×
INDI Library v1.8.5 Released (19 Apr 2020)

April 2020 release of INDI Library v1.8.5 introduces new drivers while providing fixes and improvements to existing devices and core framework.

EQ-6R via EQDirect not moving

3 months 21 minutes ago
Lichtagent
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 41
More
Topic Author
EQ-6R via EQDirect not moving #51859
Dear Star-Friends,

I've problem with my mount (EQ-6R) under Ekos...
The mount is one of the first editions wwithout an USB-connector - it's connected to a Raspi (tested with RPi3/StellarmateOS and RPi/Astroberry - latest versions) via EQDirect-cable.

My problem is, that the mount isn't moving.
I've tested this setup with Win10/Ascom-Toolbox and I can steer the mount without problem - it's responding flawlessly.
With INDI/Ekos the slewing command is recorded but nothing happens - ok, not NOTHING ... If I'm directly next to the mount I can hear a slight change in the electronic sound of the mount when the slewing command is given, but there's no movement at all.

Technical problems can be neglected - if I put the EQDirect-cable from the RPi to my Win-laptop and connet it to the Ascom-system it is directly responding.

I've attached the logfile to this post - perhaps you're able to find the source of my problems.

Stay healthy and take care...

Chris
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 4 weeks ago
wvreeven
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 1551
Karma: 7
More
EQ-6R via EQDirect not moving #51860
You may want to make sure that the slew speed is set to a higher value, like 800x. It is set to 64x now:

[2020-04-12T20:16:20.460 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[DEBUG] SetMotion() : Axis = 1 -- dir=forward mode=slew speedmode=lowspeed "
[2020-04-12T20:16:20.460 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[DEBUG] CheckMotorStatus() : Axis = 1 "
[2020-04-12T20:16:20.460 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[DEBUG] SetSpeed() : Axis = 1 -- period=7 "
[2020-04-12T20:16:20.460 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[DEBUG] dispatch_command: \":f1\", 4 bytes written "
[2020-04-12T20:16:20.461 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[DEBUG] read_eqmod: \"=101\", 5 bytes read "
[2020-04-12T20:16:20.461 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[DEBUG] dispatch_command: \":I1070000\", 10 bytes written "
[2020-04-12T20:16:20.461 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[DEBUG] read_eqmod: \"=\", 2 bytes read "
[2020-04-12T20:16:20.461 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[DEBUG] SetDERate() : rate = 64 "
[2020-04-12T20:16:20.462 CEST DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[DEBUG] SetMotion() : Axis = 2 -- dir=forward mode=slew speedmode=lowspeed "

ASI6200 and filter wheel with a SkyWatcher Esprit 80 ED on a SkyWatcher HEQ5-Pro
ASI1600MM-Pro Cooled and filter wheel with an 8" TS Ritchey-Chrétien on a SkyWatcher EQ6-R
The following user(s) said Thank You Lichtagent

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 4 weeks ago
Lichtagent
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 41
More
Topic Author
EQ-6R via EQDirect not moving #51887
Dear wvreeven (Wouter?),

you nailed it...
I wasn't too euphoric about your suggestion, since I can't remember having changed anything in the slewing-speed section of the settings in the past.
And when I was experimenting to narrow down the problem I changed it from 4x (the "original" setting) to 64x and didn't see any difference, even the slightest movement couldn't be noticed - thus I wasn't hoping for much...

But 800x brought back the movement in my mount...!

Thanks and take care

Chris

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 4 weeks ago
wvreeven
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 1551
Karma: 7
More
EQ-6R via EQDirect not moving #51889
Hoi Chris,

Great that you managed to solve it.


Clear skies, Wouter

ASI6200 and filter wheel with a SkyWatcher Esprit 80 ED on a SkyWatcher HEQ5-Pro
ASI1600MM-Pro Cooled and filter wheel with an 8" TS Ritchey-Chrétien on a SkyWatcher EQ6-R

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.237 seconds