×

INDI Library v1.8.9 Released (01 Mar 2021)

INDI monthly update. In addition to driver improvements, major code refactoring is in progress by @pawel-soja to modernize and improve INDI aging code.

New forum users, please go here first: indilib.org/forum/new-forum-users.html

KStars v3.4.3 Released

Replied by knro on topic KStars v3.4.3 Released

Ok most of these issues should be fixed now in GIT. The Watchdog driver now actively monitors the parking status of both dome & mount and if it detects unparking while weather is in alert state, it would command a parking process.

Regarding the weather meta, I can confirm the issue and it's going to require more than a simple fix to get it working properly, so I'll talk with Wolfgang about this since it involves the observatory module.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: wotalota
8 months 3 weeks ago #57465

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 481
  • Thank you received: 97

Replied by xsnrg on topic KStars v3.4.3 Released

Marc2b wrote: Now, my own problems :

1/ I'm using Kstars with the dark theme "Black Body". When I quit and then restart, the soft comes back with an incomplete white menu and I have to set my theme again.
it is very unpleasant when you're in the dark and have your vision adapted because of the crude white light.


Interesting, I just installed the latest build of kstars on a laptop as I wanted to test some things with the new packages I created for Fedora. I have this exact theme problem. I have another desktop machine with the same OS, but it does not have the problem of the theme reverting.
Even with the theme reverting, it should still display the icon bar correctly for whatever theme it is using.

So since I have two machines, I can do a diff on the .kstarsrc file. Very many things different, including a lot of color settings. Since there was so much different, I decided to try the file from the working machine on the laptop. The laptop still manifests the problem, and always starts
with a screen like you show. Once I set kstars to black body again, all is well. Functionally, things seem to work ok so far.

Some more things I tried:

Run with ekosdebugger just in case it catches something. It did not, and the application exited normally and cleanly. It also shows no problems on startup.

Removed the kstarsrc file completely, restarted, changed only the theme, exited. When I go back and run kstars again, the theme is not set and icons have the odd look of the attached image.

Tried different color schemes. They save without problem and load correctly on next launch. Only the theme is not saving for me so far.

Jim
12" pier with HDX110 using EQMod
ASI 1600 mono/color mains with ASI290MM in off-axis
ASI filter wheel
Moonlite focusers for the sharpening
AT115EDT w/.8x for the light
Fedora Linux, 100% INDI
Last edit: 8 months 3 weeks ago by xsnrg. Reason: typo and updates
8 months 3 weeks ago #57552

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 122
  • Thank you received: 25

Replied by Marc2b on topic KStars v3.4.3 Released

Hi,

As for me the problem was with the "Mojave Icon Theme". So I reverted to the genuine Icon theme, reinstalled the Mojave Theme and reverted again.
The problem was solved.

Have a look at my log file, search for "default" line. That's how I figured it out.

- Marc
Last edit: 8 months 3 weeks ago by Marc2b.
8 months 3 weeks ago #57569
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1093
  • Thank you received: 170

Replied by El Corazon on topic KStars v3.4.3 Released

I updated from source yesterday and saw that Kstars 3.5.0 is out.
Seems to work great, I had no issues with it.
Result from the first night of using it:



Fully automatic, using scheduler, autofocusing on filter change, autoguiding with recalibration upon mount slew set. Meridian flip completed flawlessly.
70 x Ha, 70 x O3, 70 x S2, combined luminance channel, PixelMath for denoised HOS and LRGB combination. Bortle 8/9 with ~70% moon last night.
Atlas Pro AZ-EQ, ASI1600MM-Pro, ASI120MM-S, ES102ED, WO-Z61, Nikon D3300, ASI-EFW, ZWO LRGB,Ha,O3,S2 filter set
The following user(s) said Thank You: xsnrg, jiberjaber
Last edit: 8 months 3 weeks ago by El Corazon.
8 months 3 weeks ago #57602
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 481
  • Thank you received: 97

Replied by xsnrg on topic KStars v3.4.3 Released

Marc2b wrote: Hi,

As for me the problem was with the "Mojave Icon Theme". So I reverted to the genuine Icon theme, reinstalled the Mojave Theme and reverted again.
The problem was solved.

Have a look at my log file, search for "default" line. That's how I figured it out.

- Marc


Thanks Marc, my logfile shows this:

[2020-07-31T23:02:30.279 CDT DEBG ][ org.kde.kstars] - Starting the timer
[2020-07-31T23:02:30.430 CDT DEBG ][ org.kde.kstars] - Date/Time is: "Sat Aug 1 04:02:30 2020 GMT"
[2020-07-31T23:02:30.430 CDT DEBG ][ org.kde.kstars] - Location: "GPS Location"
[2020-07-31T23:02:30.430 CDT DEBG ][ org.kde.kstars] - TZ0: -6 TZ: -5
[2020-07-31T23:02:30.469 CDT DEBG ][ org.kde.kstars] - "Black Body" :: "/usr/share/kstars/themes/blackbody.colors"
[2020-07-31T23:02:31.854 CDT WARN ][ default] - QMetaProperty::read: Unable to handle unregistered datatype 'CommunicationStatus' for property 'Ekos::Manager::ekosStatus'
[2020-07-31T23:02:40.334 CDT DEBG ][ org.kde.kstars] - "Black Body" :: "/usr/share/kstars/themes/blackbody.colors"
[2020-07-31T23:02:45.094 CDT DEBG ][ org.kde.kstars] - 0 StarBlocks freed from StarBlockFactory
[2020-07-31T23:02:45.101 CDT WARN ][ default] - QSqlDatabasePrivate::removeDatabase: connection 'userdb' is still in use, all queries will cease to work.


will have to dig in to it and see what I find out. @knro, any ideas off-hand?
12" pier with HDX110 using EQMod
ASI 1600 mono/color mains with ASI290MM in off-axis
ASI filter wheel
Moonlite focusers for the sharpening
AT115EDT w/.8x for the light
Fedora Linux, 100% INDI
8 months 3 weeks ago #57606

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 481
  • Thank you received: 97

Replied by xsnrg on topic KStars v3.4.3 Released

I found the delta on the laptop that made for the odd behaviour at start up with the theme setting.

The fix: sudo dnf remove adwaita-qt-common adwaita-qt4 adwaita-qt5

I found this by doing an strace on kstars at start-up and dumping it to a file. After these packages were removed, kstars starts normally and keeps the black body theme.

Jim
12" pier with HDX110 using EQMod
ASI 1600 mono/color mains with ASI290MM in off-axis
ASI filter wheel
Moonlite focusers for the sharpening
AT115EDT w/.8x for the light
Fedora Linux, 100% INDI
8 months 3 weeks ago #57618

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.609 seconds