×

INDI Library v1.9.0 Released (23 Apr 2021)

Major INDI Library release v1.9.0 bring significant internal changes championed by @pawel-soja to modernize core INDI Library drivers and clients. New drivers for DeepSkyDad Flat Panel & Pegasus devices plus further improvements to PCM8 drivers.

AstroPi3 Scripts revised

  • Posts: 189
  • Thank you received: 16

Replied by Avocette on topic AstroPi3 Scripts revised

Hi Rob,
Morning here so I reran your script on the Pi4. The Drivers for the cameras and GPSD have all returned. However there is another more serious problem now. Every time I try to launch Ekos with any equipment profile, KStars crashes. The Indiserver is left running, apparently, so waking up KStars brings up a message about closing down the Indiserver before starting up Ekos, but everything just crashes when you do this.
Currently running KStars/Ekos/Indi on a Raspberry Pi 4B 4GByte under Raspberry Pi OS thanks to Astroberry
Sky-Watcher ED80 Pro with 0.85x FR/Corrector with Canon DSLR and ASI533MC on AZ-EQ5 GT mount
Other Sky-Watcher scopes - SkyMax 150 Pro Maksutov Cassegrain and Explorer 150p Newtonian
1 year 6 months ago #45437

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 51
  • Thank you received: 8

Replied by ar2star2 on topic AstroPi3 Scripts revised

Rob,
Same here.
Re-ran the script and all the cameras display in the drop down menu and can be selected, but trying to start Ekos results in a crash and Indiserver is left still running in the background. Restarting KStars allows you to set up Ekos again, but when trying to start Ekos there is a warning about Indiserver running and it asks if you wish to close, as soon as you try to close the Indiserver it crashes KStars again.
Raspberry Pi4B,ASI120MM -S Usb3, ASI385MC, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80
1 year 6 months ago #45438

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 51
  • Thank you received: 8

Replied by ar2star2 on topic AstroPi3 Scripts revised

Rob,
Success I’ve just ran the script on a fresh install of Raspbian Buster and it’s all working fine, all cameras, mounts, focuses, filter wheels are there & no crashing on starting Ekos.

Well done, many thanks

Alan
Raspberry Pi4B,ASI120MM -S Usb3, ASI385MC, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80
1 year 6 months ago #45439

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 189
  • Thank you received: 16

Replied by Avocette on topic AstroPi3 Scripts revised

New installation is working better, thanks, certainly in the main elements that are easy to test indoors in foul weather!
I have had a better chance to look more carefully at some hiccups that have confused me in the past (in the dark).
I will post some issues I have identified under the appropriate headings.
Currently running KStars/Ekos/Indi on a Raspberry Pi 4B 4GByte under Raspberry Pi OS thanks to Astroberry
Sky-Watcher ED80 Pro with 0.85x FR/Corrector with Canon DSLR and ASI533MC on AZ-EQ5 GT mount
Other Sky-Watcher scopes - SkyMax 150 Pro Maksutov Cassegrain and Explorer 150p Newtonian
Last edit: 1 year 6 months ago by Avocette.
1 year 6 months ago #45442

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 71
  • Thank you received: 8

Replied by mpfjr on topic AstroPi3 Scripts revised

Had an error in the terminal that I saw that I wanted to make sure you knew about. Didn't seem to bother anything but hey, an error is an error.

Raspbian for pi4

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ Checking items that will require your input while running the script, so you don't get asked so many questions later. Note that some installations later (VNC, samba in particular) may still require your input later on, this is out of my control.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ls: cannot access '/etc/NetworkManager/system-connections/': No such file or directory
1 year 6 months ago #45465

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2471
  • Thank you received: 666

Replied by rlancaste on topic AstroPi3 Scripts revised

Thanks! That one is just fine though. That file shouldn't exist yet if this is a fresh raspbian system. The check for that particular folder will only be needed later if you run the script again and the file does exist.
1 year 6 months ago #45466

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2471
  • Thank you received: 666

Replied by rlancaste on topic AstroPi3 Scripts revised

Ok I revised it so that the error message should not appear anymore if the folder doesn't exist.
1 year 6 months ago #45472

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 71
  • Thank you received: 8

Replied by mpfjr on topic AstroPi3 Scripts revised

Just curious and I know I could literally install this and look for myself .. but was curious if you happen to have ASTAP support installed and configured with this script? I don't see it in the notes.

Is that something you might be interested in adding if you haven't already?

Thanks!
1 year 6 months ago #45477

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2471
  • Thank you received: 666

Replied by rlancaste on topic AstroPi3 Scripts revised

Not yet but that is easy enough to add
The following user(s) said Thank You: mpfjr
1 year 6 months ago #45483

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2
  • Thank you received: 0

Replied by sjako on topic AstroPi3 Scripts revised

Hi,
I ran the Raspbian script on my new Pi4 and it worked fine. I can connect to all my devices and control them properly.
Only issue I detected is that the "Skywatcher Synscan Legacy" driver for my mount is not visible via INDI Web Manager and can't be connected remotely.
Local on the PI4 it is visible and working.
Any idea?
Thx for the great work - clear skies :-)
1 year 6 months ago #45561

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2471
  • Thank you received: 666

Replied by rlancaste on topic AstroPi3 Scripts revised

That could have something to do with the fact that you might still be using KStars 3.3.6 on your client machine, I'm not sure. In a couple of days, you should have 3.3.7 and then maybe it will be fixed.
1 year 6 months ago #45577

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2
  • Thank you received: 0

Replied by sjako on topic AstroPi3 Scripts revised

Thx, I checked your hint…
Even if I use the INDI Web Manager App on the PI4 and connect to the local drivers, the "Synscan Legacy" Driver is not listed - see attachment #1
If I use KStars 3.3.7 on the PI4, it is displayed - see attachment #2
I also checked some other mount drivers and I noticed some differences e.g. Celestron CGEM and AVX drivers not listed in WebManager, but in KStars!?
Why is there a mismatch between Web Manager and KStars app?
1 year 6 months ago #45593
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.819 seconds