Ruth Arunin replied to the topic 'CEM40 usb drops connection' in the forum. 3 months ago


I finally made it work with MH's method. First, after MH's suggestion, I tried my old unpowered usb hub. It worked but unstable. Then, I bought another unpowered usb hub and tried it. Now it works flawlessly.

Read More...

Ruth Arunin replied to the topic 'CEM40 usb drops connection' in the forum. 3 months ago

[Tue Apr 12 18:56:51 2022] usb 1-1.3.3: clear tt 4 (9051) error -71
[Tue Apr 12 18:56:51 2022] usb 1-1.3.3: clear tt 4 (9051) error -71
[Tue Apr 12 18:56:51 2022] usb 1-1.3: USB disconnect, device number 23
[Tue Apr 12 18:56:51 2022] usb 1-1.3.3: USB disconnect, device number 34
[Tue Apr 12 18:56:51 2022] usb 1-1.3.3.3: USB disconnect, device number 35
[Tue Apr 12 18:56:51 2022] usb 1-1.3.3.4: USB disconnect, device number 36
[Tue Apr 12 18:56:51 2022] ftdi_sio ttyUSB0: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB0
[Tue Apr 12 18:56:51 2022] ftdi_sio 1-1.3.3.4:1.0: device disconnected
[Tue Apr 12 18:57:02 2022] usb 1-1-port4: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[Tue Apr 12 18:57:03 2022] Under-voltage detected! (0x00050005)
[Tue Apr 12 18:57:03 2022] usb 1-1-port4: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[Tue Apr 12 18:57:03 2022] usb 1-1-port4: attempt power cycle
[Tue Apr 12 18:57:04 2022] usb 1-1-port4: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[Tue Apr 12 18:57:05 2022] usb 1-1-port4: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[Tue Apr 12 18:57:05 2022] usb 1-1-port4: unable to enumerate USB device
[Tue Apr 12 18:57:07 2022] Voltage normalised (0x00000000)


It says "Under-voltage detected" when not using the usb hub.

Read More...

Ruth Arunin replied to the topic 'CEM40 usb drops connection' in the forum. 3 months ago


I found an unpowered usb hub and tried it. My Pi4 has started to see the mount, but the connection is not very stable. I will try your recommended hub (finger-crossed.)
Thank you for your reply. Please keep it coming.

Read More...

Ruth Arunin replied to the topic 'CEM40 usb drops connection' in the forum. 3 months ago

I have tried an unpowered usb hub. It does not work. I may have to try your solution later, but it will take sometime to have the hub delivered to me.
As far as I see I may try:
- your unpowered usb hub,
- a new usb cable,
- or buy a rasberry pi3.

Read More...

Ruth Arunin replied to the topic 'CEM40 usb drops connection' in the forum. 3 months ago

I used many types of power sources (home outlet and two power banks with different usb cables.) In addition, I tried an unpowered usb hub. Pi4 still cannot detect the mount. The mount works with Ioptron Commander 7.0 with my laptop with Windows10 fine.

Read More...

Ruth Arunin replied to the topic 'CEM40 usb drops connection' in the forum. 3 months ago

I have selected every baud rate possible, but the problem persists.

Read More...

Ruth Arunin replied to the topic 'CEM40 usb drops connection' in the forum. 3 months ago

I just received CEM40 today. My rasberry pi4, too, does not recognize it. It says: [ERROR] Failed to connect to port (/dev/ttyUSB0). Error: Port failure Error: No such file or directory. Check if device is connected to this port.
Please help.

P.S. My firmware version is: 210605. I think it's the newest.

Read More...