×
INDI Library v1.8.5 Released (19 Apr 2020)

April 2020 release of INDI Library v1.8.5 introduces new drivers while providing fixes and improvements to existing devices and core framework.

Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB

9 months 3 weeks ago 9 months 3 weeks ago by maxthebuilder.
maxthebuilder
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 339
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43303
Jasem - you are going to stay with KDE from now on, right? I wonder why you went away from Mate..
(I just recently learned what Pluma was. Now it's Dolphin)

Max S.
RPI 3 B+ with ABerry and RPI 4 B (4Gb) with SMate.
Nikon D5500 H-a modified. 180 mm f/2.8 antique Nikon. Tamron AF 28-75mm f/2.8. Rokinon 135mm f/2.
AT72EDII.
ZWO ASI294MC Pro
ZWO ASI120MC-S on ZWO 30F4 MiniScope.
SW AZ-GTi.
SW HEQ5.
iOptron SkyTracker Pro.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 8080
Karma: 51
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43337
KDE is the natural environment for KStars, since KStars is a KDE application and uses its library and services...etc. With RPi4, KDE is usable now for the most part.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You AstroNerd, pug916, starman345, DrawsACircle

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago 9 months 3 weeks ago by suvowner.
suvowner
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 86
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43346
I am getting a blank screen from the latest iOS app when trying to connect to the StellarMate hotspot with the pi4 with 1.4.3 and 1.4.4

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 2 weeks ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 8080
Karma: 51
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43357
Please delete and re-install the app again. I think yesterday, there was an update that caused this and it will removed afterwards.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 2 weeks ago
suvowner
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 86
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43417
I tried deleting and redownloading today, but quickly got the blank screen again

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 2 weeks ago
maxthebuilder
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 339
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43466
OMG. It was such a stupid mistake of mine...
I was trying different options to feed RPI4.
-- 2.1A charging port of a USB hub (12V input)
-- two charging ports of the USB hub in parallel = 4.2A
-- 6A 12-5V converter
First two options were extremely unstable (RPI would just shut down after 5min-1hr).
The third option was more stable but also RPI would occasionally shut down.
It turned out that I was feeding the whole thing (RPI, hub, cameras and mount) with a 1A 12V wall wart instead of 5A power brick!
(I have four 12V battery chargers and one 12V power brick plugged to a single power strip - all have the same kind of output cable).
Once I figured this out.. All three options worked. I currently use the second.
SM 1.4.3 -all works (except for RTC) and stable
SM 1.4.4 -all works (RTC too!) and stable

maxthebuilder wrote: It has been running on the 12-5V converter for more than 24 hours now without any issues.
Today was even hotter than yesterday. CPU temperature: 56C at 5pm.
Not sure what was going on yesterday


Max S.
RPI 3 B+ with ABerry and RPI 4 B (4Gb) with SMate.
Nikon D5500 H-a modified. 180 mm f/2.8 antique Nikon. Tamron AF 28-75mm f/2.8. Rokinon 135mm f/2.
AT72EDII.
ZWO ASI294MC Pro
ZWO ASI120MC-S on ZWO 30F4 MiniScope.
SW AZ-GTi.
SW HEQ5.
iOptron SkyTracker Pro.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 2 weeks ago
AstroNerd
Moderator
Moderator
Posts: 827
Karma: 1
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43471
I am surprised it ran anything at all from 1A.... ?

Stellarmate OS on Raspberry pi4b
Skywatcher EQ8 pro, on steel pier
Takahashi FSQ85 & Meade 8” SCT (de-forked)
Starlight Xpress SXVR H18, SXVR M25c, Lodestar x2 Guide Camera
Pegasus Ultimate Hub V2 for all USB & Power
Pegasus focus motors on both scopes
The following user(s) said Thank You pug916

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 2 weeks ago
kaydubbed
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 41
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43492
Ah good ol' layer 8 issues...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 2 weeks ago
maxthebuilder
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 339
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43498
but it did! the wart was very hot though (that's how I discovered my mistake)
i guess, the system drew much more than 1A from that wart.

AstroNerd wrote: I am surprised it ran anything at all from 1A.... ?


Max S.
RPI 3 B+ with ABerry and RPI 4 B (4Gb) with SMate.
Nikon D5500 H-a modified. 180 mm f/2.8 antique Nikon. Tamron AF 28-75mm f/2.8. Rokinon 135mm f/2.
AT72EDII.
ZWO ASI294MC Pro
ZWO ASI120MC-S on ZWO 30F4 MiniScope.
SW AZ-GTi.
SW HEQ5.
iOptron SkyTracker Pro.
The following user(s) said Thank You AstroNerd

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 2 weeks ago
maxthebuilder
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 339
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43576
Yesterday, some updates became available for SM 1.4.4 (in software updater). I installed them.
After that the wifi hotspot disappeared. Couldn't restore it.
Downloaded an updated version of 1.4.4 from stellarmate.com - same story. No hotspot.
Both versions were slow to boot and showed lines about Ekos Live offline
and also red-fonted line saying "a start job is running for Samba NMB Daemon".
That message stayed there for more that 1 min (during boot).

Reverted to a week old version of 1.4.4 - hot spot is back, no Ekos Live and Samba messages.

Just reporting.

Max S.
RPI 3 B+ with ABerry and RPI 4 B (4Gb) with SMate.
Nikon D5500 H-a modified. 180 mm f/2.8 antique Nikon. Tamron AF 28-75mm f/2.8. Rokinon 135mm f/2.
AT72EDII.
ZWO ASI294MC Pro
ZWO ASI120MC-S on ZWO 30F4 MiniScope.
SW AZ-GTi.
SW HEQ5.
iOptron SkyTracker Pro.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 2 weeks ago 9 months 2 weeks ago by maxthebuilder.
maxthebuilder
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 339
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43578
Ouch... on the second boot the Samba message is back and no hotspot...
So strange.
This version worked for me for several days.

Max S.
RPI 3 B+ with ABerry and RPI 4 B (4Gb) with SMate.
Nikon D5500 H-a modified. 180 mm f/2.8 antique Nikon. Tamron AF 28-75mm f/2.8. Rokinon 135mm f/2.
AT72EDII.
ZWO ASI294MC Pro
ZWO ASI120MC-S on ZWO 30F4 MiniScope.
SW AZ-GTi.
SW HEQ5.
iOptron SkyTracker Pro.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 2 weeks ago
maxthebuilder
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 339
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #43590
Went back to 1.4.3 (Mate). All is well. Will wait for 1.4.5.
1.4.4 is flaky for me.
In 1.4.4 KDE UI was very sluggish. KStars/Ekos when started were OK/fast.
And the hotspot situation is still a mystery to me.
In 1.4.3 the hotspot was also doing tricks but at least I made it work...
I realize, those are beta releases...
(RPI3 is rock solid/stable).

Max S.
RPI 3 B+ with ABerry and RPI 4 B (4Gb) with SMate.
Nikon D5500 H-a modified. 180 mm f/2.8 antique Nikon. Tamron AF 28-75mm f/2.8. Rokinon 135mm f/2.
AT72EDII.
ZWO ASI294MC Pro
ZWO ASI120MC-S on ZWO 30F4 MiniScope.
SW AZ-GTi.
SW HEQ5.
iOptron SkyTracker Pro.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.561 seconds