×
INDI Library v1.8.1 Released (09 Sep 2019)

Monthly maintenance release INDI v1.8.1

Starting compiled Ekos generates a segfault in Buster

1 month 15 hours ago 1 month 15 hours ago by elakrab.
elakrab
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 28
More
Topic Author
Starting compiled Ekos generates a segfault in Buster #44565
Hi,

I just finished compiling indi and kstars in Raspbian Buster. Kstars works fine until I start Ekos, which triggers a segfault. Has anyone experienced the same? This is the log I get in the terminal...

<code>libEGL warning: DRI2: failed to authenticate
org.kde.kstars: Welcome to KStars 3.3.7
org.kde.kstars: Build: 2019-10-13T17:07:12Z
org.kde.kstars: OS: "debian"
org.kde.kstars: API: "arm-little_endian-ilp32-eabi-hardfloat"
org.kde.kstars: Arch: "arm"
org.kde.kstars: Kernel Type: "linux"
org.kde.kstars: Kernel Version: "4.19.73-v7l+"
org.kde.kstars: Qt Version: 5.11.3
org.kde.kstars: Processing "unnamedstars.dat" , HTMesh Level 3
org.kde.kstars: Sky Mesh Size: 512
org.kde.kstars: Loaded DSO catalog file: "unnamedstars.dat"
org.kde.kstars: "Star HD20,794 not found."
org.kde.kstars: "Star HD98,230 not found."
File opened: "/usr/share/kstars/ngcic.dat"
org.kde.kstars: Loading NGC/IC objects
File opened: "/home/pi/.local/share/kstars/comets.dat"
org.kde.kstars: "Object named NGC 6050A not found"
static bool LibSecretKeyring::findPassword(const QString&, const QString&, QKeychain::JobPrivate*)
** Message: 18:49:34.679: Remote error from secret service: org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.secrets was not provided by any .service files
glibc >= 2.1 detected. Using GNU extension sincos()
File opened: "/home/pi/.local/share/kstars/comets.dat"
File opened: "/home/pi/.local/share/kstars/asteroids.dat"
org.kde.kstars.ekos: "Starting INDI services..."
org.kde.kstars.ekos: "INDI services started on port 7624."
org.kde.kstars.ekos: Ekos received a new device: Focuser Simulator
org.kde.kstars.ekos: Ekos received a new device: CCD Simulator
org.kde.kstars.ekos: Ekos received a new device: Telescope Simulator
org.kde.kstars.ekos.focus: "Idle."
org.kde.kstars.ekos: "Focuser Simulator focuser is online."
org.kde.kstars.ekos.align: "Idle."
org.kde.kstars.ekos.align: "Detected Astrometry.net version 0.78"
org.kde.kstars.ekos: "CCD Simulator is online."
Segmentation fault
</code>

Set 1 -> AZ GTi, redcat51+Canon 6D, guide: 30mm+ZWO ASI 120MM.
Set 2 -> Star Adventurer, lenses+Canon 6D
Set 3 -> NEQ6, LX90-8' OTA/MN150 + 450D peltier, guide: 50mm+QHY5.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 10 hours ago
rlancaste
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 2004
Karma: 19
More
Starting compiled Ekos generates a segfault in Buster #44572
I think you are probably missing a dependency. Qt quick maybe?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 39 minutes ago
elakrab
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 28
More
Topic Author
Starting compiled Ekos generates a segfault in Buster #44589
I have the following packages installed.
ii  qml-module-qtquick-controls:armhf    5.11.3-2                        armhf        Qt 5 Quick Controls QML module
ii  qml-module-qtquick-layouts:armhf     5.11.3-4                        armhf        Qt 5 Quick Layouts QML module
ii  qml-module-qtquick-window2:armhf     5.11.3-4                        armhf        Qt 5 window 2 QML module
ii  qml-module-qtquick2:armhf            5.11.3-4                        armhf        Qt 5 Qt Quick 2 QML module

Set 1 -> AZ GTi, redcat51+Canon 6D, guide: 30mm+ZWO ASI 120MM.
Set 2 -> Star Adventurer, lenses+Canon 6D
Set 3 -> NEQ6, LX90-8' OTA/MN150 + 450D peltier, guide: 50mm+QHY5.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

4 weeks 2 days ago
elakrab
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 28
More
Topic Author
Starting compiled Ekos generates a segfault in Buster #44597
I recompiled making sure that there were no missing packages (not even the optional) during compilation, but the segmentation still pops up as soon as the Ekos window is created.

Set 1 -> AZ GTi, redcat51+Canon 6D, guide: 30mm+ZWO ASI 120MM.
Set 2 -> Star Adventurer, lenses+Canon 6D
Set 3 -> NEQ6, LX90-8' OTA/MN150 + 450D peltier, guide: 50mm+QHY5.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

4 weeks 2 days ago
rlancaste
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 2004
Karma: 19
More
Starting compiled Ekos generates a segfault in Buster #44606
Hmm, I guess it is possible there could be some sort of recent change to the code in either INDI or KStars that is causing an error. I haven't rebuilt KStars in a few days myself.

But you might take a look at my Raspbian build script and see if there is something that I did in my script that might be different on your system.

github.com/rlancaste/AstroPi3

Thanks,

Rob

Please Log in or Create an account to join the conversation.

4 weeks 1 day ago
elakrab
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 28
More
Topic Author
Starting compiled Ekos generates a segfault in Buster #44643
Thank you, I will have a look.

In the meanwhile, gdb prints these last lines
org.kde.kstars.ekos.align: "Idle."
[Detaching after fork from child process 11826]
org.kde.kstars.ekos.align: "Detected Astrometry.net version 0.78"
org.kde.kstars.ekos: "CCD Simulator is online."

Thread 19 "kstars" received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
[Switching to Thread 0xa08390d0 (LWP 11822)]
0xb6fc41dc in strlen () from /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libarmmem-v7l.so
(gdb) 

Maybe it is something specific of the RPI Pi4?

Set 1 -> AZ GTi, redcat51+Canon 6D, guide: 30mm+ZWO ASI 120MM.
Set 2 -> Star Adventurer, lenses+Canon 6D
Set 3 -> NEQ6, LX90-8' OTA/MN150 + 450D peltier, guide: 50mm+QHY5.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

4 weeks 21 hours ago
DerPit
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 261
Karma: 1
More
Starting compiled Ekos generates a segfault in Buster #44680
Get a backtrace from gdb, typing 'bt' at the prompt after the crash, that should give more detail.

openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI1600+EFW+ASI290 mini

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 weeks 5 days ago
rlancaste
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 2004
Karma: 19
More
Starting compiled Ekos generates a segfault in Buster #44798
Did the issue get resolved?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 weeks 5 days ago
elakrab
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 28
More
Topic Author
Starting compiled Ekos generates a segfault in Buster #44800
I'm right now traveling and have no way to test it because I don't have the RPI 4 with me. I will check it in a few weeks.

Set 1 -> AZ GTi, redcat51+Canon 6D, guide: 30mm+ZWO ASI 120MM.
Set 2 -> Star Adventurer, lenses+Canon 6D
Set 3 -> NEQ6, LX90-8' OTA/MN150 + 450D peltier, guide: 50mm+QHY5.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.065 seconds