×

INDI Library v1.9.5 Released (08 Mar 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Client Read EOF error

  • Posts: 3
  • Thank you received: 0

Client Read EOF error was created by Paul C

 
I'm hoping someone can point me in the right direction with a problem I've run into a couple of nights in a row.  Guiding seems to suddenly stop after running successfully for at least a couple of hours.  I'm using KStars/Ekos 3.5.2 and PHD2 (2.6.9 dev 4).  The Ekos log includes the following at the point where I seem to have run into problems:

[2021-04-15T01:38:15.392 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI120MM-S : "[DEBUG] BLOB transfer took 0.0110913 seconds "
[2021-04-15T01:38:15.392 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI120MM-S : "[DEBUG] Upload complete "
[2021-04-15T01:38:15.437 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI120MM-S : "[DEBUG] StartExposure->setexp : 1.500s "
[2021-04-15T01:45:12.697 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - INDI Server:  "2021-04-15T08:45:12: Client 13: read EOF"
[2021-04-15T01:45:12.787 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - INDI Server:  "2021-04-15T08:45:12: Client 13: shut down complete - bye!"
[2021-04-15T01:45:12.788 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - INDI Server:  ""
[2021-04-15T01:45:13.543 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI120MM-S : "[DEBUG] ASIGetExpStatus failed. Restarting exposure... "
[2021-04-15T01:45:13.648 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI120MM-S : "[DEBUG] StartExposure->setexp : 1.500s "
[2021-04-15T01:45:13.732 PDT INFO ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI2600MC Pro :  "[INFO] Exposure done, downloading image... "
[2021-04-15T01:45:13.743 PDT INFO ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI2600MC Pro :  "[INFO] Download complete. "
[2021-04-15T01:45:13.754 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI2600MC Pro : "[DEBUG] Uploading file. Ext: fits, Size: 34885440, sendImage? Yes, saveImage? No "
[2021-04-15T01:45:13.896 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI2600MC Pro : "[DEBUG] BLOB transfer took 0.10323 seconds "
[2021-04-15T01:45:13.897 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI2600MC Pro : "[DEBUG] Upload complete "
[2021-04-15T01:45:13.954 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - processBLOB() mode  0
[2021-04-15T01:45:13.957 PDT INFO ][           org.kde.kstars.indi] - "FITS" file saved to "/Users/xxxx/Desktop/EkosCapture/MkChain/Light/MkChain_Light_240_secs_049.fits"
[2021-04-15T01:45:14.152 PDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - "Download Time: 0.26 s, New Download Time Estimate: 0.99 s."
[2021-04-15T01:45:14.213 PDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - "Received image 49 out of 75."
[2021-04-15T01:45:14.248 PDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - Dithering...
[2021-04-15T01:45:14.248 PDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - "Dithering..."
[2021-04-15T01:45:14.282 PDT DEBG ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - Guiding state changed from "Guiding" to "Dithering"
[2021-04-15T01:45:14.282 PDT INFO ][     org.kde.kstars.ekos.guide] - "Dithering in progress."
[2021-04-15T01:45:14.285 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI120MM-S : "[DEBUG] Uploading file. Ext: fits, Size: 1235520, sendImage? Yes, saveImage? No "
[2021-04-15T01:45:14.285 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI120MM-S : "[DEBUG] BLOB transfer took 0.00306767 seconds "
[2021-04-15T01:45:14.285 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI120MM-S : "[DEBUG] Upload complete "
[2021-04-15T01:45:14.285 PDT DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - ZWO CCD ASI120MM-S : "[DEBUG] StartExposure->setexp : 1.500s "
[2021-04-15T01:45:14.286 PDT INFO ][ org.kde.kstars.ekos.scheduler] - "Job 'MkChain' 75x240\"  sees 49 captures in output folder '/Users/xxxx/Desktop/EkosCapture/MkChain/Light'."
[2021-04-15T01:45:14.286 PDT INFO ][ org.kde.kstars.ekos.scheduler] - "Job 'MkChain' 75x240\"  requires a dither procedure."
[2021-04-15T01:45:14.288 PDT INFO ][ org.kde.kstars.ekos.scheduler] - "Job 'MkChain' estimated to take 01h 50m 15s to complete."
[2021-04-15T01:45:14.288 PDT INFO ][     org.kde.kstars.ekos.guide] - "PHD2 warning: After 16.5 sec the camera has not completed a 1.5 sec exposure, so it has been disconnected to prevent other problems. If you think the hardware is working correctly, you can increase the timeout period on the Camera tab of the Advanced Settings Dialog.\nPHD will make several attempts to re-connect the camera."

It looks like the problems start around 1:45:12 with "Client 13: read EOF" (which is about 7 mins after a 1.5s image is requested from the ASI120MM-S) and it doesn't recover after that.  There's a similar entry in the log for the other night where guiding just seemed to stop  If someone can offer some advice as to what might be causing this, I'd appreciate it. 


 
1 year 1 month ago #70250

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Replied by Jasem Mutlaq on topic Client Read EOF error

It looks like that PHD2 disconnected from INDI server? anything in the PHD2 logs?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 year 1 month ago #70261

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 3
  • Thank you received: 0

Replied by Paul C on topic Client Read EOF error

Thanks for getting back to me.  This is what I found in the PHD2 logs...

3298,5236.657,"Mount",-0.032,-0.074,-0.019,0.078,0.000,0.000,0,,0,,,,774,19.49,0
3299,5238.295,"Mount",-0.036,0.001,-0.036,0.006,0.000,0.000,0,,0,,,,759,19.27,0
INFO: SET LOCK POSITION, new lock pos = 626.185, 890.261
INFO: DITHER by 1.614, 1.385, new lock pos = 627.537, 888.620
INFO: SETTLING STATE CHANGE, Settling started
3300,5658.663,"Mount",-1.353,1.641,-1.614,-1.385,-1.614,-1.385,1734,E,1381,N,,,887,20.88,0
3301,5660.204,"Mount",-1.891,1.387,-2.101,-1.028,-1.324,-0.514,1422,E,512,N,,,771,19.45,0
3302,5661.854,"Mount",-0.047,-0.032,-0.040,0.040,0.000,0.000,0,,0,,,,804,19.89,0
3303,5663.393,"Mount",0.629,-0.116,0.640,0.002,0.403,0.000,433,W,0,,,,819,20.05,0
3304,5665.039,"Mount",0.292,0.057,0.278,-0.108,0.203,0.000,219,W,0,,,,864,20.60,0
3305,5666.565,"Mount",0.031,0.088,0.015,-0.092,0.000,0.000,0,,0,,,,701,18.54,0
3306,5668.203,"Mount",0.067,0.020,0.062,-0.032,0.000,0.000,0,,0,,,,781,19.58,0
3307,5669.741,"Mount",0.143,-0.050,0.150,0.024,0.094,0.000,101,W,0,,,,788,19.68,0
3308,5671.375,"Mount",0.031,-0.200,0.065,0.191,0.000,0.000,0,,0,,,,822,20.09,0
3309,5672.913,"Mount",-0.080,-0.110,-0.060,0.122,0.000,0.000,0,,0,,,,809,19.94,0
3310,5674.567,"Mount",0.087,0.013,0.083,-0.028,0.000,0.000,0,,0,,,,805,19.88,0
3311,5676.093,"Mount",0.214,-0.089,0.226,0.050,0.143,0.000,153,W,0,,,,763,19.37,0
INFO: SETTLING STATE CHANGE, Settling complete
3312,5677.736,"Mount",0.005,-0.087,0.020,0.084,0.000,0.000,0,,0,,,,731,18.94,0
3313,7028.032,"Mount",0.333,1.204,0.121,-1.244,0.076,-0.622,82,W,620,N,,,827,20.15,0
3314,8284.274,"Mount",-1.777,2.228,-2.133,-1.875,-1.338,-0.938,1438,E,935,N,,,749,19.18,0
3315,8285.785,"Mount",-1.376,1.714,-1.649,-1.441,-1.133,-0.720,1217,E,718,N,,,796,19.70,0
3316,8287.401,"Mount",0.324,0.308,0.266,-0.361,0.088,-0.181,95,W,180,N,,,789,19.68,0
INFO: Guiding parameter change, MultiStar = true
INFO: Guiding parameter change, MultiStar = true
INFO: Guiding parameter change, MultiStar = true
Guiding Ends at 2021-04-15 13:57:32

Previous attempts to dither seemed to take only seconds but this one took over 400 seconds.  Do you have any idea what might cause this?  Thanks!
1 year 4 weeks ago #70312

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 268
  • Thank you received: 52

Replied by Ken Self on topic Client Read EOF error

You need to attach the corresponding PHD2 debug log. If it is too large, either use the upload options on the help menu and post a link or you zip it up to attach to this forum.
-- Ken
RPi3 Ubuntu Server 20.04, Windows 10 AMD64, AAEON UP Core Ubuntu Desktop 20.04
Avalon M-Uno, EQ6 Pro, Atik420, ASI1600MM-C, ASI120MM-S, DBK21AU04, ZWO EFW, Optec TCFSi
Vixen R150S, GSO RC8, ST80
1 year 4 weeks ago #70314

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 3
  • Thank you received: 0

Replied by Paul C on topic Client Read EOF error

I tried using the internal guider in place of PHD2 and ran into similar problems.  Everything ran very smoothly for a while, then guiding seems to have stopped.  It occurred to me that these problems are happening roughly 3 hours in to each session - I now suspect my laptop put itself to sleep, was then woken up by network traffic but didn't recover.  I'll do some more testing - this may well turn out to be user error. 

Thanks so much for your help!  
1 year 4 weeks ago #70327

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.670 seconds