×
INDI Library v1.8.3 Released (02 Jan 2020)

Minor monthly bugfix release with a new RainbowAstro mount driver and improved pier side simulation.

Frustration !!!!

1 month 3 weeks ago 1 month 3 weeks ago by Gonzothegreat.
Gonzothegreat
Administrator
Administrator
Posts: 1702
Karma: 6
More
Topic Author
Frustration !!!! #47227
So this evening, with just a couple of hours of clear night I got my new QH5L-II-M camera setup, so much more sensitive than the original QHY5.
Now, the frustrating part...
<strong>The ATIK 314 no longer works.
Unable to solve anything, local or remote (astrometry)
</strong>

I spend more time fixing stuff and getting annoyed than taking any astro pictures, really really does my head in.
And yes everything is up2date to this day, server and client. No I do not have a log file, clouds rolled in now. I have to wait another 2 months until I'm back here now.

root@heidenrod-obs:/home/heidenrod# dpkg -l | grep atik
ii indi-atik 2.4~201911160020~ubuntu18.04.1 armhf INDI Driver for Atik cameras and filter wheels.
ii libatik 2.2.6~201911071658~ubuntu18.04.1 armhf Library for Atik Cameras.
root@heidenrod-obs:/home/heidenrod#

root@heidenrod-obs:/home/heidenrod# dpkg -l | grep libindi
ii libindi-data 1.8.2~201911200846~ubuntu18.04.1 all Instrument-Neutral Device Interface library -- shared data
ii libindi-dev 1.8.2~201911200846~ubuntu18.04.1 armhf Instrument-Neutral Device Interface library -- development files
ii libindi1:armhf 1.8.2~201911200846~ubuntu18.04.1 armhf Instrument-Neutral Device Interface library -- shared library
root@heidenrod-obs:/home/heidenrod#


This is what I get with the Atik, no matter which exposure I use.

Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
Gonzothegreat
Administrator
Administrator
Posts: 1702
Karma: 6
More
Topic Author
Frustration !!!! #47228

Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
Gonzothegreat
Administrator
Administrator
Posts: 1702
Karma: 6
More
Topic Author
Frustration !!!! #47229
I do wonder...

root@heidenrod-obs:~# ls -la /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libatik*
lrwxrwxrwx 1 root root 12 Nov 7 17:58 /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libatik.so -> libatik.so.2
lrwxrwxrwx 1 root root 19 Nov 7 17:58 /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libatikcameras.so -> libatikcameras.so.2
lrwxrwxrwx 1 root root 23 Nov 7 17:58 /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libatikcameras.so.2 -> libatikcameras.so.2.2.6
-rw-r--r-- 1 root root 4616452 Nov 7 17:58 /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libatikcameras.so.2.2.6
root@heidenrod-obs:~# find / -name libatik.so.2
root@heidenrod-obs:~#


There is a red symlink ... pointing to non existing file

Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
Gonzothegreat
Administrator
Administrator
Posts: 1702
Karma: 6
More
Topic Author
Frustration !!!! #47231
It does not seem possible to download the previous version of the atik packages.

Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
universalmaster
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 173
More
Frustration !!!! #47233
Unfortunately I can't help you, but I do feel your frustrations. Have had the same kind of problem with my qhy2pro. Now I got a custom driver from qhy that works, but I dare not update indi until I get another RPI set up since there is no turning back to an old version with apt. I think it should be prioritized to allow install of all old versions of Indi, not just the latest, since updates sometimes break stuff.

Rant over, I do love Indi so thanks a lot for all the hard work :-)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
Gonzothegreat
Administrator
Administrator
Posts: 1702
Karma: 6
More
Topic Author
Frustration !!!! #47234
I agree "I think it should be prioritized to allow install of all old versions of Indi, not just the latest, since updates sometimes break stuff."
Right now, I need to wait 2 months until I come back here to re-align the mount. I was supposed to do it this time, but the weather hasn't been great, so when I saw a gap in the clouds... I jumped to the occasion.
If I had been able to download the previous drivers, I could have sorted out my polar alignment.

Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
Megiddo
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 155
More
Frustration !!!! #47235
Telescope cover on? Not saying I've done that... but, yeah I've done that!!! Ok, I know nothing about your camera (I have the ZWO1600).

Want to see frustration? Check out Dylan's video: https://youtu.be/8XA8eslat7w

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
Gonzothegreat
Administrator
Administrator
Posts: 1702
Karma: 6
More
Topic Author
Frustration !!!! #47241
I do not have a telescope cover, I am 100% sure the Atik issue is with the latest driver. I need to try to compile the previous ones and see how it goes.

Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
ChrisRowland
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 338
Karma: 8
More
Frustration !!!! #47242
I've just checked and I have the same atik camera files as you describe, including the red symlink. Same dates, same names.
And my ATIK 383L+ works fine.

The fact that INDI can connect, recognise the camera, and get an image indicates that the connection to the camera is working at least well enough that INDI believes it has downloaded an image and all is well.
I don't see any evidence that there is any problem with the software.
I wonder if the probem is internal to the camera.
Does the image data have noise in it?
Maybe it's a problem with the connection between the CCD and the controller in the camera.

It could be time to contact Atik or more heroic measures such as opening the camera and looking for obvious problems such as loose connections or socketed ICs with bad connections.

Happy Christmas!
Chris

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
Gonzothegreat
Administrator
Administrator
Posts: 1702
Karma: 6
More
Topic Author
Frustration !!!! #47243
I have opened up the camera to check for obvious issues, burned component, or loose wires. None.


Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
Gonzothegreat
Administrator
Administrator
Posts: 1702
Karma: 6
More
Topic Author
Frustration !!!! #47244
Chris could you please let me now which firmware/API version you are running? You can get that from the "General Info" tab in the Atik tab. thanks

Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
Gonzothegreat
Administrator
Administrator
Posts: 1702
Karma: 6
More
Topic Author
Frustration !!!! #47245
Appart from removing a few cobwebs and a dead insect, I've reinstalled the indi-atik and libatik packages.
I had recompiled the drivers for it, from 1.7.7 to 1.8.1 to see what works or not.

And no, I've been through a sequence of 21 images with different exposure lengths, and they all worked.
I am puzzled.


Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.849 seconds