×

INDI Library v1.8.9 Released (01 Mar 2021)

INDI monthly update. In addition to driver improvements, major code refactoring is in progress by @pawel-soja to modernize and improve INDI aging code.

New forum users, please go here first: indilib.org/forum/new-forum-users.html

Autofocus if delta Temperature seems not to work ...

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
I'm trying the new Autofocus on Temperature change, but it seems not working:

[2020-09-12T21:29:59.907 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Autofocus complete after 15 iterations."
[2020-09-12T21:29:59.908 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - Autofocus values: position, 6799 , temperature, 15.5 , filter, "L" , HFR, 1.2956


Focus has finished on 15.5° and in Capture tab the refocus delate is set to 0.5°:

The current temp is 14.0° and NO focus has been done yet ...




The full log is attatched ... i am using 3.4.3 Stable

CS
Philip
7 months 1 week ago #59818
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 247
  • Thank you received: 27
I haven't looked at your log, but I assume the kstars QT environment automatically adjusts for the internationalization issue of . vs , in the numeric values?
120 MM Skywatcher Esprit on Celestron CGX, ZWO ASI 224MC guiding, Pegasus FocusCube v2
Nikon Z7 8256 x 5504, 35.9 x 23.9mm 4.34 um. Triad Ultra Quad NB Filter
1) Odroid-N2 Ubuntu-mate 20.04 2) StellarMate on RPI4 8G
The good, the bad, the ugly at sciencedowneast.no-ip.ca/zenphoto/
7 months 1 week ago #59821

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
Don't think so, the hfr field works fine for example.

Any other suggestions, or has anybody else tested this feature??
7 months 1 week ago #59874

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 693
  • Thank you received: 92
Yes, it has worked several times nicely for me. Does it work if you use 1,00 instead? If yes, that could point at issues with the '.' vs ',' notation....
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
7 months 6 days ago #60076

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1093
  • Thank you received: 170
Autofocus on [delta]T works like a charm using the MoonLite focuser driver. I have it set to automatically refocus if [delta]T > 1.5 and it does so faithfully.
Atlas Pro AZ-EQ, ASI1600MM-Pro, ASI120MM-S, ES102ED, WO-Z61, Nikon D3300, ASI-EFW, ZWO LRGB,Ha,O3,S2 filter set
7 months 6 days ago #60079

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
Hmm, i will give it a try, but i can not insert a dot here.

Kstars is running under Windows, while Indiserver is on PI4 ...

Thanks
pmneo
7 months 6 days ago #60085

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 247
  • Thank you received: 27

pmneo wrote: Hmm, i will give it a try, but i can not insert a dot here.

Kstars is running under Windows, while Indiserver is on PI4 ...

Thanks
pmneo

Would "1" work, i.e. no decimal point?
120 MM Skywatcher Esprit on Celestron CGX, ZWO ASI 224MC guiding, Pegasus FocusCube v2
Nikon Z7 8256 x 5504, 35.9 x 23.9mm 4.34 um. Triad Ultra Quad NB Filter
1) Odroid-N2 Ubuntu-mate 20.04 2) StellarMate on RPI4 8G
The good, the bad, the ugly at sciencedowneast.no-ip.ca/zenphoto/
7 months 6 days ago #60087

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
I tried it, Ekos prints 1,000 after inserting only a 1.

Can anyone post a log with a working temp autofocus?

Here is a verbose snip of focus and capture ... the temp from focuser is readed correctly, but i can't find any hint that ekos is listening for the temp change ....

<code>[2020-09-16T22:29:09.068 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Autofocus complete after 18 iterations."
[2020-09-16T22:29:09.069 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - Stopping Focus
[2020-09-16T22:29:09.070 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - AutoFocus result: true
[2020-09-16T22:29:09.070 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Setting current focuser temperature: 16.50"
[2020-09-16T22:29:09.070 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - Autofocus values: position, 6403 , temperature, 16.5 , filter, "G" , HFR, 1.20918
[2020-09-16T22:29:09.247 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - State: "Complete"
[2020-09-16T22:29:09.259 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - setFocusStatus: 1
[2020-09-16T22:29:09.259 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - "Ekos will refocus in 3.600 seconds."
[2020-09-16T22:29:09.260 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - "Focus complete."
[2020-09-16T22:29:10.217 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 0 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:29:10.317 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.indi] - ASI EFW : "[INFO] Setting current filter to slot 4 "
[2020-09-16T22:29:13.280 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - "Capturing 180,000-second B image..."</code>


I can find only such checks:


<code>[2020-09-16T22:32:18.335 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 189 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:19.449 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 190 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:20.746 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 191 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:21.747 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 192 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:22.753 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 193 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:23.753 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 194 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:24.760 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 195 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:25.764 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 196 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:26.769 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 197 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:27.778 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 198 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:28.013 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Guiding state changed from "Dithering" to "Dithering successful"
[2020-09-16T22:32:28.013 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Dithering succeeded, capture state "Dithering"
[2020-09-16T22:32:28.014 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - "Dithering succeeded."
[2020-09-16T22:32:28.015 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - "Dither complete."
[2020-09-16T22:32:28.016 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.guide] - "Dithering completed successfully."
[2020-09-16T22:32:28.017 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Guiding state changed from "Dithering successful" to "Guiding"
[2020-09-16T22:32:28.018 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.guide] - "Guiding resumed."
[2020-09-16T22:32:28.811 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus elapsed time (secs): 199 . Requested Interval (secs): 3600
[2020-09-16T22:32:28.902 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.indi] - ASI EFW : "[INFO] Setting current filter to slot 1 "
[2020-09-16T22:32:33.183 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - "Capturing 180,000-second L image..."</code>

CS
Last edit: 7 months 6 days ago by pmneo.
7 months 6 days ago #60089

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 693
  • Thank you received: 92

pmneo wrote: Hmm, i will give it a try, but i can not insert a dot here.


That's fine. The suspicion is that it might stop parsing when reaching the comma. So with 1,00 it would still read the 1 and use it.

I've attached one of my logs where the mechanism was triggered.

I also noticed that in debug it's even more verbose and reports the check after each frame, like
<code>
[2020-08-18T06:37:15.478 WEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus temperature delta (°C): 0.21 . Requested maximum delta (°C): 1
</code>
So enable debug for the capture module and check the output...

Edit: Sorry, just see that your log was with debug, and without the entries. Definitely try again with 1,00
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
Last edit: 7 months 5 days ago by DerPit.
7 months 5 days ago #60091
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1093
  • Thank you received: 170
"2020-09-16T22:29:09.259 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - "Ekos will refocus in 3.600 seconds.""

Also, you are set to refocus after 1 hour anyway. Most likely, temperature drop will not exeed the [delta] T before the next refocus will be triggered anyway.

So if you want to test refocus on delta[T], disable the refocus after 60 min check box.
Atlas Pro AZ-EQ, ASI1600MM-Pro, ASI120MM-S, ES102ED, WO-Z61, Nikon D3300, ASI-EFW, ZWO LRGB,Ha,O3,S2 filter set
7 months 5 days ago #60092

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1

DerPit wrote:
I also noticed that in debug it's even more verbose and reports the check after each frame, like
<code>
[2020-08-18T06:37:15.478 WEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Focus temperature delta (°C): 0.21 . Requested maximum delta (°C): 1
</code>
So enable debug for the capture module and check the output...

Edit: Sorry, just see that your log was with debug, and without the entries. Definitely try again with 1,00


I tried with 1 but i can't find such log entry in my logs :(

El Corazon wrote: "2020-09-16T22:29:09.259 Mitteleuropäische Sommerzeit INFO ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - "Ekos will refocus in 3.600 seconds.""

Also, you are set to refocus after 1 hour anyway. Most likely, temperature drop will not exeed the [delta] T before the next refocus will be triggered anyway.

So if you want to test refocus on delta[T], disable the refocus after 60 min check box.


I had this disabled this option, but no focus was done. The thing is, that it seems that Ekos is not checking the current focuser temp. The only step where i can find the focuser temp is while the autofocus procedure:
[2020-09-17T02:39:56.796 Mitteleuropäische Sommerzeit DEBG ][     org.kde.kstars.ekos.focus] - "Setting current focuser temperature: 13.00"

But in this case it seems only to resolve in half steps, the UI of the driver has more sensible steps:



So do you think this may be a driver issue?

CS
pmneo
7 months 5 days ago #60116
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
So i have switched over from KStars running under Windows to run KStars under the Raspberry PI 4.

The Temperature based Focus is still not working, but now i can see following logs:

<pre>
, QVariant(qlonglong, 5196))))
[2020-09-30T12:36:20.491 CEST INFO ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Idle."
[2020-09-30T12:36:20.494 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.494 CEST INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - "DeepSkyDad AF3 focuser is online."
[2020-09-30T12:36:20.496 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.519 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Registering new Module ( "Capture" )
[2020-09-30T12:36:20.528 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.capture] - Registering new Module ( "Focus" )
[2020-09-30T12:36:20.636 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.641 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.646 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.650 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.652 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.656 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.659 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.661 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.678 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.687 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.691 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.696 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Focuser temperature is not available"
[2020-09-30T12:36:20.700 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.ekos.focus] - "Setting current focuser temperature: 0.00"
</pre>

This is really strange, because the INDI Tab shows the Temp correctly and it is updated correctly, when taking the sensor into my hand:



Any Suggestions?
6 months 3 weeks ago #60866
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.207 seconds