×

INDI Library v1.9.3 Released (11 Nov 2021)

Bimonthly Stable INDI Library release introduces new drivers and fixes for existing ones. Some highlights:

IOptron GEM45 (and others?) do not flip at median (solution!)

  • Posts: 33
  • Thank you received: 0
My GEM45 always stopped at median flip regardless of setting in hand controller Stop at 20deg and in Ekos Flip at 1deg. I did try all kind of settings without success until I found the following in INDI: 
Slew type: Counter weight UP  Then the Median Flip works. Before it was default at Normal and Median Flip never took place!

My suggestion is to make "Counter weight UP" the default setting. 

The mount can never do a median flip with the setting to "Normal"!
 
3 months 6 days ago #74831
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

hmmm, anyone else with iOptron mount can shed light on this?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
3 months 5 days ago #74833

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 176
  • Thank you received: 35
Hi Jasem,

Interestingly I was testing my CEM40 tonight (I set the flip to occur at 0.2 HA past the meridian). The counterweight settings were as default (e.g. normal). The flip occurred as expected once the current exposure was finished. The flip went well and then alignment solving occurred then guiding and restarting of the exposure sequence as expected.
The only issue I have is that the park command no longer seems to cause the mount to park so I use the go to home position which then seems to be interpreted in EKOS that the mount is parked. I thought that this was related to older firmware but the behaviour persists even after upgrading the mount firmware to the latest.
However using the "home position" works just as well for me.
Hope this helps.

Mike
iOptron CEM40G, SharpStar CF90IIApo with Moonlight focuser, ASI294MCpro, ASI120MM-S, DIY MyFocuserPro2, RPi4 8Gb 120SSD running KStars/Ekos/Indi under Ubuntu Mate 21.04, DIY flat box
Skywatcher Flextube 12" Dob, Meade LX75 8SCT, Skywatcher NEQ6Pro

3 months 5 days ago #74836

Please Log in or Create an account to join the conversation.

The parking issue is a known problem with iOptron firmware. I'm surprised they didn't fix this yet. After parking is completed, the firmware reports the mount as SLEWING still. I reported this to iOptron last year.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
3 months 5 days ago #74837

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 176
  • Thank you received: 35
Hi Jasem,

My CEM40 used to park OK so not sure why this is no longer the case. However, while the go to home position works just as well, it doesn't interfere with my imaging sessions. :)
Thanks for all the hard work that you do in making KStars such a great imaging platform!

Mike
iOptron CEM40G, SharpStar CF90IIApo with Moonlight focuser, ASI294MCpro, ASI120MM-S, DIY MyFocuserPro2, RPi4 8Gb 120SSD running KStars/Ekos/Indi under Ubuntu Mate 21.04, DIY flat box
Skywatcher Flextube 12" Dob, Meade LX75 8SCT, Skywatcher NEQ6Pro

3 months 5 days ago #74838

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 33
  • Thank you received: 0
Tried again to see a median flip with the same setting, but this time it just stopped tracking, no median flip. I'm lost!
 
3 months 4 days ago #74925

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 33
  • Thank you received: 0
Upgraded all FirmWare for GEM45. Changed with hand controller behaviour at Meridian from STOPP to FLIP. Added a capture sequence to have a more realistic test senario. (I know I should only change one factor at a time!)

Now it worked as expected! Counted down to zero, waited for ongoing capture to finish and did the flip!
3 months 3 days ago #74943

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.503 seconds