×

INDI Library v1.9.0 Released (23 Apr 2021)

Major INDI Library release v1.9.0 bring significant internal changes championed by @pawel-soja to modernize core INDI Library drivers and clients. New drivers for DeepSkyDad Flat Panel & Pegasus devices plus further improvements to PCM8 drivers.

Problem setting up Rainbow Astro RST-135

  • Posts: 518
  • Thank you received: 133
You have to switch to the StellarMate beta and run the terminal command in Jasem’s post above to get the fixed driver.
-Andrew
––––––––––
Mac Observatory - All about using the Mac for Astrophotography: www.macobservatory.com
Astrobin: www.astrobin.com/users/Lead_Weight/
4 months 3 weeks ago #64731

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 62
  • Thank you received: 8
Tried the terminal command listed above.
Install was good. MY RST400 still failed for guiding and plate solving. After 6 guide steps the mount just starts slewing off. The plate solving just fails. The motion control works. This mount has been idle because of focusing system failure which was just fixed. I also do a Stellarmate update and upgrade from time to time... I have the standard Stellarmate installed. How do I get the beta??.... Bruce
4 months 3 weeks ago #64899

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 518
  • Thank you received: 133
Open the web browser and go to the control panel. On one of the tabs you should find the option to switch to Beta. Once you said it to Beto run the update icon that’s on the desktop then reboot. When it loads KStars you should be able to go to the about menu and see if you’re on the beta. If you are on the beta then run that terminal command to get the latest drivers.
-Andrew
––––––––––
Mac Observatory - All about using the Mac for Astrophotography: www.macobservatory.com
Astrobin: www.astrobin.com/users/Lead_Weight/
4 months 3 weeks ago #64901

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 24
  • Thank you received: 1
I have done the update_indi_core command via vnc terminal app. I am now not able to start ekos from my Mac. “Failed to start profile on remote INDI Web Manager...” is the message. The web manager equipment profile driver list seems much reduced, not sure if that is the problem. Ekos starts fine from the iPad app or the vnc interface.

Not sure what the origin of this problem was but a clean install of stellarmate from image followed by update_indi_core seemed to do the trick
Kstars/ekos mac running stellarmate remote
RST-135
Redcat 51, Borg 107FL, AT130EDT
Canon EOS R
Last edit: 4 months 2 weeks ago by gordoabc.
4 months 2 weeks ago #65326

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Don't forget to run update_indi_drivers as well.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: gordoabc
4 months 2 weeks ago #65330

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 62
  • Thank you received: 8
Jasem,
After running that last command I had success on guiding and plate solving. When I connected to the mount it threw a couple of dbug errors that quickly disappeared. On an earlier attempt here is the log file
My mount is the RST 400.
org.kde.kstars.indi] - Rainbow RST-300 : "[DEBUG] CMD <:GR#> "
[2020-12-26T22:43:12.549 CST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Rainbow RST-300 : "[DEBUG] RES <:GR05:36:01.8> "
[2020-12-26T22:43:12.550 CST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Rainbow RST-300 : "[DEBUG] CMD <:GD#> "
[2020-12-26T22:43:12.565 CST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Rainbow RST-300 : "[DEBUG] RES <:GD-05*23'42.1> "
[2020-12-26T22:43:12.566 CST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Rainbow RST-300 : "[DEBUG] CMD <:GZ#> "
[2020-12-26T22:43:12.581 CST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Rainbow RST-300 : "[DEBUG] RES <:GZ158*45'39.3> "
[2020-12-26T22:43:12.582 CST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Rainbow RST-300 : "[DEBUG] CMD <:GA#> "
[2020-12-26T22:43:12.597 CST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Rainbow RST-300 : "[DEBUG] RES <:GA+49*06'42.9> "


As always many thanks to you and your team of programers, this is a fine product... Bruce
4 months 2 weeks ago #65404

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 24
  • Thank you received: 1

So doing the update_indi_core and update_indi_drivers worked for me but upon seeing 1.8.8 released I foolishly decided to repeat to capture latest. Worked fine for core but drivers now fails in the make process.
Kstars/ekos mac running stellarmate remote
RST-135
Redcat 51, Borg 107FL, AT130EDT
Canon EOS R
4 months 1 week ago #65692
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

You can use the regular updates now to get 1.8.8
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
4 months 1 week ago #65705

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 527
  • Thank you received: 53
Hi Jasem,
Is this still the case? I think - yes.
Any chance for a change?
Thanks!
Max S.

RPI 4 B (4Gb) with SMate
Nikon D5500 H-a modified. Nikon D5500 stock
AT72EDII, TPO RC6
ASI2600MC Pro
ZWO ASI120MM Mini on ZWO 30F4
ZWO ASI224MC-S on Orion 50 mm f/3.2
ZWO EAF x 2
SW AZ-GTi
SW HEQ5
RST-135
1 month 3 days ago #70036

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 67
  • Thank you received: 6
Although I do not own a rainbow - my Temma2 experience the same problem messing up the DEC direction during different imaging & platesolving sessions. After some testing, I've found that I have to start the mount by pointing at the eastern side of sky, and platesolve pointing at somewhere in the eastern hemisphere. After a successful platesolve, then slew to my target. If I performed in such a way, the RA/DEC movement will then always be correct. If I start platesolving at the western hemisphere, the slew direction of the DEC would be reversed (I can't remember it's always the case or sometimes). Once the direction mssed up, no matter if I slew using the hand controller, the skysafari or Kstars, the software would show the mount is slewing in one way, but the mount is actually moving in an opposite direction - and that would definitely messed up the goto. 

I saw a few people having similar problems. Although without good explanation on such behaviour, try always platesolve pointing at the eastern side and see if that resolves the problem.
The following user(s) said Thank You: Lead_weight
Last edit: 1 month 3 days ago by sywong2000.
1 month 3 days ago #70038

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 67
  • Thank you received: 6
I have a few questions on the RST-135, about working without the hand controller:

If the hand controller is not connected to RST-135, can EKOS/KStars update the date to the mount?
If cannot, I'd assume the goto would not work. Would the autoguide be affected?
Can the RST-135 accept connection from Wifi with SkySafari, and at the same time accept autoguiding commands from USB?

Thanks!
Stephen
Last edit: 4 weeks 23 hours ago by sywong2000.
4 weeks 23 hours ago #70256

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.082 seconds