×

INDI Library v1.9.6 Released (21 May 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Align issue after meridian Flip

  • Posts: 27
  • Thank you received: 1
Hi guys,
I'm running last version of Kstars/ekos on a raspberry PI4. Since a few sessions, I have a big issue after meridian flip, all images after flip are showing elongated stars
just like this one
  
This night a put verbose logs to see what is going on.
The meridian flip goes well, and after flip motion, an align action starts. After a large number of  solve and slew it ends whit a failure. The scheduler stars guiding and capture begins. 
In my understanding of logs, my next photo should be a portion of the sky not aligned with my object but with round stars.... 
If needed I can attach a portion of the logs (35 mo).

Thanks for you suggestions.
Joseph
Mount : Avalon Fast Linear
FSQ 106 + Lakerside focuser
CCD : QHY290 MM Cool Guider : QHY5L-II
DSRL : Sony A7S Baader Mooded
1 year 1 month ago #69496
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 212
  • Thank you received: 26

Replied by PDB on topic Align issue after meridian Flip

That's exactly what I see also lately. It is a problem with the guider starting give very large corrections. Haven't figured out exactly what is wrong. Maybe had to do with revert dec after meridian flip setting.

Paul
1 year 1 month ago #69500

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 27
  • Thank you received: 1
My Reverse DEC setting is set to OFF.
My mount is an Avalon Fast Linear using EQ6 motherboard and Eqmod driver. Comming from windows I have never seen such guiding corrections...
This evening a will plan a first object just near meridian to see what is happening
Mount : Avalon Fast Linear
FSQ 106 + Lakerside focuser
CCD : QHY290 MM Cool Guider : QHY5L-II
DSRL : Sony A7S Baader Mooded
1 year 1 month ago #69501

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 212
  • Thank you received: 26

Replied by PDB on topic Align issue after meridian Flip

Think I tried both options now without success. Think I will switch the "resuse calibration" feature to off again. It's slower but I always used to have good results.
(Using an Ioptron CEM60)

Rgrds,

Paul
1 year 1 month ago #69502

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 27
  • Thank you received: 1
I think I will do the same thing. It's slower but it can save me 3 hours of capture.
Mount : Avalon Fast Linear
FSQ 106 + Lakerside focuser
CCD : QHY290 MM Cool Guider : QHY5L-II
DSRL : Sony A7S Baader Mooded
1 year 1 month ago #69505

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 27
  • Thank you received: 1
I change some settings and know it works
 
   

Mount Model is always purged and guiding calibration is restarted after each slew.
Mount : Avalon Fast Linear
FSQ 106 + Lakerside focuser
CCD : QHY290 MM Cool Guider : QHY5L-II
DSRL : Sony A7S Baader Mooded
1 year 1 month ago #69531
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: Radek Kaczorek
Time to create page: 0.673 seconds