×

INDI Library v1.9.6 Released (21 May 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Celestron Focus Motor for SCT configuration for using AUX port

  • Posts: 10
  • Thank you received: 0
So just got a Celestron Focus Motor for SCT installed and calibrated using the hand controller.

I got it working last night using the USB and a separate power supply via astroberry just as the clouds began to roll in.

I never got the focuser to "connect" in Ekos using only the Aux port.

Under the "Profile Editor" -> "Focuser" section, I selected "Celestron SCT"

I THINK I also tried selecting "Celestron SCT" under the aux drop down, but am not sure. I think when I tried that I was having communication problems with the mount (incorrectly configured serial connections;)

Is there a different driver that I need to install on my Pi 4 running astroberry?

Bottom line is how do I configure my Celestron focuser in the profile editor to work via the aux port of my CGEM controlled by ekos via the hand controller?

Thanks!
Last edit: 1 year 8 months ago by Jason. Reason: clarity
1 year 8 months ago #61744

Please Log in or Create an account to join the conversation.

For AUX port, just use the Celestron mount driver and it will operate it. No need to specify a focuser driver.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 year 8 months ago #61745

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1
  • Thank you received: 0
Sorry if this reply is repeated, I submitted twice but could not see my reply.

I also have this problem. Stellarmate, connected via USB to MiniUSB into the bottom of the hand controller of a NexStar Evolution mount. In Stellarmate I read that for an Evolution mount I should use the newer Celestron AUX driver, this seems to work fine for driving the mount, but I cannot see the Celestron SCT Focuser anywhere. I am at a bit of a loss, any advise would be much appreciated.

Bruce
1 year 1 week ago #72393

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1
  • Thank you received: 0
Jasem, could you please be more specific? I cannot see how to designate a mount driver for a focuser device.

I have tried to create a custom driver "Celestron Focuser AUX" as an alias to Celestron AUX, but no focuser is listed on the focuser tab.

Cheers,
Bruce
Last edit: 11 months 4 weeks ago by Bruce Parker.
1 year 3 days ago #72705

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.614 seconds