So I've just switched to the nightly build but when I run gphoto2 -v afterwards it is saying I am on version 2.5.9

Am I looking at the wrong thing here or have I screwed something up...?

I've tried taking an exposure but still no joy., it keeps switching the port to ttyUSB0 rather than ttyUSB1 (although that changes each time.

Thanks

Read More...

Simon Dodd replied to the topic 'Problem updating indi-full' in the forum. 3 months ago

Just tried again with mine and I'm still getting the same errors :(

Read More...

Brilliant! looking forward to this update! Do I just have to do an apt-get update/upgrade to get this or do I have to do something more...? :) thanks in advance!

Read More...

Simon Dodd replied to the topic 'Nikon D5000 Failed to expose' in the forum. 3 months ago

I know it will... I managed to get it to work once, for one image, under testing in my house... Since then, nothing... Thats the really frustrating part about it! haha

I'll get there eventually though. At least I know the pi is able to control the USBrelay board properly now. It's now just a case of getting EKOS to do the same thing and I'll be golden and ready to build my all in one box for everything and add the homemade motorised focuser! :)

Read More...

Simon Dodd replied to the topic 'Nikon D5000 Failed to expose' in the forum. 3 months ago

Astroberry is free apart from having to buy your own Raspberry Pi. Its basically just an Ubuntu Mate OS with a few things pre installed like kstars EKOS etc that you can then connect to via VNC

Read More...

Simon Dodd replied to the topic 'Nikon D5000 Failed to expose' in the forum. 3 months ago

Good plan, I'll drop them an email, thanks.

I am currently using an old PC laptop to control everything through APT Astrophotography Tool & PHD2. It works for the camera, mount & guide camera with no additional scripts.

I am trying to lighten the load by moving to a Raspberry pi running kstars/EKOS etc but this is the stumbling block...

So far I know I can control the shutter using a script so it works with this setup, it's just a case of getting EKOS/INDI to send the right 1's & 0's to the relay board to get it to work...

Read More...

Simon Dodd replied to the topic 'Nikon D5000 Failed to expose' in the forum. 3 months ago

I've got a test script that activates the shutter with the following code...

Open shutter is echo -e "\xFF\x01\x01" > dev/ttyUSB0

close shutter isĀ echo -e "\xFF\x01\x00" > dev/ttyUSB0

Is it possible to get EKOS to send this out to activate the shutter relay board...?

Read More...

Simon Dodd replied to the topic 'Nikon D5000 Failed to expose' in the forum. 3 months ago

Well I've asked in the ASIAir fb group and they have basically said it's not supported and not even offered to look into it so it doesn't fill me with confidence that if I bought it they would get it working for me... Gonna stick with Astroberry for now and keep trying to get it to work. I can trigger the shutter with a shell script but still cant get EKOS to do it for me :(

Read More...

Simon Dodd replied to the topic 'Problem updating indi-full' in the forum. 3 months ago

I've just run into this same problem :( Hoping there is a quick fix! :)

Read More...

Simon Dodd replied to the topic 'Nikon D5000 Failed to expose' in the forum. 3 months ago

Yep, always in manual mode, there is no Wifi on it so thats fine, I've not tried the powersave features so will give that a go now I've got the external power supply for it ;)

I'm starting to feel the same way... I've seen it work once though so I know it's possible unless that was a bug and it's since been removed ;) haha.

It's very tempting to get the ASI Air or Stellarmate.. I plan to upgrade my nikon to the ASI16000MM in the future so it's good to know that there could be a way to get it to work on that if I buy the ASIAir earlier than the camera...

Thanks

Read More...

Simon Dodd replied to the topic 'Nikon D5000 Failed to expose' in the forum. 4 months ago

I check the port each time by running ls -al /dev/ttyUSB* and then plugging it in and listing again to see which one it comes up as.

The frustrating thing is I made it work once, literally for one test shot and i haven't managed to get it to work since I know it's possible! Just got to find out how ;) haha

Read More...

Is there any update on this as I think I'm having the same issue with my D5000...

Read More...