×

INDI Library v2.0.7 is Released (01 Apr 2024)

Bi-monthly release with minor bug fixes and improvements

[~ SOLVED] remote solver | unable to solve

  • Posts: 2257
  • Thank you received: 223
So today I thought about trying the remote solver, however this isn't working correctly for me. Wasn't able to solve anything, nor even at the command line.
Testing done will the simulators.
Slew over to M39, took at picture and uploaded it to nova.astrometry first to check that it could in fact be solved.
nova.astrometry.net/status/2134422
It shows "Field 1: solved with index index-206.fits."

So I download index-4205 (this index works) in Ekos, for a local solve first. And that works well.
On my remote server I have the following:
From Ekos, I get the solve command which is:
-O --no-plots --no-verify --resort --downsample 2 -L 20.347 -H 25.433 -u aw -3 323.117 -4 48.5172 -5 30
I upload the same fits file to my server and run the same command I do get the following:
Last edit: 5 years 7 months ago by Gonzothegreat. Reason: I put ~ in SOLVED, as I still have to test it live again. But good signs so far with Ubuntu 18.04 and latest Astrometry package
5 years 10 months ago #27243

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2257
  • Thank you received: 223
update:

updated the python path with the following:

# export PYTHONPATH=/usr/local/astrometry/lib/python
# solve-field M39.fits
Reading input file 1 of 1: "M39.fits"...
Usage: image2pnm.py [options]

image2pnm.py: error: no such option: --sanitized-fits-outfile
augment-xylist.c:588:backtick Failed to run command: /usr/bin/python -m astrometry.util.image2pnm --sanitized-fits-outfile /tmp/tmp.sanitized.oWEyOn --fix-sdss --infile M39.fits --uncompressed-outfile /tmp/tmp.uncompressed.a2OWnW --outfile /tmp/tmp.ppm.W5jEfy --ppm
ioutils.c:567:run_command_get_outputs Command failed: return value 2
#
5 years 10 months ago #27244

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2257
  • Thank you received: 223
I'm still using Ubuntu 16.04 on the Odroid C1, but it looks like Ubuntu 18.04 is coming according to this thread
forum.odroid.com/viewtopic.php?f=112&t=31392
5 years 10 months ago #27245

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2257
  • Thank you received: 223

Rendering Error in layout Message/Item: array_keys(): Argument #1 ($array) must be of type array, null given. Please enable debug mode for more information.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 158
  • Thank you received: 32
Odd that you have been working on the same thing I was. I am setting up a new RPi3 B+, which has been going very nicely. The 5Ghz Wireless support is very nice. Anyhow, I was trying to use Load and Slew to load an image I took in SGP. I grabbed all of the same indexes I use on my ANSVR implementation and grabbed all of the 41xx FITS as well. In testing with nova.astrometry.net, the 4108.fits was used to solve the same image.

broiler.astrometry.net/~dstn/4100/

The remote solver still failed. I noted that an informational message was given saying that PIXSIZE1 was not found in my FITS header. So, I went into Pixinsight, updated the header and added PIXSIZE1 and PIXSIZE2 values to match the pixel size of the camera used to take the image. Once I did that, the solver completed (although it took 45 seconds) and the simulator mount moved to the correct target. The solver also used the 4108.fits file to solve this image.

I then parked the simulator and loaded the same image, but now used ANSVR to solve it. It also completed successfully, and took 19 seconds to solve the image. That makes sense, since my desktop is much more powerful than the RPi3.

Then I loaded the same image (without PIXSIZE1 and PIXSIZE2 in the header) and tried it again. Remote failed, and ANSVR failed.

So I loaded the JPG into SGP, and ANSVR could blind solve it, but it took 100 seconds, and the command passed to ANSVR was identical in SGP and KStars.

Then I loaded the original FITS file into SGP, and ANSVR blind solved it in 6 seconds. Now, SGP read the fits header to get data (even for the blind solve):

exec /usr/bin/solve-field -p -O -U none -B none -R none -M none -N none -C cancel --crpix-center -z 2 -u arcsecperpix -L 4.0528092288503 -H 4.47942072662402 stars.fit

The strange thing is that my pixel scale is not 4 arc seconds per pixel. According to the FITS header of the same image, it is: 1.20455011136108.

SGP is using hints though, and you can see those here (again it is reading those from the FITS header)


In conclusion I think that the solver could be improved to extract more data from the header in order to make solving much easier and faster. How the folks at SGP knew to set app to that value, I have no idea but it sure worked lightning fast. Even though I had app selected in the Ekos options, it seemed to stick to AW (whatever that is).

2018-07-07T16:33:16 Using solver options: -O --no-plots --no-verify --resort --downsample 2 -L 51.3588 -H 94.0029 -u aw
The following user(s) said Thank You: Craig
5 years 10 months ago #27250
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 158
  • Thank you received: 32
More on this...

So I added: -u arcsecperpix -L 4.0528092288503 -H 4.47942072662402 as a custom value in the solver options and disabled the auto update stuff. Then when I went to solve, this is what Ekos logged:

2018-07-07T16:42:12 Using solver options: -O --no-plots --no-verify --resort -u arcsecperpix -L 4.0528092288503 -H 4.47942072662402

Sounds good right? Here is what it sent to ANSVR:

exec /usr/bin/solve-field -p -O -U none -B none -R none -M none -N none -C cancel --crpix-center -z 2 stars.fit

Thats the same command it sends to blind solve. :(
5 years 10 months ago #27251

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Can you post a link to the FITS file without the PIXSIZE?
5 years 10 months ago #27258

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 158
  • Thank you received: 32
Sure thing:

1drv.ms/f/s!AtqRof7LftCbg6QNm6vrU4fWF2cMjg

Should be there in minute or so. The NEW file is the one with PIXSIZE added. The normal file is the one from SGP. You'll notice they use different header data for pixel size. Y and X.
5 years 10 months ago #27259

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2257
  • Thank you received: 223

tests done on Ubuntu 16.04 with Astrometry 0.67
solve-field -z 2 -B none -P none -M none -S none -R none -U none -T -p -O IMAGE_NAME

Thanks for providing test images.
With the first image I'm unable to do anything with it. It crashes, seen below.


However with the second one, it works but never solves.
5 years 10 months ago #27264

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2257
  • Thank you received: 223
Now if I fire up Ekos on my Mac and use the simulators (local), I hit the 'Load and Slew' in the Align module.

first picture: OK NGC7000_300sec_1x1_Ha_frame1.fit


And with the second picture: OK NEW_NGC7000_300sec_1x1_Ha_frame1.fit


Both solved with index index-4205-03.fits.
5 years 10 months ago #27265

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2257
  • Thank you received: 223
Ran the same solve-field command on the remote:

# solve-field -O --no-plots --no-verify --resort --downsample 2 -3 314.991 -4 43.6215 -5 15 -L 51.3588 -H 94.0029 -u aw NEW_NGC7000_300sec_1x1_Ha_frame1.fit
Reading input file 1 of 1: "NEW_NGC7000_300sec_1x1_Ha_frame1.fit"...
Header has 57 cards
Extracting sources...
Downsampling by 2...
simplexy: found 2744 sources.
Reading sort column "FLUX"
Sorting sort column
mmapping input file
Copying table header.
Writing row 0
Done
Solving...
Reading file "./NEW_NGC7000_300sec_1x1_Ha_frame1.axy"...
Only searching for solutions within 15 degrees of RA,Dec (314.991,43.6215)
Field 1 did not solve (index index-4211.fits, field objects 1-10).
Field 1 did not solve (index index-4210.fits, field objects 1-10).
Field 1 did not solve (index index-4209.fits, field objects 1-10).
Field 1 did not solve (index index-4208.fits, field objects 1-10).
Field 1 did not solve (index index-4207-03.fits, field objects 1-10).
Field 1 did not solve (index index-4206-03.fits, field objects 1-10).
Field 1 did not solve (index index-4205-03.fits, field objects 1-10).
Field 1 did not solve (index index-4204-15.fits, field objects 1-10).
Field 1 did not solve (index index-4204-14.fits, field objects 1-10).
Field 1 did not solve (index index-4204-13.fits, field objects 1-10).


unable to solve :(
I've CTRL+C as it goes on for ever.
5 years 10 months ago #27266

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2257
  • Thank you received: 223
update, I ran the previous command again and let it run... against the picture NEW_NGC7000_300sec_1x1_Ha_frame1.fit
It was able to solve at the end, but it took over 2 minutes for it.

5 years 10 months ago #27267

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.243 seconds