×
INDI Library v1.8.9 Released (01 Mar 2021)

INDI monthly update. In addition to driver improvements, major code refactoring is in progress by @pawel-soja to modernize and improve INDI aging code.

New forum users, please go here first: indilib.org/forum/new-forum-users.html

Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party

1 year 4 months ago 1 year 4 months ago by sywong2000.
sywong2000
Senior Member
Senior Member
Posts: 60
More
Topic Author
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44641
I've compiled indi 3rd party from the source code and found that the captured image from my Atik 490ex contains 3 horizontal lines. See screen. This didn't happen in Artemis software nor the ppa distribution.
The OS is rapsbian buster. I tried it on both rpi3 and rpi4, same.
Any clues?


Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 year 4 months ago
ar2star2
Senior Member
Senior Member
Posts: 46
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44688
I can confirm this. I have the same lines on my Atik 428EX Mono. I've tested it directly connected to my Windows 10 machine with Artemis & Nebulosity and stretched the images, there are no horizontal lines visible

Regards
Alan

Raspberry Pi4B,ASI120MM -S Usb3, ASI385MC, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80
The following user(s) said Thank You sywong2000

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 year 4 months ago
wvreeven
Supernova Explorer
Supernova Explorer
Posts: 1882
Karma: 8
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44706
What happens when you take an image with the camera with Ekos and stretch them in the same way as you stretched the images taken with Artemis & Nebulosity? Do you still see the lines? And vice versa, what happens if you open the image taken with Artemis & Nebulosity and open it in the KStars FITS viewer? Perhaps it is just a difference in the way the images are stretched?


Wouter

Wouter van Reeven

ASI6200 and 7 slot 2" filter wheel with a SkyWatcher Esprit 80 ED on a SkyWatcher HEQ5-Pro
ASI1600MM-Pro Cooled and 5 slot 1.25" filter wheel with an 8" TS Ritchey-Chrétien on a SkyWatcher EQ6-R

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 year 4 months ago
ar2star2
Senior Member
Senior Member
Posts: 46
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44709
Using the Atik 428 EX last night I’ve noticed that the horizontal lines disappeared when the camera is cooled to -10C and the Subs are 600 seconds, but as soon as you warm it up and take shorter Subs they return. I’ve tried with the camera connected directly to the raspberry pi 4 and connected on it’s own with no other equipment connected and still the same result.

Regards
Alan

Raspberry Pi4B,ASI120MM -S Usb3, ASI385MC, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 year 4 months ago
ar2star2
Senior Member
Senior Member
Posts: 46
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44710
Wouter,
I’ll run off a few darks later today and give your suggestions a try to see what results I get

Regards

Alan

Raspberry Pi4B,ASI120MM -S Usb3, ASI385MC, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 year 4 months ago
sywong2000
Senior Member
Senior Member
Posts: 60
More
Topic Author
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44717
Guys
I've installed the cloudmakers driver and note the differences on the lines. Two lines instead of 3.
I tried to see if this is a general problem by connecting to ZWO ASI camera and there're no lines in the image when it's taken from ZWO ASI

Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 year 4 months ago
ar2star2
Senior Member
Senior Member
Posts: 46
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44726
Tonight's Testing,
I've stretched 3 images all from the Atik 428EX in PixInsight using the STF function to the same level.
From the left first image is a 2 second Dark captured using Windows and Artemis, no line visible. (Note the camera image is inverted when compared to the Ekos captures)
The second image is a 2 second Dark captured on a raspberry pi 4 Raspbian Buster using Ekos and shows a line.
The third image is a 600 second Sub captured on a raspberry pi 4 Raspbian Buster using Ekos and again no line visible

Regards

Alan

Raspberry Pi4B,ASI120MM -S Usb3, ASI385MC, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 year 4 months ago
ar2star2
Senior Member
Senior Member
Posts: 46
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44727
Sorry the attachment didn't go for some reason, see below

Raspberry Pi4B,ASI120MM -S Usb3, ASI385MC, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 year 3 months ago 1 year 3 months ago by sywong2000.
sywong2000
Senior Member
Senior Member
Posts: 60
More
Topic Author
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #45615
there's an FAQ in Atik website about the horizontal lines saying it's the USB transfer problem. I'm not sure if this is due to the USB in RPI4 causing this.
I tried ubuntu 19.10 kstars, raspbian.
indigo server.
All same in RPI4.

It looks like something specific to the RPI4.

www.atik-cameras.com/question/seeing-occ...lines-image-causing/
The following user(s) said Thank You ar2star2

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 2 weeks ago
ar2star2
Senior Member
Senior Member
Posts: 46
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #62922
Finally I have this solved. After an update to the Raspberry Pi 4 B, I encountered the usual issues with things not connecting or dropping out and my Atik 428 Mono just would not connect if I had the focuser plugged into the USB hub. After several hours of connecting one device at a time and swopping USB leads etc, I realised the issue was with the Addon 5 volt powered 7 way USB 3 hub. I switched the hub for an Anker 12 volt powered 13 way USB 3 hub, problem solved. Now I have good connectivity INDI finds all the devices without any input from me, there's less noise in the images and the line has completely disappeared. After so many reports on this forum about USB hubs and their suitability, it should have been the first place I looked.

I hope this helps someone else solve their issue.

Please note even if the hub appears to work from a connection point of view, it may not be working correctly for all your devices.

Alan


Raspberry Pi4B,ASI120MM -S Usb3, ASI385MC, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80
Attachments:
The following user(s) said Thank You sywong2000

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.922 seconds