×

INDI Library v2.0.0 Released (01 Feb 2023)

Bi-monthly release with major changes to INDI properties and client API in addition to new drivers and improvements.

Problems with guide module and Meade Dsi Pro

  • Posts: 57
  • Thank you received: 1
Hi folks,
following the demise of my old QHY5 guide cam, I decided to use a Meade dsi that I had in my 'collection'. When i connect it to ekos, it is detected, but the guide module does not appear. My config has not changed apart from the camera swap. If I plug the faulty QHY back in, the guide module appears....
Can I use the DSI as a guide cam or not?
Cheers Terry
5 months 4 weeks ago #85121

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 990
  • Thank you received: 131
Did you change the guide camera in your profile to the DSI? Which Version is it? Check if the driver supports your model. Do you get a tab for it in the INDI panel?
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
5 months 4 weeks ago #85125

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 57
  • Thank you received: 1
Hi Peter,
the camera is a DSI-Pro. It's in the profile as a guide cam, loads up ok in the indi panel, but no guide module. When set up as CCD it works fine and the camera module is there.....
5 months 4 weeks ago #85126

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 990
  • Thank you received: 131
Then another blind guess would be the guiding was done via ST-4 port ("on-camera") on the QHY, and the DSI doesn't have one?
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
5 months 4 weeks ago #85128

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 57
  • Thank you received: 1
Yes, thats right. If I select guide simulator either in the guide tab, and meade dsi in the other, the guide module appears, but not able to do anything with it.
5 months 4 weeks ago #85130

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 990
  • Thank you received: 131
That is an unclear answer. ;) Did you use ST-4 port guiding?
For the guide module to appear you need either a guide camera with an ST-4 port, or a mount that supports pulse guiding via INDI. What have you specified as mount in your profile?
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
5 months 4 weeks ago #85131

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 57
  • Thank you received: 1
Sorry about the vague answer. With the qhy I was using st4, which the DSI does not have. My mount is a Vixen Sphinx SXW.
5 months 4 weeks ago #85132

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 57
  • Thank you received: 1
Running Astroberry with KStars-bleeding;
5 months 4 weeks ago #85133

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 990
  • Thank you received: 131
Then try to connect the QHY and the Sphinx, go to the guide module and select the sphinx under 'Via:', and then disconnect again. That should save that selection for the future. Then load the setup with the DSI and the Sphinx. Does the guide module now come up?
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
5 months 4 weeks ago #85134

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 57
  • Thank you received: 1
Ok just tried... with qhy, I only get the option of qhy in the via...never noticed as always used with ST4
5 months 4 weeks ago #85135

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 990
  • Thank you received: 131
Uh, looks bad then.
Do you actually have your mount connected to INDI? I assumed it is, as some search suggested the starbook driver supports the SXW.

Else the only way to use a camera without ST-4 port would be to get a separate device that generates such signals. ZWO used to have one, but it is discontinued :(
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
5 months 4 weeks ago #85137

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 57
  • Thank you received: 1
Ok thanks again, looks like new camera time.
cheers
Terry
5 months 4 weeks ago #85139

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.090 seconds