamie  admin  102 Nov 21 18:34 kauth/
 
$ >ls -lF ../../
total 20
-rw-r--r--  1 jamie  admin    476 Nov 21 18:34 INSTALL_RECEIPT.json
-rw-r--r--  1 jamie  admin   1423 Aug  7 09:34 README.md
drwxr-xr-x  3 jamie  admin    102 Nov 21 18:34 etc/
drwxr-xr-x  3 jamie  admin    102 Nov 21 18:34 include/
-rw-r--r--  1 jamie  admin  10010 Nov 21 18:34 install_manifest.txt
drwxr-xr-x  8 jamie  admin    272 Nov 21 18:34 lib/
drwxr-xr-x  3 jamie  admin    102 Nov 21 18:34 mkspecs/
drwxr-xr-x  4 jamie  admin    136 Nov 21 18:34 share/
 
OK, why isn't there a Cellar there?  
 
$ >cd ../../
$ >pwd
/usr/local
$ >/bin/pwd
/usr/local
 
SO- if I do an ls here what will be there?  Should be what is in the ls ../.. Right? So no Cellar?  
$ >ls -l
total 0
drwxrwxr-x   64 jamie  admin   2176 Nov 21 18:34 Cellar/
drwxrwxr-x    3 jamie  admin    102 Nov 20 17:21 Frameworks/
drwxrwxr-x   16 jamie  admin    544 Nov 20 17:16 Homebrew/
drwxrwxr-x  844 jamie  admin  28696 Nov 21 18:34 bin/
drwxrwxr-x   12 jamie  admin    408 Nov 21 15:34 etc/
drwxrwxr-x   78 jamie  admin   2652 Nov 21 18:34 include/
drwxrwxr-x  320 jamie  admin  10880 Nov 21 18:34 lib/
drwxrwxr-x   64 jamie  admin   2176 Nov 21 18:34 opt/
drwxrwxr-x    2 jamie  admin     68 Nov 20 17:16 sbin/
drwxrwxr-x   38 jamie  admin   1292 Nov 21 18:34 share/
drwxrwxr-x    6 jamie  admin    204 Nov 21 10:02 var/
 
Not even close to the same.  Bash is so weird.
open a terminal and use tcsh instead of bash and you will see what directory you are really in.

I think that two things are making links - and not soft ones. Hard links suck.

I (now) don't think that the rm & link are needed - instead, before doing the steps, do :
mkdir -p /usr/local/lib/libexec

I ran in to a problem with the kf5-crash, so I installed that too. Had to do it before notification.

I am adding this to the build script:
function installPatchedKf5Stuff
{
 
    if [ -d ~/Qt/5.7/clang_64 ]
    then
    	export SUBSTITUTE=~/Qt/5.7/clang_64
    elif [ -d ~/Qt5.7.0/5.7/clang_64 ]
    then
    	export SUBSTITUTE=~/Qt5.7.0/5.7/clang_64
    else
        echo "Cannot figure out where QT is."
        exit 9
    fi
 
    brew tap haraldf/kf5
 
    cd $(brew --repo haraldf/homebrew-kf5)
 
    echo $SUBSTITUTE
    count=$(cat *.rb | grep -c CMAKE_PREFIX_PATH)
    if [ $count -le 1 ]
    then
        echo "Hacking kf5 Files"
        sed -i '' "s@*args@\"-DCMAKE_PREFIX_PATH=${SUBSTITUTE}\", *args@g" *.rb
        sed -i '' '/depends_on "qt5"/,/^/d' *.rb
    else
        echo "kf5 Files already hacked, er, patched, skipping"
    fi
 
    brew link --force gettext
    mkdir -p /usr/local/lib/libexec
    brewInstallIfNeeded haraldf/kf5/kf5-kcoreaddons
    brewInstallIfNeeded haraldf/kf5/kf5-kauth
    brewInstallIfNeeded haraldf/kf5/kf5-kcrash
    brewInstallIfNeeded haraldf/kf5/kf5-knotifications
    brewInstallIfNeeded haraldf/kf5/kf5-kplotting
    brewInstallIfNeeded haraldf/kf5/kf5-kxmlgui
    brewInstallIfNeeded haraldf/kf5/kf5-kdoctools
    brewInstallIfNeeded haraldf/kf5/kf5-knewstuff
 
    cd - > /dev/null
}

and will call it from the existing brew install chunk.

Trying a cmake build on my fast machine now, but out of time (today is my anniversary).
6 years 2 months ago #12552
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 794

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?

Happy Anniversary!!!

You guys did great work on this. I thought it was going to be simpler, but I guess there were some complications. I am still no closer to solving the window on bottom bug in qt. For now my solution I put in place a month ago with using QT Tool Windows and using Window Always on top Flags will probably have to do, even though it does have some problems. It is better than the alternative.
6 years 2 months ago #12553
The topic has been locked.
  • Posts: 211
  • Thank you received: 23

Replied by Jamie Smith on topic Ekos on Mac OS X ?

What is the problem? Are you talking about how the indi control panel comes up above the ekos one? or something else?

maybe z-order doesn't have to be solved, and just put them next to each other?
6 years 2 months ago #12554
The topic has been locked.
  • Posts: 211
  • Thank you received: 23

Replied by Jamie Smith on topic Ekos on Mac OS X ?

Checked in updated script - the cmake one works.

Did we ever figure out if the "emerge" changed to craft, or is it the same command?

Tomorrow will be a pretty light day at work - let me know what you want me to tackle and I will see what I can do
6 years 2 months ago #12555
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 794

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?


The problem was that before I touched it, any kstars windows, including message boxes, could vanish behind the main kstars window and you wouldn't know they were there sometimes. The main KStars window was meant to be the parent window and thus appear behind all other windows in KStars. The issue is that somebody didn't implement that correctly in QT on OS X, nor did they implement the "Always on Bottom" window flag. My solution a month ago was to make most of the windows qt::tool windows, making the Indi control panel, the ekos manager, and the fits viewer regular windows with "always on top" flags set. The solution mostly works. There are several windows that I couldn't set "always on top" flags for including the about window, the "Whats interesting" window and several others. Thus, those can still vanish or appear behind other windows. very annoying. I really want to find a solution to keep the main window behind all the others without having to make the others "always on top." But no luck so far.
6 years 2 months ago #12556
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 794

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?


Yeah, I think all they did is change it to craft. so maybe just a find and replace with emerge and craft in the script?
6 years 2 months ago #12557
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 794
6 years 2 months ago #12558
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 794

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?

Actually yes, they even changed the howtos already

community.kde.org/Guidelines_and_HOWTOs/Build_from_source/Mac
6 years 2 months ago #12559
The topic has been locked.
  • Posts: 211
  • Thank you received: 23

Replied by Jamie Smith on topic Ekos on Mac OS X ?

something must not be caught up on the unix3 branch of craft:

/Users/jamie/dropbox/kstars-on-osx/build-kstars.sh: line 455: craft: command not found

EDIT - confirmed:
$ >git clone git://anongit.kde.org/craft.git
(...)
$ >find . -name craft -type f
./craft/bin/craft
vs unix 3:
$ >git clone --branch unix3 git://anongit.kde.org/craft.git
(...)
jamie@homer[20:25:17]:~/IndiRoot/chk $ >find . -name craft -type f
<nada>

I will see if the branch is caught up tomorrow
Last edit: 6 years 2 months ago by Jamie Smith.
6 years 2 months ago #12560
The topic has been locked.
Time to create page: 0.434 seconds