×

INDI Library v1.9.5 Released (08 Mar 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

ASI 1 second limit

  • Posts: 72
  • Thank you received: 11
Dear all,

After updating to 1.60 I can no longer use times longer than 1 second with my ASI174mm. Longer times will make the camera retry 3 times and than a timeout error occurs.
In the profile I have the camera under AUX1 just as I had with 1.54 and use the "ZWO CCD" entry which recognizes the ASI174mm.
Has anybody had a similar experience?

Cheers, Arnold
6 months 2 weeks ago #77035

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 72
  • Thank you received: 11

Replied by Arnold de Bruin on topic ASI 1 second limit

Let me be a bit more specific.
With a longer time (>1s) I see the timer countdown but the image isn't downloaded, instead it tries again (3 times) and then times out.
With a 1 second exposure (or less) the image is downloaded directly after the exposure.....
No clue....
6 months 2 weeks ago #77066

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 57
  • Thank you received: 2

Replied by Michael Siethoff on topic ASI 1 second limit

Have the same problem with my asi120mini but i can go to 3 sec not any further.
Anyone?
6 months 2 weeks ago #77086

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 72
  • Thank you received: 11

Replied by Arnold de Bruin on topic ASI 1 second limit

Attached is my log file.
It says:
[2021-10-30T15:15:31.567 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI174MM : "[DEBUG] StartExposure->setexp : 2.000s "
[2021-10-30T15:15:38.586 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI174MM : "[DEBUG] ASIGetExpStatus failed. Restarting exposure... "

Cheers, Arnold
6 months 2 weeks ago #77113
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 72
  • Thank you received: 11

Replied by Arnold de Bruin on topic ASI 1 second limit

Somewhere earlier in the log file I see this:
Control #9: name (HighSpeedMode), Descp (Is high speed mode:0->No 1->Yes), Min (0), Max (1), Default Value (0), IsAutoSupported (False), isWritale (True) "

Could highspeedmode be the culprit? And what is: Min(0), Max(1)?
6 months 2 weeks ago #77115

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 140
  • Thank you received: 23

Replied by nou on topic ASI 1 second limit

Properties in INDI have usually set range which they can get. So min max is range which value can be in. Because it is boolean it is in 0-1 range.

You can try disable hight speed mode in INDI control panel and even bring down USB traffic down to 40. But it can be just bug in ASI driver lib. It would not be first time.
6 months 2 weeks ago #77116

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 72
  • Thank you received: 11

Replied by Arnold de Bruin on topic ASI 1 second limit

I see that 1.60 runs with indi_asi_cdd driver version 2 whereas 1.54 runs with version 1.8
Is there a way to go back to an older driver? (and how)
6 months 2 weeks ago #77117

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 72
  • Thank you received: 11

Replied by Arnold de Bruin on topic ASI 1 second limit

Unfortunately the aswer is no as I found out.....
6 months 2 weeks ago #77121

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Replied by Jasem Mutlaq on topic ASI 1 second limit

I can't reproduce this with SM OS v1.6.0 using ASI174MC-Cool. Please connect it using a good USB 3.0 cable to SM USB 3.0 port and disconnect everything else. Set bandwidth to 40 if it was a different value.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
6 months 2 weeks ago #77125

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 72
  • Thank you received: 11

Replied by Arnold de Bruin on topic ASI 1 second limit

That was how I ran it. I hope to test with another ASI cam (294 cool) this week.
But just changing the sd card to my 1.54 image makes the ASI work with longer exposures.........
6 months 2 weeks ago #77137

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 72
  • Thank you received: 11

Replied by Arnold de Bruin on topic ASI 1 second limit

Just tested a friend's ASI294mc and all works good. 5 seconds, no problem.
So I guess its something with my asi174mm. Perhaps firmware....
6 months 2 weeks ago #77198

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 140
  • Thank you received: 23

Replied by nou on topic ASI 1 second limit

To be sure I would test your camera on hist PC. Best if it is windows.
6 months 1 week ago #77208

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.234 seconds