×
INDI Library v1.8.1 Released (09 Sep 2019)

Monthly maintenance release INDI v1.8.1

Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party

1 month 4 weeks ago 1 month 3 weeks ago by sywong2000.
sywong2000
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 53
More
Topic Author
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44641
I've compiled indi 3rd party from the source code and found that the captured image from my Atik 490ex contains 3 horizontal lines. See screen. This didn't happen in Artemis software nor the ppa distribution.
The OS is rapsbian buster. I tried it on both rpi3 and rpi4, same.
Any clues?


Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
ar2star2
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 32
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44688
I can confirm this. I have the same lines on my Atik 428EX Mono. I've tested it directly connected to my Windows 10 machine with Artemis & Nebulosity and stretched the images, there are no horizontal lines visible

Regards
Alan

Raspberry Pi3B,ASI120MC Usb2, QHY5Lii Mono, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80
The following user(s) said Thank You sywong2000

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
wvreeven
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 1114
Karma: 6
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44706
What happens when you take an image with the camera with Ekos and stretch them in the same way as you stretched the images taken with Artemis & Nebulosity? Do you still see the lines? And vice versa, what happens if you open the image taken with Artemis & Nebulosity and open it in the KStars FITS viewer? Perhaps it is just a difference in the way the images are stretched?


Wouter

ASI1600MM-Pro Cooled and filter wheel with a SkyWatcher Esprit 80 ED on a SkyWatcher HEQ5-Pro

ASI1600MM-Pro Cooled and filter wheel with an 8" TS Ritchey-Chrétien on a SkyWatcher EQ6-R

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
ar2star2
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 32
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44709
Using the Atik 428 EX last night I’ve noticed that the horizontal lines disappeared when the camera is cooled to -10C and the Subs are 600 seconds, but as soon as you warm it up and take shorter Subs they return. I’ve tried with the camera connected directly to the raspberry pi 4 and connected on it’s own with no other equipment connected and still the same result.

Regards
Alan

Raspberry Pi3B,ASI120MC Usb2, QHY5Lii Mono, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
ar2star2
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 32
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44710
Wouter,
I’ll run off a few darks later today and give your suggestions a try to see what results I get

Regards

Alan

Raspberry Pi3B,ASI120MC Usb2, QHY5Lii Mono, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
sywong2000
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 53
More
Topic Author
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44717
Guys
I've installed the cloudmakers driver and note the differences on the lines. Two lines instead of 3.
I tried to see if this is a general problem by connecting to ZWO ASI camera and there're no lines in the image when it's taken from ZWO ASI

Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
ar2star2
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 32
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44726
Tonight's Testing,
I've stretched 3 images all from the Atik 428EX in PixInsight using the STF function to the same level.
From the left first image is a 2 second Dark captured using Windows and Artemis, no line visible. (Note the camera image is inverted when compared to the Ekos captures)
The second image is a 2 second Dark captured on a raspberry pi 4 Raspbian Buster using Ekos and shows a line.
The third image is a 600 second Sub captured on a raspberry pi 4 Raspbian Buster using Ekos and again no line visible

Regards

Alan

Raspberry Pi3B,ASI120MC Usb2, QHY5Lii Mono, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 weeks ago
ar2star2
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 32
More
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #44727
Sorry the attachment didn't go for some reason, see below

Raspberry Pi3B,ASI120MC Usb2, QHY5Lii Mono, Atik CCD, Canon 600D, NEQ6, EQMod, EQ5, AstroEQ, EQMod Equinox ED80
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 3 days ago 1 month 3 days ago by sywong2000.
sywong2000
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 53
More
Topic Author
Horizontal lines in captured image atik CCD from indi 3rd party #45615
there's an FAQ in Atik website about the horizontal lines saying it's the USB transfer problem. I'm not sure if this is due to the USB in RPI4 causing this.
I tried ubuntu 19.10 kstars, raspbian.
indigo server.
All same in RPI4.

It looks like something specific to the RPI4.

www.atik-cameras.com/question/seeing-occ...lines-image-causing/

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.955 seconds