×

INDI Library v1.9.3 Released (11 Nov 2021)

Bimonthly Stable INDI Library release introduces new drivers and fixes for existing ones. Some highlights:

QHY294M camera with QHYCFW3S-SR filter wheel ?

  • Posts: 53
  • Thank you received: 1
I just received a QHYCFW3S-SR filter wheel for use with my QHY294M camera, I have attached the CFW3 to the camera using the 4 pn RJ11.
As I understand I only need to use the  indi_qhy_ccd and the CFW3 should appear when Ekos starts the camera. However this doesn't appear to happen.
There are no messages in the indi control panel to show CFW3 has been detected and no options or filter values available in the camera tab of Ekos.
When the CFW3 is connected it makes whirring sound (good) and the status light blinks and lights green for 2 seconds which indicated that 4pin mode
is set inside the CFW3. The camera is powered by a 10A 12v power brick so no power issue. The camera is connected via usb3 and I can take images
fine.
I tested it both remotely on raspberry pi (Ubuntu 20,x arm64) and locally on intel workstation  (Ubuntu 20.x x86-64). Kstars and all packages are fully up to date (29 July 2021). QHY SDK version 21.7.3. The camera works fine, but no filter wheel.
I guess I am missing something.

 
4 months 3 days ago #73992

Please Log in or Create an account to join the conversation.

I have a similar setup with QHY268M. On rare occasions, the filter wheel doesn't get detected properly. I take it you tested this multiple times. Enable the CCD logging perhaps it can shed some light on the wheel discovery during startup.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
4 months 3 days ago #73995

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 53
  • Thank you received: 1
Hi Jasem. Yes I have tested many many times on 2 different servers. I am currently just running a
test using telescope simulator and qhy kit connected to my workstation via usb3 and powered with separate 12v power brick. Not all that sure about how to enable more logging. I get this
in indi control panel at startup:

2021-07-30T06:00:14: [INFO] Debug is disabled.
2021-07-30T06:00:14: [INFO] World Coordinate System is enabled.
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Device configuration applied.
2021-07-30T06:00:14: [INFO] USB Buffer updated to 512
2021-07-30T06:00:14: [INFO] USB Traffic updated to 0
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Offset updated to 8
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Gain updated to 1600
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Upload settings set to client only.
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Loading device configuration...
2021-07-30T06:00:14: [INFO] USB Traffic Settings: Value: 0 Min: 0 Max: 255 Step 13
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Offset Settings: Value: 0 Min: 0 Max: 200 Step 1
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Gain Settings: Value: 1 Min: 0 Max: 3624 Step 1
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Humidity Support: False
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Camera exposure limits: Min: 0.000001s Max: 3600s Step 0s
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Current read mode: 11M MODE (4164x2822)
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Sensor resolution for mode 47M MODE: 8336x5648 px
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Mode 1: 47M MODE
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Sensor resolution for mode 11M MODE: 4164x2822 px
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Mode 0: 11M MODE
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Number of read modes: 2
2021-07-30T06:00:14: [INFO] Using QHY SDK version 21.7.3
2021-07-30T06:00:11: [INFO] Connected to QHY294PROM-8afa9343bb46964a3.
2021-07-30T06:00:11: [INFO] Debug is enabled.

No errors but no indication that CFW3 is connected, but the camera works fine.
Thanks.
4 months 3 days ago #73998

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 53
  • Thank you received: 1
Hi. I tested it on astroberry/kstars , and also my old Ekos pi server. Unfortunately I updated these a week or so ago so they are all on the same QHY sdk version 21.7.3. Same result (or lack of) in each case.
I also noticed that sometimes the camera does not initialise as you say. Disconnect from Ekos, pull out the usb cable put it back in and camera starts
fine but no filter wheel.
Maybe I am looking in the wrong area ? I was presuming I would get an extra tab in the ccd section of indi control panel ? Nothing there.
When all is powered on the motor in the FW runs for a few seconds, the status light blinks then goes solid green for 2 seconds and then goes off. Hopefully that is all how it is supposed to go ? Broken/misconfigured hardware or some problem with indi_qhy_ccd ?
4 months 3 days ago #73999

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 53
  • Thank you received: 1
Ok. I changed it to USB mode by pressing the mode button (red light). So connecting usb cable (power still provided to FW from camera 4 pin cable)
and adding QHYCFW3 to profile it seems to work. Not really what I want as I already have ZWO EFW which works with this camera but is not
a very neat solution.
Bottom line FW does work but not in 4pin mode.
Any ideas to debug what's gone wrong with 4pin mode appreciated.
Thanks
4 months 3 days ago #74001

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 15
  • Thank you received: 1
I have qhy294m with FW cfw3 m-us. FW is connected by the 4 pin option.
Running fine with QHY SDK version 21.3.15 under KStars 3.5.3
2021-07-31T11:01:32: [INFO] Device configuration applied.
2021-07-31T11:01:32: [INFO] USB Buffer updated to 512
2021-07-31T11:01:32: [INFO] USB Traffic updated to 0
2021-07-31T11:01:32: [INFO] Current read mode: 47M MODE (8336x5648)
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Offset updated to 25
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Gain updated to 1600
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Setting current filter to slot 1
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Upload settings set to client only.
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Loading device configuration...
2021-07-31T11:01:30: [INFO] USB Traffic Settings: Value: 0 Min: 0 Max: 255 Step 13
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Offset Settings: Value: 0 Min: 0 Max: 200 Step 1
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Gain Settings: Value: 1 Min: 0 Max: 3624 Step 1
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Camera exposure limits: Min: 0.000001s Max: 3600s Step 0s
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Current read mode: 11M MODE (4164x2822)
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Sensor resolution for mode 47M MODE: 8336x5648 px
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Mode 1: 47M MODE
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Sensor resolution for mode 11M MODE: 4164x2822 px
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Mode 0: 11M MODE
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Number of read modes: 2
2021-07-31T11:01:30: [INFO] Using QHY SDK version 21.3.15
2021-07-31T11:01:25: [INFO] Connected to QHY294PROM-d9b1d7429adab7f2d.
 
Last edit: 4 months 2 days ago by Stefan.
4 months 2 days ago #74015
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 53
  • Thank you received: 1
Hi Stefan. Glad to see it is possible. I'm using kstars 3.5.4 and I already upgraded to the latest sdk of 21.17.4 but no luck with that combination. I'm beginning to think there is some sort of
hardware issue/incompatibilty. Though I would presume the electronics should be identical
across the different cfw3 variations. Yes I can confirm I don't get the filter wheel tab in
indi control panel when the camera is loaded. I will try some earlier sdk versions but already spent too much time on this. Thanks - at least you confirmed I am not on a total wild goose hunt.
4 months 2 days ago #74020

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 53
  • Thank you received: 1
I meant sdk 21.07.16 (libqhyccd.so.21.7.16.13)..........
4 months 2 days ago #74022

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 53
  • Thank you received: 1
Stefan.
Ok I attached it to my Windows 10 workstation.
EZCAP_QT can't control the filter wheel (this is QHY's own software I think)
Sharpcap doesn't detect it.
APT can't rotate the wheel.
Broken gear I think. Will contact supplier. Thanks for your support.
4 months 1 day ago #74024

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 15
  • Thank you received: 1
Sorry to hear that. If the FW indicates 4pin mode and has sufficiant 12V supply and none of the control software is able to communicate I would suspect the FW to be defective, too.
Hopefully your supplier will help.

Regards
Stefan
4 months 2 days ago #74032

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 53
  • Thank you received: 1
Yep. According to Sharpcap the 4 pin mode setup should be detected automatically without ASCOM drivers and it just isn't. Also EZCAP_QT is qhy software so if that can't do it I don't think indi has much hope. Not such a big issue. I can get by using usb until I get a fix. It's a shame
QHY kit is obviously built like a tank and made to last...........
4 months 2 days ago #74033

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 53
  • Thank you received: 1
Hi Stefan, I am in contact with Cha at QHY. I am just wondering if the problem is the camera or the FW.
When I plug the QHY294M with FW in 4 pin mode into my indi server and immediately type in a terminal window:

dmesg

I get the following output:

[88253.519410] usb 1-10: new high-speed USB device number 5 using xhci_hcd
[88253.667699] usb 1-10: New USB device found, idVendor=1618, idProduct=c296, bcdDevice= 1.00
[88253.667705] usb 1-10: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[88253.667708] usb 1-10: Product: WestBridge
[88253.667711] usb 1-10: Manufacturer: Cypress
[88253.667714] usb 1-10: SerialNumber: 0000000004BE
[88253.771214] usb 1-10: USB disconnect, device number 5
[88254.083480] usb 2-5: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd
[88254.104010] usb 2-5: LPM exit latency is zeroed, disabling LPM.
[88254.104659] usb 2-5: New USB device found, idVendor=1618, idProduct=c297, bcdDevice= 0.00
[88254.104664] usb 2-5: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[88254.104668] usb 2-5: Product: QHY294P-V210220
[88254.104671] usb 2-5: Manufacturer: QHYCCD

(ignore he long decimal numbers on the left).
This is exactly the same as I get without the FW.

Just wondering if it shows anything different when the FW is working and connected (4pin mode) ?
Thanks,
Nick
3 months 4 weeks ago #74142

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.583 seconds