×

INDI Library v1.8.9 Released (01 Mar 2021)

INDI monthly update. In addition to driver improvements, major code refactoring is in progress by @pawel-soja to modernize and improve INDI aging code.

New forum users, please go here first: indilib.org/forum/new-forum-users.html

Plate Solving this Image

  • Posts: 10
  • Thank you received: 1
I have tried to plate solve this image last night to resume collecting data. ASTAP and Astro.net both failed and I can't seem to figure out why. It works when I use nova.astrometry.net site. Can anyone help? I tried increasing the search radius but no luck. Also no luck when solving from ASTAP directly.

www.dropbox.com/s/uzks8nhvfwuyjpf/NAN_Light_300_secs_014.fits

Thanks for any help.
7 months 5 days ago #59826

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 127
  • Thank you received: 10

Replied by Christian on topic Plate Solving this Image

i just tested with astap (fresh installation) your image and all it's ok (it's ngc7000 region). Have you installed the V17 stars database ?

also, check the parameters in the alignment tab (field of view : choose auto in first time, astap found 1.62°).
C8 lightbridge, Orion Atlas mount, EOS 1000D modified and ASI120MM for guiding.
Last edit: 7 months 5 days ago by Christian.
7 months 5 days ago #59832

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 53
  • Thank you received: 5

Replied by seescho on topic Plate Solving this Image

Did a blind-solve with offline astrometry.net and the option --downsample 4. No problems:

Creating annotation plot...
Your field contains:
NGC 6997
NGC 7000 / North America Nebula

Edgar
7 months 4 days ago #59862

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 10
  • Thank you received: 1

Replied by astrodd on topic Plate Solving this Image

Yep, it's the North American Nebula. I have installed the g17 database. I am able to plate solve other images.

When I uncheck Use Position and Use Scale, Astro.net works.

When using ASTAP directly, if I use auto FOV, it works. Takes a while but it works. Subsequent attempts are super fast. I just need to figure out how to explicitly set the FOV from ekos.

Thanks for taking the time to point me in the right direction.
7 months 4 days ago #59872

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 10
  • Thank you received: 1

Replied by astrodd on topic Plate Solving this Image

I figured out ASTAP and I think Ekos could help.

It seems passing options to ASTAP via the "Options:" text box under Ekos' Align tab are ignored if edited. The only options supported are the ones defined in the Ekos configuration GUI when you press the little edit button. I would suggest that this text box become disabled or let the user override it after a warning.

I was able to overcome the limitation by creating a bash script:

#!/bin/bash
/opt/astap/astap -r 90 -fov 1.62 "$@"

I then poined Ekos to this script after giving it execution permissions (chmod +x script.sh).

Thanks all.
7 months 4 days ago #59883

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2013
  • Thank you received: 187
I've installed ASTAP with the G17 and V17 database, and I'm unable to solve. I do not think my ASTAP installation works at all.
Kstars Mac osx
Incoming soon:
Odroid C4 / Takahashi 130ED / CEM25p / QHY268M / and more...

old:
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
Megrez72 / HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer
6 months 4 weeks ago #60235
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: Kaczorek
Time to create page: 0.528 seconds