×

INDI Library v1.9.7 Released (29 Jul 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Ekos Crashes Guide Module. Also cannot click options in guiding tab

  • Posts: 112
  • Thank you received: 14
Hi,

I am having issues. When I load up Kstars I get a message "Guided dithering cannot be used with unguided dithering". I must have accidentally clicked both. I am now unable to click capture for my guidecam, kstars crashes instantly every single time. I also click "Options" to change the guided dithering/unguided dithering options but the options button is unresponsive and no window opens. I have posted the log below. thank you for the help and stay safe!!

- Dan

File Attachment:

File Name: log_20-58-49.txt
File Size:4 KB
Mount: Skywatcher HEQ5 Pro | Main Scope: William Optics GT81 | Guide Scope: ZWO OAG | Imaging Camera: ZWO ASI183MM Pro | Guiding Camera: ASI120MM-Mini | Accessories: ZWO EAF, ZWO EFW 8 x 1.25", Pegasus Pocket Powerbox advance, RPi4

Last edit: 2 years 1 month ago by Daniel DeSclafani.
2 years 1 month ago #55550
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 527
  • Thank you received: 138
Go to the guiding tab, and click options, then Guide in the pop up window. Uncheck Non-Guide dither pulse. That's for unguided dithering. Some times the popup window will go under Kstars, and you have to move the windows out of the way to access the settings.
-Andrew
––––––––––
Mac Observatory - All about using the Mac for Astrophotography: www.macobservatory.com
Astrobin: www.astrobin.com/users/Lead_Weight/
2 years 1 month ago #55551

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 112
  • Thank you received: 14
Still does not pop up. I have moved all windows to look for the options window. It works on other tabs but as soon as I go to the guiding tab it is unresponsive. Is there any other way to access the guided/unguided dithering without going to that options tab?

Better yet, is there a way I can completely remove Kstars/Ekos and start fresh? I seem to be running into more issues now. I go to connect my gear and it crashes instantly. Really weird. Unfortunate because I really like the layout of this program. I hope I can figure this out. Would love to just do a fresh reinstall
Mount: Skywatcher HEQ5 Pro | Main Scope: William Optics GT81 | Guide Scope: ZWO OAG | Imaging Camera: ZWO ASI183MM Pro | Guiding Camera: ASI120MM-Mini | Accessories: ZWO EAF, ZWO EFW 8 x 1.25", Pegasus Pocket Powerbox advance, RPi4

Last edit: 2 years 1 month ago by Daniel DeSclafani.
2 years 1 month ago #55558

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1029
  • Thank you received: 301
You can reset to a "fresh" configuration by removing the ".local/share/kstars" folder in your home folder, or the equivalent location on your system.

We should really offer an option in the interface.

-Eric
HEQ5-Pro - Atik 314E - Orion ED80T - DMK21 on Orion 50mm
DIY 3D-printed Moonlite and FWheel RGB/LPR
KStars and indiserver on two Atom 1.6GHz 1GB RAM Linux, VPN remote access
The following user(s) said Thank You: Jose Corazon
2 years 1 month ago #55562

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 49
  • Thank you received: 20
Did you solve the issue? I wanted to start the simulators profile but I always get the pop ups and after pressing OK kstars crashes. I already removed
.local/share/kstars
and
.indi/
but still the same...
org.kde.kstars.ekos: "Die INDI-Dienste werden gestartet ..."
socket: Connection refused
org.kde.kstars.ekos: "Die INDI-Dienste wurden auf Port 7624 gestartet."
org.kde.kstars.ekos: Ekos received a new device:  "Telescope Simulator"
org.kde.kstars.ekos: Ekos received a new device:  "CCD Simulator"
org.kde.kstars.ekos: Ekos received a new device:  "Focuser Simulator"
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Telescope simulator is online. "
org.kde.kstars.ekos: "Telescope Simulator ist verbunden."
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:256: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:262: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:270: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:307: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:358: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:376: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:394: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:411: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:428: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:445: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:469: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:529: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:551: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:573: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:589: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:624: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:658: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:695: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:706: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:713: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:729: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:741: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:753: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:765: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:784: ReferenceError: xi18n is not defined
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:793: ReferenceError: xi18n is not defined
org.kde.kstars.ekos: "Telescope Simulator ist verbunden."
org.kde.kstars.ekos: "Nachführungs-Port von Telescope Simulator ist bereit."
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] InitPark: No Park data in file /home/kolbe/.indi/ParkData.xml: No such file or directory "
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Mount is unparked. "
org.kde.kstars.ekos.focus: "Inaktiv."
org.kde.kstars.ekos.align: "Inaktiv."
org.kde.kstars.ekos: "Nachführungs-Port von CCD Simulator ist bereit."
org.kde.kstars.ekos.align: "World Coordinate System (WCS) is enabled. CCD rotation must be set either manually in the CCD driver or by solving an image before proceeding to capture any further images, otherwise the WCS information may be invalid."
org.kde.kstars.ekos: "Der Filter CCD Simulator ist online."
QObject::disconnect: Unexpected null parameter
org.kde.kstars.ekos: All INDI devices are now connected.
org.kde.kstars.ekos: "Focuser Simulator focuser is online."
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Loading device configuration... "
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Dome Policy set to: Dome ignored. Mount can park or unpark regardless of dome parking state. "
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Observer location updated: Latitude 51:03:00.0 (51.05) Longitude 13:45:00.0 (13.75) "
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Device configuration applied. "
org.kde.kstars.ekos.mount: "Die Teleskop-Information wurde erfolgreich aktualisiert."
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Saving device configuration... "
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Device configuration saved. "
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Saving device configuration... "
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Device configuration saved. "
org.kde.kstars.indi: CCD Simulator :  "[INFO] No previous configuration found. To save driver configuration, click Save Configuration in Options tab. "
org.kde.kstars.indi: CCD Simulator :  "[INFO] World Coordinate System is enabled. "
org.kde.kstars.indi: Focuser Simulator :  "[INFO] No previous configuration found. To save driver configuration, click Save Configuration in Options tab. "
Segmentation fault (core dumped)
1 year 4 months ago #68814

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Use Ekos Debugger to troublshoot this issue and attach the crash backtrace.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 year 4 months ago #68829

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 49
  • Thank you received: 20
Thanks for the response :)
Seems to be a problem with the simulators. I also tried with ASI camera (which wasn't connected) and it didn't complain.

Here is the backtrace  

File Attachment:

File Name: kstars_log...9-20.zip
File Size:10 KB
Last edit: 1 year 4 months ago by fehlfarbe.
1 year 4 months ago #68849
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.195 seconds