×

INDI Library v1.9.0 Released (23 Apr 2021)

Major INDI Library release v1.9.0 bring significant internal changes championed by @pawel-soja to modernize core INDI Library drivers and clients. New drivers for DeepSkyDad Flat Panel & Pegasus devices plus further improvements to PCM8 drivers.

Meridian flip not followed by astrometry and calibration

Please post logs if you have, that's the only way to tell.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 months 3 weeks ago #67711

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 527
  • Thank you received: 53
Just ran a short sequence with logging to file enabled.
Basically, got the same behavior except the guider calibration failed in the very beginning too.
Attaching the log.

Timeline;
20:45:41 Guide calibration starts but never finishes - RA forward goes wrong (opposite) way, RA reverse continues in the same direction. I aborted.
20:47:14 Restarted calibration. Lost guiding star. Failed. My fault. Increased exposure time.
20:48:15 Restarted calibration. Now OK.
21:15:51 Meridian Flip.
21:18:00 (auto) Align. result: 16 arcsec.
21:18:26 Guide calibration starts but never finishes - RA forward goes wrong (opposite) way, RA reverse continues in the same direction. I aborted.
21:20:06 Restarted calibration. Now OK.
21:22:59 Stopped guiding to check Align.
21:23:06 First Capture & Solve gives 4' error -> can this be the result of RA going in the the same direction for too long?

Thanks!


File Attachment:

File Name: log_20-41-18.zip
File Size:498 KB
Max S.

RPI 4 B (4Gb) with SMate
Nikon D5500 H-a modified. Nikon D5500 stock
AT72EDII, TPO RC6
ASI2600MC Pro
ZWO ASI120MM Mini on ZWO 30F4
ZWO ASI224MC-S on Orion 50 mm f/3.2
ZWO EAF x 2
SW AZ-GTi
SW HEQ5
RST-135
Last edit: 2 months 3 weeks ago by maxthebuilder.
2 months 3 weeks ago #67733
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1920
  • Thank you received: 412

I finally was able to test the meridian flip behavior with my HEQ5-Pro mount when not guiding. I set it to 10 degrees (40 minutes) after culmination (i.e. Flip if HA > 10 degrees) and it started immediately and finished successfully. I was imaging in Ha and Ekos changed to L for the post-flip alignment. Then it switched back to Ha and Ekos then continued imaging where it left off right before the meridian flip. This was all with the latest stable release of KStars on Ubuntu 20,04 on an RPi 4 with 4 Gb of memory. Thanks for the fix @Jasem!
Wouter van Reeven

ASI6200MM and 7 slot 2" filter wheel with a SkyWatcher Esprit 80 ED on a SkyWatcher HEQ5-Pro
ASI1600MM-Pro Cooled and 5 slot 1.25" filter wheel with an 8" TS Ritchey-Chrétien on a SkyWatcher EQ6-R
2 months 1 day ago #68783

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 527
  • Thank you received: 53
Just had another flip (first one since my last post).
Same thing - the flip goes well but the subsequent guider calibration fails - RA forward goes wrong (opposite) way.
Calibration needs to be stopped and restarted - then it works.

That was with SM 1.5.7/KS3.5.2 Stable.
INDI server on RPI4, KS/Ekos on Windows client.

Right now I am running everything on RPI4 and going to have the flip in 20 min. Will report back.
Max S.

RPI 4 B (4Gb) with SMate
Nikon D5500 H-a modified. Nikon D5500 stock
AT72EDII, TPO RC6
ASI2600MC Pro
ZWO ASI120MM Mini on ZWO 30F4
ZWO ASI224MC-S on Orion 50 mm f/3.2
ZWO EAF x 2
SW AZ-GTi
SW HEQ5
RST-135
The following user(s) said Thank You: knro
1 month 3 weeks ago #69048

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Usually these are not issue with the meridian flip itself but post actions which could fail for any reason. I will test tonight myself, but I've tested this so many times and it depends on how good the image is and the number of good stars detected.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 month 3 weeks ago #69050

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 527
  • Thank you received: 53
Jasem - thanks!
I just had a flip and yes the flip itself went well.
Align went well.
But the Guide calibration again went in the opposite direction.
I let it finish and RA guiding immediately went out of control.
I stopped guiding. Restarted/calibrated and now it's guiding just fine.

Weather is good. The sky is clear and crisp. Enough good guiding stars.
The target is well above the horizon.
Guiding is better that my average.

This has been consistent for me for the past two-three months.
Sorry but I don't remember exactly when the change happened. It used to work just fine.
Max S.

RPI 4 B (4Gb) with SMate
Nikon D5500 H-a modified. Nikon D5500 stock
AT72EDII, TPO RC6
ASI2600MC Pro
ZWO ASI120MM Mini on ZWO 30F4
ZWO ASI224MC-S on Orion 50 mm f/3.2
ZWO EAF x 2
SW AZ-GTi
SW HEQ5
RST-135
Last edit: 1 month 3 weeks ago by maxthebuilder.
1 month 3 weeks ago #69051

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 527
  • Thank you received: 53
Jasem,
I am not sure what happened but the meridian flip used to work for me a few months ago.
Now, after the flip, RA  ALWAYS goes in the wrong direction during calibration.
When stopped and restarted - all is well.
Max S.

RPI 4 B (4Gb) with SMate
Nikon D5500 H-a modified. Nikon D5500 stock
AT72EDII, TPO RC6
ASI2600MC Pro
ZWO ASI120MM Mini on ZWO 30F4
ZWO ASI224MC-S on Orion 50 mm f/3.2
ZWO EAF x 2
SW AZ-GTi
SW HEQ5
RST-135
Last edit: 1 month 5 days ago by maxthebuilder.
1 month 5 days ago #69983

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.376 seconds