×

INDI Library v1.9.5 Released (08 Mar 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Astrotrac 360 INDI Driver documentation development

  • Posts: 19
  • Thank you received: 4
Screenshots for the first 4 screens of the driver
8 months 3 days ago #75536
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 19
  • Thank you received: 4
Additional screens showing plate solving and guiding
8 months 3 days ago #75537

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 19
  • Thank you received: 4
Just getting us started on the text of the documentation. Tried to capture a lot of the subtleties learned the hard way over several months. Really happy now!

Installation:
Go to Stellarmate terminal and run:
update_indi_core
update_indi_drivers

Install the latest version of the firmware for the Astrotrac (file attached)

Connections (critical to follow order):

1. Connect the ST4 cable for autoguiding from the guide camera to the Astrotrac RA drive before powering it up.
2. Disconnect the Dec drive connection and then power up then Astrotrac. Wait for a few seconds and then connect the Dec drive.
3. Now power up the Stellarmate. Use an ethernet cable to connect the Stellarmate to the home router. Now you can VNC into the Stellarmate from your remote computer. Connect the Stellarmate Wi-Fi to the WiFi network of RA drive of the Astrotrac 360.
4. If you are in the field, you will need a Wi-Fi dongle to create a second Wi-Fi network (stellarmate) and you can VNC into that.
5. Make sure you have adequate power to all of your devices (mount, camera, focuser, etc.) or you will have issues (serial readout error etc.)

Running Ekos:
1. Open Ekos and in profiles create a new profile for Astrotrac and all your devices - Astrotrac mount, Camera, Guide Camera, Filter wheel, Focuser and Skysafari (will go over this)
2. Choose local to run Ekos on the local Stellarmate Pi; scan to check the IP address of the Indi server. Enter information about your OTA and guide scope and save the profile.
3. When you run the profile, go to the Astrotrac tab. The screenshots show the settings for each of the tabs. Enter the correct coordinates for your site in Site Management. In Alignment, choose Nearest Plugin for the alignment model. Leave all other settings at default.
5. To connect Skysafari to Ekos, within Skysafari go to Telescope Setup and select Meade Lx200 GPS as the mount. Use the IP address of the INDI server and port 9624 and connect. It should connect and be around Polaris.
6. Polar align the mount (can someone who has done this successfully in Ekos write this section?), I polar align using the ASI AIR Pro.
7. Select a known star in Ekos. Right click and under Astrotrac, select GOTO. The mount will slew near to the star
8. Goto the Polar Alignment tab and make sure the camera settings are correct (main camera, focal length, BIN 2, default filter, Stellarsolver). Select Capture and Solve with action Slew to Target. The plate solving routine should converge in a few iterations. This works beautifully now. Jasem finally perfected it.
9. Use the Focus tab to run the Auto-focus routine. You can put in filter offsets which is super convenient. 
10. The new multi-star guiding features are terrific. I use 2-3 seconds. Good to run fresh calibrations for the night. In the proportional gain settings I use 666.67 for both axes. The performance is insanely good as you can see with 0.15-0.2" error on each axis.
11. Proceed to imaging run

 
The following user(s) said Thank You: Jasem Mutlaq
8 months 3 days ago #75538

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 48
  • Thank you received: 0
Great start Sameer, I hope to test tomorrow, depending on weather. I will then try out the polar alignment procedure.
The guiding does look fantastic. What tracking mode Doyle use for the mount, 1 or 2? 2 seems to work better for guiding. Can you confirm that? Thanks,

Peter
Last edit: 7 months 3 weeks ago by Peter.
7 months 3 weeks ago #75871

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 19
  • Thank you received: 4
I just use the default in the driver. I don’t go into the browser to control the Astrotrac and change the tracking mode
7 months 3 weeks ago #75873

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Ok driver documentation ready: indilib.org/telescopes/astrotrac-360.html

Please let me know if we need to add anything else here.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
7 months 3 weeks ago #75887

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1. Connect the ST4 cable for autoguiding from the guide camera to the Astrotrac RA drive before powering it up.
2. Disconnect the Dec drive connection and then power up then Astrotrac. Wait for a few seconds and then connect the Dec drive.

Can you confirm that these steps are a must before using the mount?

Also, any known issues that we should add to the documentations? things to watch out for?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
Last edit: 7 months 3 weeks ago by Jasem Mutlaq.
7 months 3 weeks ago #75888

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 19
  • Thank you received: 4
Yes, Jasem. These are both necessary steps. The autoguiding cable must be connected before booting up the Astrotrac or it won’t receive guide signals. Also, for the master-slave to work correctly, dec connection should be made after RA drive is powered up. Or both could compete to be the RA drive.

Other issues: occasional serial read error. Most likely reason is inadequate power to the mount or WiFi signal interference.
7 months 3 weeks ago #75895

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 19
  • Thank you received: 4
I haven’t figured out if the driver can guide the mount directly without an ST4 cable.
7 months 3 weeks ago #75896

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 48
  • Thank you received: 0
Hi Jasem, thanks for all the hard work. Yesterday while testing, I had a few occasions where the mount would start to move in RA at an unusual high speed where I had to stop things by unplugging the power. Not sure yet which command caused it.
I can try to see if guiding is possible through the interface rather than through an ST4 cable.
7 months 3 weeks ago #75901

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 23
  • Thank you received: 3
Will upload my experience soon. Its been super busy at work  :<
7 months 3 weeks ago #75929

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 23
  • Thank you received: 3
Astrotrac 36O Documentation Equipment usedRasberry PI (RPI) 4b 8gb with Stellarmate OS + RTC module + Brostrend Ac650 High Gain USB Wifi Dongle + Sandisk 128gb USB 3 SSD (as OS drive and storage)Pegasus Pocket Power Box Advanced (PPBA) with environmental sensorQHY 168 C cameraZWO EAF 12v focuserLatest driver for Astrotrac (sameer has a link) Order of connection Notes
  • Make sure all cables connected and power off
Please note 2 ways to connect RA/DEC drives
  1. RA power first then once on then after 15 or so seconds connect cable from RA to DEC , that should trigger the RA to configure the DEC as a DEC automatically
  2. However with some peoples mounts that doesn’t happen due to some issue that Richard from Astrotrac does not know how to fix in which case you have to manually configure the DEC drive as a DEC drive
    1. In this case you can connect the RA and DEC connecting cable before powering on everything or after it does not matter
    2. You then connect to the drive you will configure as a DEC drive and connect to its wifi (AstroTrac360:RA:XX.XX.XX.XX) from any device can be same or for example your phone. Navigate to the IP address via the browser and go to the console (in the UI)
    3. You type 1i50 and hit enter
    4. The drive will now disconnect itself and in a few moments will appear as AstroTrac360:DEC:XX.XX.XX.XX ( WHERE XX IS THE IP address OF YOUR DRIVE)
    5. Now the RA drive will be able to send commands via the cable to control the DEC drive
  • I am using 3AMP port on PPBA to supply power to the RPI
  • Have a single cable from PPBA to a USB 3 port on the RPI
  • Mount supplied 12v from PPBA
 Steps
  1. Turn on power
  2. Configure RA/DEC drive either using step 1 or 2 as above
  3. Connect to stellarmate either via ethernet or via its internal wifi (for initial setup it maybe better to connect via ethernet to rule wifi as issue in setting up and for easier updating of driver etc)
  4. Use VNC viewer to connect to Stellarmate
    1. If connected directly to its internal wifi (hotspot) IP address 10.250.250.1
    2. If connected via ethernet then IP address is whatever was assigned to it (login to your router or whatever usual means you use to figure out the assigned IP)
  5. The following steps are only one time setups (except if you want to keep the drivers up to date can run step 8 when you have to, need internet connection so easiest option is to connect via ethernet to home router, otherwise can connect via wifi connection that has internet but you may have to connect and reconnect things in order to use it) For example the Astrotrac always requires a WIFI connection to so if you want to use it in the field with no ethernet you must have an external USB dongle so that you can connect to the mount and also to the stellar mate/RPI so that you can setup it up and control it via VNC viewer.
  6. Navigate to Raspberry Pi  Configuration from the app icon (upper left most stellar mate galaxy icon) -> preferences - Raspberry Pi Configuration - set locale and Timezone ( I usually leave others standard)
  7. Reboot the RPI
  8. Open terminal and type “update_indi_core”
  9. Install drivers for any usb dongle you use (sometimes it is not needed if drivers are included)
  10. Install drivers for any RTC module you use ( depends on one used)
  11. Open k stars -> Open EKOS
  12. It will open a equipment profile wizard
  13. Select equipment connected locally
  14. I select sky safari as an additional thing to set (you can set this up later by adding as an ‘AUX’ device in the equipment tab) and then press create profile
  15. I then setup my location In kstars using the geographic icon, I also configure k stars update everything location wise. You must have an RTC module if you want this to be remembered and the time date to be accurate in the field without an internet connection. If you use a GPS module etc then you can select the other options.
  16. I then add the mount, ccd I use simulator initially and I set my telescope information in the ‘select telescopes’
    1. I don’t add everything at same time as sometimes the RPI/OS does not setup the ports correctly and things do not work properly, this way each device is allocated a port and the profile is remembered next time you connect everything as long as the usb devices have not been moved. You may or may not have this issue depending one your devices and whether you use a hub or mix USB2 /USB 3 devices
    2. Then go to setup tab, select your profile, press the play button to start Ekos (which start the Indi server and drivers for your equipment and connect them)
    3. First time the mount is not picked up from the Network scan (this event with the new port selector), never mind, let it connect and it will fail, then navigate to the Indi control panel - Astrotrac tab - connection subtag and setup up the IP address of the RA drive your mount has and leave the port as 23 and press set.
    4. Make sure you then go back to main control tab for Astrotrac and press disconnect and before you reconnect select GEM ( you can also use single ARM mode but I don’t use it at this stage but would allow the use of no counterweights with a light setup and still allow full GOTO etc)
    5. Now press connect
    6. The mount should now automatically connect as the IP is remember and assuming you use the same wifi device on the RPI/stellarmate it would always be the same IP for the mount
    7. Note that on first connection the mount is noted to be ‘PARKED’ however if you go to encoder status in motion control tab of the Astrotrac panel you will see it tracking. On first connect simply press unpack in the main control tab and then park and thereafter the mount is under control of the Indi driver completely, otherwise I think that the inbuilt firmware of the Astrotrac forces tracking from the first powering on ( I can’t verify this but based on the proposed behaviour from the original documentation this would make sense)
    8. You should be able to see the star chart with your mount pointing to Celestial pole. You can try controlling it in the motion control and moving around the star chart to familiarise yourself with it.
  17. Attached are the screenshots for the tabs related to the Astrotrac
    1. Main control
      1. Note this is where the mount can be parked/unparked and the tracking rate, the tracking rate can be set custom in which case you enter what you want and set it and click the rate to custom and turn off tracking and then on again and that should track at your custom rate
    2. Connection
      1. This is set once ignore the version and interface it never seems to change even with updates of the driver
    3. Options tab
      1. Nothing really is changed here
    4. Alignment
      1. Make sure to press nearest plugin and press OK to reinitialise the plugin
    5. Motion control
      1. Here you can control the mount and the rate and set acceleration etc here you can also tell what the encoders are doing, for example in parked position they should 0.00 0.00 and not move at all sometimes it changes from - to + this is just jitter in the encoder and it doesn’t affect the behaviour as the driver accounts for this jitter, in earlier versions of the driver we were getting jumping RA values during slewing and it was caused by this jitter in the DEC, it is now accounted for
    6. Site management
      1. No changes are made
      2. Not sure if the park options actually do anything there
  18. Control of the mount from kstars sky chart is pretty self explanatory
    1. Attached are screenshots, make sure it is unmarked and then click somewhere and goto, the behaviour of left and right click and how the star charts presents itself can  be setup in kstars that is outside the scope of the mount behaviour per se.
    2. Although setting up a custom parking position is possible
      1. Unpark
      2. Select goto and set as parking position in the star chart
      3. If you want to reset this back to home you can to ‘Site management’ and purge the park data and press default and then press SET  ( the values of the encoders should be set to 0, 0)  and that would reset park position
  19. To connect Skysafari to Ekos, within Skysafari go to Telescope Setup and select Meade Lx200 GPS as the mount. Use the IP address of the INDI server and port 9624 and connect. It should connect and be around celestial pole.
  20. Now after mount is working then can go back to Ekos profile and add camera, disconnect indi and stop the server, then reconnect
    1. Confirm camera is connected ok by taking a shot, it should take AND download the shot properly, inn my camera I have to set the USB traffic to 40 and the buffer to 4096 bytes
  21. Then I add the focuser
    1. I first disconnect the server and stop it from the setup tab of Ekos
    2. I add it to my profile
    3. I start and connect my equipment
    4. I confirm my devices work especially the camera especially if using a hub
    5. I disconnect my devices from setup tab and stop the server
  22. Then I add the PPBA as an AUX device in this case AUX 2 as skysafari has been used as AUX 1
    1. I do the same steps as in 21 to confirm everything works and ports are not clashing
  23. Now one make sure you can run all this through connecting through stellar mate hotspot and VNC, you will need an external USB dongle to be setup.
  24. Now the setup should work perfectly in the field
  The following steps can be used once initial setup has been completed
  1. Connect everything in power off
  2. I don’t use guiding but use Sameer’s guide for this as the steps are correct
    1. Connect the ST4 cable for autoguiding from the guide camera to the Astrotrac RA drive before powering it up.
    2. I do note that the driver logs do show that the Astrotrac guider port is ready despite me not connecting anything so perhaps the St4 cable is not needed to connect before power on as the indi driver forces mount to behave with an extra layer of control not just built in firmware settings, maybe Jasem can say something about this behaviour.
  3. Power everything up
  4. Wait a few moments then connect the link cable to DEC drive
    1. In my case if I would have to then still configure my DEC drive as a dec drive as outlined above
    2. Otherwise since I don’t guide (for now) I connect my link cable between the RA and DEC drives before power up and then setup up the DEC drive as a dec drive later as outline above
    3. Normal behaviour is for the RA drive to set the DEC drive once its connected but see the issues outlined above
  5. Go to kstars and open Ekos
  6. Load profile and start and connect equipment
  7. I then run an autofocus routine and ensure my PPBA has dew control on auto as sometimes it doesn’t seem to default to that in the indi driver and must be clicked on setup
  8. At this I polar align with Ekos
    1. Go to align tab
    2. Go to polar alignment
    3. Set speed to x800, rotation at 30 degrees, slew east or west depending on where you have access to the sky if not limited then can do whatever.
    4. Press Start
    5. It will take a picture, solve, then rotate 30 degrees
    6. Then take second picture, solve, then rotate 30 degrees
    7. Then take third and final picture
    8. It will calculate Polar alignment error
    9. Then you select next and press refresh (every 1 sec is ok can go higher or lower if you want)
      1. Begin adjusting the altitude along the yellow align
        1. With the astrotrac wedge do small turns if very close or larger turns if far away and the closer you get the smaller your turns get sometimes 1/16 of a turn or smaller, make sure the various knobs are just loose (see the astrotrac manual for how to use the wedge properly)
      2. Adjust the azimuth along the green line
    10. You can repeat the run if you want
    11. Notes
      1. Don’t use a super zoomed in view of the of the picture otherwise it lags and crashes , I suggest zooming in a click at a time till you can see what you need and not to go to fully zoomed in
      2. Live PA error updating works but can be slow and causing it to behave erratically
      3. Refresh more frequently than one second helps PA but at risk of not seeing the star correctly
      4. Make sure GAIN and exposure are set properly
      5. The solver has no issue with using 2x2 binning etc, I used to use 1x1 as on other software it cause failed solves but Ekos seems to account for the binning and correctly calculates the appropriate location
      6. I can get within 15arc sec before I get inpatient and I get easily 10min unguided at 250mm FL with APS-C sized camera sensor
      7. It takes approximately < 5min to do so
  9. Then setup your image targets and things as per usual EKOS
    1. Look at the kstars star chart or look up object in search, then centre it in FOV in the chart
    2. Then go to align tab and capture and solve with option to slew to target (which syncs the solved coordinates and goes to the object)
    3. It takes usually 2-3 tries to get entered within arc sec accuracy
  10. Herre you decide about your sequence and auto focus and if you use a filter wheel that combination and your camera settings and cooling etc.
  11. Don’t forget to set your picture location on the Stellarmate
  12. You can download it via network, if you are connected to it the Stellarmate appears as a network drive and you can navigate to it and download the files it seems reasonably quick
  13. Shutting down I warm my camera up, park the mount (if not already Done so in the settings sequence), I disconnect the equipment in the setup panel and then stop the indi server
  14. Close k stars and shutdown the RPI
  15. Proper shutdown is critical otherwise the software can get corrupted.
 Issues/Important Notes
  1. Serial timeout error
    1. I have not had any in relation to power issues although sameer has had so
    2. The MAJOR problem appears to be wifi interference
    3. Most current RPI OS seems to have disable the low power states and wifi power management, there are useful commands online to check and force to turn it off but in Stellarmate it appears off.
    4. The other ODD behaviour is if you hover over the ethernet/wifi icon in the taskbar of the OS it immediately throws a serial timeout error, this is repeatable.
    5. Initially I thought its because it refreshes the list of wifi devices seen by the internal wifi , I disabled this from booting completely and it showed the same behaviour
    6. So once the astrotrac is connected, DO NOT check the wifi signal or connection from the operating system icons.
    7. Sometimes though you accidentally hover there and it will throw an error. I find disconnecting the Mount and reconnecting from the indi control panel stops any further serial timeout errors, if you don’t the errors build up and it becomes unstable till you do a hard reset
    8. I use USB 3 SSD drive and various wifi devices including other 5ghz and 2.4ghz things. The mount does not have 5ghz wifi as I have confirmed with Richard from Astrotrac.
    9. The serial errors also show up in The sky X and seem to also have to do with getting a robust signal , the aluminium of the mount and surrounding hardware must cause some packets to be corrupted
    10. I fixed this issue with purchasing a Brostrend Ac650 High Gain USB Wifi Dongle from Amazon and I connect to directly to pi via a USB 2 slot
      1. Drivers are not installed by default for that chipset, make sure you are connected to the internet
      2. On Stellarmate 1.6.0
      3. Open terminal and type the following; sh -c 'wget deb.trendtechcn.com/install -O /tmp/install && sh /tmp/install'
      4. This will install the drivers without issue and works well
      5. SINCE this I have not had any serial timeout errors
    11. The combination of a strong wifi dongle and avoidance of the things mentioned above has resulted in 0 serial timeout errors for me
  2. Hotspot connection
    1. This appears to be perfectly adequate for maintaining a strong connection especially since the default behaviour is 5ghz rather 2.4ghz in version 1.6, previous version would not connect the hotspot in a 5ghz mode , there seems to something baked into the Stellarmate OS that makes the behaviour of the hotspot persistent
  3. If you bring your own RPI make sure the RTC module is installed
    1. I used this www.jaycar.com.au/rtc-clock-module-for-raspberry-pi/p/XC9044
      1. Based on the DS3231 IC
      2. I installed the drivers with opening terminal and typing; wget raw.githubusercontent.com/km4ack/pi-scripts/master/rtc && bash rtc
    2. Jasem has built in drivers in Stellarmate for some RTC and GPS modules in his documentation I can not remember which one
    3. Without that you may have issues in getting time and date and therefore correct tracking , solving and star charts in kstars, this is not a problem when connected to the internet but in the middle of nowhere it can be.
  4. You can still connect to the RA and DEC drives via the UI and web browser as documented in the Astrotrac manual even whilst connect to the mount via the indi driver, although I advise not to stay connected to it as it may confuse it. Furthermore certain functions like changing tracking rate etc appear to do nothing once connected via the indi driver although things like turning of lights etc still work
  5. Skysafari works fine and it updates both the location of the mount in the kstars chart and on your phone, it can be a bit laggy I have found and at least Its iPhone 12max it appears to take a minute or to connect the interface but then it works ok, I would not advice to sync via just to navigate around the sky, no option. There seems to be some lag or sometimes the skysafari and the sky chart don’t correlate if you do a manual rotation by loosening clutches.
  6. Single ARM mode has not been used but I assume the driver would work there as well (Jasem can confirm or not)
  7. You can adjust the mounts position manually with the clutches off and the drivers know exactly where it is due to the encoders. The kstars accurately reflects the position change.
  8. Sometimes if things behave erratically just do a hard shutdown and then power down and wait a few minutes and restart as per and everything works ok.
  9. Mount modelling is not the same as Tp point in the Sky X plugin which is also available for this mount as that account for different things , I am not quite sure if this is a traditional model similar to EQMOD, maybe Jasem can help here.
 Conclusion:I have been able to use this setup with the above devices in fully headless mode completely wireless with the astrotrac mount. I used the SM app previous version however on my iPhone and it did seem to work but when I got to polar alignment and the adjusting the polar error it seemed to crash the app.  It seems better suited to tablets. Perhaps the newer version is better. But in the field if I sit somewhere near the setup and am able to have full access to the RPI/stellarmate via VNC and that works well. Otherwise once a sequence is setup there is little need to keep too much of an eye. 
The following user(s) said Thank You: Jasem Mutlaq
7 months 3 weeks ago #75930

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.125 seconds