×

INDI Library v1.9.3 Released (11 Nov 2021)

Bimonthly Stable INDI Library release introduces new drivers and fixes for existing ones. Some highlights:

Polar alignment - mount does not slew

  • Posts: 216
  • Thank you received: 49
Looks great!

What scope do you have on the mount? I suspect an RC scope (10 inch?) but not sure as it also looks a bit like an SCT but the focuser and what looks like collimations screws raise doubts on my part.

 
2 months 1 week ago #75725

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Yes, a GSO RC10. Works well on this mount. I also have an ASI EAF installed. I had to design and 3D print an adapter for the GSO focuser.
2 months 1 week ago #75737

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 212
  • Thank you received: 14
ZWO EAF Adapter Plate for GSO Ritchey-Chretien Telescopes
www.thingiverse.com/thing:4441326
The following user(s) said Thank You: Willi
2 months 1 week ago #75743

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
This adapter allows to exchange the EAF with the manual knob without exchanging the base plate… matter of taste  :
bbs.astronomy-imaging-camera.com/d/12448...nted-focuser-adapter
Last edit: 2 months 1 week ago by Willi.
2 months 1 week ago #75748

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Can you move the mount using the Mount Control Panel West/East/North/South keys?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 months 1 week ago #75795

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Yes, all control and planning with plate solving works. Just not the PAA.

Unfortunately, I cannot run any more tests these days. Only in October again.
2 months 1 week ago #75802

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Are you certain you can move the mount using directional keys in Ekos? and it moves at a reasonable speed? You don't need clear skies to test this. PAA works by using the directional keys and not by issuing a slew command.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 months 1 week ago #75839

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Thank you, Jasem, for your input. I do not have access to the mount these days. I can try again in a couple of weeks. As far I as I remember, I could move the mount with the KStars directional keys, while PAA did not work. I will double-check this in a few weeks time.
Last edit: 2 months 1 week ago by Willi.
2 months 1 week ago #75855

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Tried the PA routine again last night. All of my original observations are correct. Mount does not slew automatically or stops after an initial extremely short pulse-like move. I tried with a whole bunch of different FIND and MAX speed settings to no avail.

Here is the MANUAL routine for PA that I used:
- 30° West
- Enabling manual slew
- Using the KSTAR/EKOS telescope control box/window to slew to RA=2h, DEC=0°
- Pressing “START” > plate solving
- Using the KSTAR/EKOS telescope control box/window to slew to RA=0h, DEC=0°
- Pressing “DONE” > plate solving
- Using the KSTAR/EKOS telescope control box/window to slew to RA=22h, DEC=0°
- Pressing “DONE” > plate solving
- Pressing “Refresh” and adjusting mount position with ALT/AZ screws.

Hence the slewing works with the KSTAR/EKOS telescope control, but not with the automatic slewing.

This is with the EKOS pre-installed on the Raspberry Pi 4 of the AVALON STARGO2 controller accessed remotely via WiFi.

BTW, the M-Uno mount does not require a Meridian flip. EKOS keeps warning me about it. Even though I disabled Meridian flip.

I also tried PA with the latest EKOS version on macOS 13.6.x connecting to the StarGO2 INDI server, … the Start button was grayed out …  Plate solving and slewing works, but no PA.

I also have another issue, maybe related: Guiding (EKOS internal) runs the calibration routine, starts guiding for a few seconds with some small correction, then aborts saying “mount slewing”… but I did not touch anything. Reproducible issue!
Last edit: 1 month 6 days ago by Willi.
1 month 6 days ago #76885

Please Log in or Create an account to join the conversation.

What about using the mount directional keys? Does this move the scope in the mount control panel?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 month 5 days ago #76906

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Yes, slewing works with the software buttons from KStar.
1 month 5 days ago #76940

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 17
  • Thank you received: 1
Any idea where the issue with the guiding comes from?
1 month 5 days ago #76941

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.143 seconds