×
INDI Library v1.8.5 Released (19 Apr 2020)

April 2020 release of INDI Library v1.8.5 introduces new drivers while providing fixes and improvements to existing devices and core framework.

align fails to slew mount: latest git

1 month 1 week ago
alacant
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 581
More
Topic Author
align fails to slew mount: latest git #56262
Yes, the simulator syncs fine with old and new versions.
Has anything changed in the eq6 or indilib code for actual mounts?

TIA

ubuntu 18.04
700d, eq6, t7m

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago
sterne-jaeger
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 593
Karma: 6
More
align fails to slew mount: latest git #56268
Did you change the INDI installation as well? Kstars does not contain any eqmod specific code.

TSA-120 + FSQ-85 + GSO 150/750 | Avalon Linear + M-zero | Moravian G2-8300 + ASI 1600mm pro + ASI 294mc pro | KStars/INDI on Raspberry Pi 4 with Raspbian 10

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago 1 month 1 week ago by alacant.
alacant
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 581
More
Topic Author
align fails to slew mount: latest git #56270
Hi
No. No changes to INDI. It is whatever was installed with the stable release.
Shall I update indi?
Cheers

ubuntu 18.04
700d, eq6, t7m

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago
sterne-jaeger
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 593
Karma: 6
More
align fails to slew mount: latest git #56277
Thanks for the confirmation, just wanted to be sure. I did a first test with my Avalon mount, which simply changes from slewing to parking as soon as a parking command is sent during slewing, similar to the simulator.

On the other side, eqmod revokes the park command while slewing. From reading the code it seems that the parking attempt is retried until it succeeds, but I’m not 100% sure.

Do you remember in what state you found your mount? Did it complete the meridian flip and was it tracking? in the log there is no second entry of retrying to park, but it might be that there is no log statement in the code indicating it.

I’ll try it with a modified telescope simulator with a copied code from eqmod.

TSA-120 + FSQ-85 + GSO 150/750 | Avalon Linear + M-zero | Moravian G2-8300 + ASI 1600mm pro + ASI 294mc pro | KStars/INDI on Raspberry Pi 4 with Raspbian 10

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago
sterne-jaeger
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 593
Karma: 6
More
align fails to slew mount: latest git #56278
Hm, better leave INDI as is right now. You might add additional effects that make it more difficult to debug.

TSA-120 + FSQ-85 + GSO 150/750 | Avalon Linear + M-zero | Moravian G2-8300 + ASI 1600mm pro + ASI 294mc pro | KStars/INDI on Raspberry Pi 4 with Raspbian 10

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago
alacant
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 581
More
Topic Author
align fails to slew mount: latest git #56281

Did it complete the meridian flip and was it tracking?


Hi Wolfgang
I think you maybe confusing this issue with the other issue about the mount not parking.

If that's the case and you are referring to the shutdown thread, I can confirm that the mount did not flip. The telescope was still on the west side if the pier.
HTH

ubuntu 18.04
700d, eq6, t7m

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago
sterne-jaeger
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 593
Karma: 6
More
align fails to slew mount: latest git #56283
Ah, damn, you are absolutely right. I'll continue there. For the sync issue I do not have an answer yet. I will try it tonight with my Avalon mount and see if there shows up a sync.

If you have time for testing, you could try to run a test with the buggy kstars version and turn on file logging for EQMod. With this we could get the proof whether there occurs a SYNC command on the driver side.

Wolfgang

TSA-120 + FSQ-85 + GSO 150/750 | Avalon Linear + M-zero | Moravian G2-8300 + ASI 1600mm pro + ASI 294mc pro | KStars/INDI on Raspberry Pi 4 with Raspbian 10

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago
alacant
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 581
More
Topic Author
align fails to slew mount: latest git #56292
Wolfgang
I am a total idiot.
I found an old indi build in /usr/local
Deleting it reverts to normal alignment with the git. To be sure, I deleted the previous checkout and pulled and built the source anew. The new build using the git as it was this afternoon aligns correctly.

I am so sorry to have wasted do much of your time.
Steve

ubuntu 18.04
700d, eq6, t7m

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago
sterne-jaeger
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 593
Karma: 6
More
align fails to slew mount: latest git #56294
Welcome to the club :-)

OK, good to hear that the problem has disappeared. At least I have a better understanding of the code...

So at least the aligning is working. Now let's see if we can resolve the parking problem.

Clear skies
Wolfgang

TSA-120 + FSQ-85 + GSO 150/750 | Avalon Linear + M-zero | Moravian G2-8300 + ASI 1600mm pro + ASI 294mc pro | KStars/INDI on Raspberry Pi 4 with Raspbian 10

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago
alacant
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 581
More
Topic Author
align fails to slew mount: latest git #56295
Thank you for your understanding and though I remain officially in idiot status, please consider me at your disposal for testing anything with the parking bug. Especially if it doesn't install to /usr/local !!!

As soon as I can find it, I shall cancel the KDE bug report.

Thanks again.

ubuntu 18.04
700d, eq6, t7m

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago
alacant
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 581
More
Topic Author
align fails to slew mount: latest git #56298
No.I spoke too soon. Sorry. I was wrong. It only worked once.
It STILL doesn't work.

Logs attached.

ubuntu 18.04
700d, eq6, t7m
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 1 week ago
AxelM
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 8
More
align fails to slew mount: latest git #56301
I have been following this thread, since I ran into the same problem. Here what I did tonight:
  • Compiled KStars from the latest github source (commit db1a82113a54b2e568ee4a259053b88d4473379e)
  • Left INDI at the last stable version (1.8.5) from the ppa

I then did a few "Capture & Solve" runs to different targets (Delta Cyg, M 13, M 57, M 27), and everything is working fine for now.
My system: Raspberry Pi 4 (4 GB) running Ubuntu 20.04 with Mate desktop. Log is attached.

Could this indicate that the issue may be with INDI rather than KStars?

Axel

Ubuntu 20.04 on Raspberry Pi 4 (4 GB)
Vixen R200SS 8" f/4
EQ6-R Pro
ASI 1600MM Pro + EFW, Canon 6D

Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.930 seconds