×

INDI Library v1.9.8 Released (29 Sep 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Ekos detects not real mount movement, "jumping" on the screen

  • Posts: 36
  • Thank you received: 1
I followed your instructions but logging does not start and I don't know why. When I click to "ASCOM Connect" it creates a file in the log folder named i.e. "ASCOM.Serial.1803.204490.txt" but the content is only as follows:

18:03:20.449 New                       Worker thread synchronisation by: WaitForSingleObject
18:03:20.449 New                       Minimum Threads: 4 4
18:03:20.449 New                       Maximum Threads: 1000 1000
18:03:20.449 New                       Available Threads: 1000 1000

Nothing else is written or added.

I tried to save the comms trace log in the EQMod window that I disable first in your instructions, at least there's some info in it, that I attach. Am I missing something or doing something wrong?

 

File Attachment:

File Name: comms_trace.txt
File Size:30 KB
9 months 4 weeks ago #80045
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 237
  • Thank you received: 49
Hi Valerio,

Sorry the ASCOM tracing did not work for you but the trace provided does not show errors directly but does show retries at least on the J1 command

16:51:48.613 TX :J1

16:51:48.629 RX =

16:51:48.632 TX :j1

16:51:48.645 RX =1D0080
And

16:51:51.394 TX :J1

16:51:51.400 RX =

16:51:51.509 TX :j1

16:51:51.510 RX =587F80
The following user(s) said Thank You: Valerio
9 months 4 weeks ago #80047

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 36
  • Thank you received: 1
Ok, so at least what is wrong on Ekos is wrong on Ascom too. I'll wait for the new cable on monday and will try again!
9 months 4 weeks ago #80048

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 36
  • Thank you received: 1
Little update: I received the new EQMod cable. At first it seemed it solved the problem, as in the cold run there were no errors in the log, but I'm trying it right now on actual shoooting and I still see jumps... so cable is innocent!
9 months 3 weeks ago #80151

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 278
  • Thank you received: 17
If you have the ability, i would try this power mod
www.myastroscience.com/eq6powerupgrade

Solved my go-to problems.
9 months 3 weeks ago #80156

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 36
  • Thank you received: 1
Things you don't expect to happen: I had a good opportunity to upgrade the mount and got a wonderful HEQ5 with Rowan kit that came with a brand new EQMod cable and guess what? Still jumping!!! As I just tried to take some pictures, I didn't turn on the debugging log and decided to have a full reinstallation that I'm running right now, etching the SD for a lot of unexpected problems that still happen, such as the ASI 120 mini switching to 8 bit for no apparent reason.
As said, I'll try with a brand new install, anyway any suggestion on how to tackle the issue that is still here?
9 months 2 weeks ago #80424

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 522
  • Thank you received: 103
I wonder if the eqmod driver should reject large deltas that are reported from the mount. With the tracking or slew rate being known, a factor could be applied to ignore values outside of a possible range. I have seen jumping too, and went through a period of cable replacement, power supply replacement, etc. Mine doesn't do it often now, but it is very annoying when it does, and can even be dangerous to the mount and equipment when its actual location is different than what kstars shows.
12" pier with HDX110 using EQMod
ASI 1600 mono/color mains with ASI290MM in off-axis
ASI filter wheel
Moonlite focusers for the sharpening
AT115EDT w/.8x for the light
Fedora Linux, 100% INDI
9 months 2 weeks ago #80446

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 36
  • Thank you received: 1
You're right Jim, that's it! If the mount is tracking, there's actually no real problem or consequences, except that you're forced to use the ST4 cable instead of pulse guiding, but if the jump happens during the slewing that's a real problem becase the mount movement goes out of control! It happened a lot of times during plate solving, and that's a problem because instead of micromovements done for correcting very small arcsec the mount starts slewing on larger distances, or also if it happens during near the meridian flip it can trigger it. What can be done?
9 months 2 weeks ago #80447

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 278
  • Thank you received: 17
Due to this discussion, i tried to go back to ST4 guiding. My calibration with eqmod looks a bit messy, with some clusters of points near the center, while it for ST4 looks very nice and with a perfect right angle. There guiding also seemed to be a bit better with ST4, but not much so it could just be me looking for gremlins....

What is the advantage of eqmod guiding over ST4?
Last edit: 9 months 2 weeks ago by S.
9 months 2 weeks ago #80482

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 36
  • Thank you received: 1
I don't know what can be the advantage for ST4 or pulse guiding but for me there are real problems on slewing. Anyway there are people that suggests that ST4 is better but so the contrary...
9 months 2 weeks ago #80502

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 522
  • Thank you received: 103
eqmod guiding is direct control of the mount, where ST4 is older and slower, and designed to communicate directly from a camera
12" pier with HDX110 using EQMod
ASI 1600 mono/color mains with ASI290MM in off-axis
ASI filter wheel
Moonlite focusers for the sharpening
AT115EDT w/.8x for the light
Fedora Linux, 100% INDI
9 months 2 weeks ago #80542

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 36
  • Thank you received: 1
After a mount change, from EQ5 to HEQ5, and a EQMod cable change, the jumps remain... What can it be? A USB problem on the RPi4? I really don't know what else to think...
9 months 5 days ago #80776

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.606 seconds