×

INDI Library v1.9.0 Released (23 Apr 2021)

Major INDI Library release v1.9.0 bring significant internal changes championed by @pawel-soja to modernize core INDI Library drivers and clients. New drivers for DeepSkyDad Flat Panel & Pegasus devices plus further improvements to PCM8 drivers.

QHY 183M Not Detected by Ekos on Raspberry Pi 4

  • Posts: 14
  • Thank you received: 0
Hi all,

I've run into an issue where Ekos will not detect a QHY 183M camera. When Ekos is started I receive the message "No QHY cameras detected. Power On?"

I am running a Raspberry Pi 4 with Ubuntu MATE as it's OS (with the latest QHY INDI drivers). I have been able to connect to the same camera using a laptop running Ubuntu 18.04.

I did try connecting to the camera directly though INDI using "indiserver indi_qhy_ccd" but, again, it was not detected.

The camera is listed under the list of devices outputted by "lsusb"

Any advice would be greatly appreciated!
8 months 4 weeks ago #58398

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 69
  • Thank you received: 20
I am having the same problem with my Atik devices. Any thoughts on how to troubleshoot? I swapped cards in the Pi 4 and everything was ok. Could the card be corrupted?
8 months 3 weeks ago #58427

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 14
  • Thank you received: 0
After a fresh installation of Ubuntu MATE (20.04) the problem seemed to persist.
After installing Raspberry Pi OS, Ekos had no issue finding the camera. And everything seems to work as it should.
Considering Ubuntu MATE for the Pi 4 is still in beta I'm not sure who's end this issue is coming from.
At any rate, its worth noting that other devices (Celestron SCT focuser and Celestron CGX mount) had no issue connecting under Ubuntu MATE.
8 months 3 weeks ago #58444

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 69
  • Thank you received: 20
After removing rpi.gpio-common and rebooting, my Atik devices are again detected.
The following user(s) said Thank You: GoldyGopher
8 months 3 weeks ago #58455

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 14
  • Thank you received: 0
I did the same and the QHY camera is now detected!
8 months 3 weeks ago #58458

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.293 seconds