×

INDI Library v2.0.0 Released (01 Feb 2023)

Bi-monthly release with major changes to INDI properties and client API in addition to new drivers and improvements.

iGuider support for iOptron CEM70g

  • Posts: 91
  • Thank you received: 7
kstars-3.5.1 on the Mac
1 year 11 months ago #67322

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 91
  • Thank you received: 7
Just as an update. Much thanks to Scott Denning who showed me how this is possible. I am now running Astroberry on the RPI but not running kstars there. Kstars is running on my MacBook Pro and remote INDI to the RPI which is connected via USB..

Kurt
The following user(s) said Thank You: Richard Persaud
1 year 11 months ago #67323

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 91
  • Thank you received: 7
I have the very latest version I downloaded about 2 week ago. As an update I got everything working running on the RPI4. Now I just need EKOS to do lens focus for the Sony. It is possible to remote both focus and zoom on the Sony.
1 year 11 months ago #67600

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 50
  • Thank you received: 0
Hi Kurt, sounds like your having some good success with it all so far. I’m still trying to get the later version to recognise my Zwo camera. Probably some setting or driver issue that I’m overlooking. I can still run 3.4.3 so I’m not totally without a working programme.
1 year 11 months ago #67607

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 91
  • Thank you received: 7
I thought I would follow up with what I have learned. I now use the V4L2 which gives the iGuide camera and makes me fowl better that using iPolar. Set the detector width to 1280 pixels in the INDI panel and set the pixel size to 3.75 as it defaults to 640 and 5.6. You have to do this every time. EKOS won't let you set the integration time longer than 0.5 but PHD2 will allow you to set it up to 3.5 seconds.

Because you need to set this every time you start EKOS you can change the guid telescope to 5.6/3.75*120 = 179.2mm which it will remember. This gives the same IFOV are 3.75 @ 120. Then you only need to change the 640 to 1280.

Kurt
1 year 10 months ago #68194

Please Log in or Create an account to join the conversation.

If you save 1280, then go to Options --> Save Config, it doesn't remember it automatically next time you load up the driver?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 year 10 months ago #68200

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 91
  • Thank you received: 7
I'll try that. There are probably a lot of things I am missing that I should be doing.
1 year 10 months ago #68216

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2
  • Thank you received: 0
Hi Kurt (and everybody),

I'm new to the forum and I'm resurrecting this thread because I'm having issues with the iGuider. 

I recently got the CEM70G and I'm trying to set up everything. I'm running Kstars-3.5.5 and Ekos on a RPi, and using VNC to access it. Ekos recognises both cameras from the mount, iGuider and  iPolar and I can configure both with the appropriate resolution and produce test images. The problem I'm trying to solve is the long time it takes to the iGuider to capture shots. For very short exposures (<0.1s), the capture and download is reasonable (a few times the exposure time, but everything takes less  ~0.5s), but when I chose a exposure time of 0.5s or longer it takes ~40s to capture the image and ~7s to download. If I select 2s exposure, the capture/download time becomes close to 1min. This problem does not occur at all with the iPolar camera, where I can set the time to several seconds, subtract a master dark, and all takes very close to the exposure time. This issue occurs when using the RPi and also when connected directly to a linux laptop. I tried on a windows laptop with the ASCOM driver to test my hardware and everything runs fine there.

I wonder if you can give me some extra info on how you got this working properly.

Cheers,
Matias
1 year 3 months ago #77255

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Welcome to INDI forums. I helped a friend set up CEM70G with StellarMate and both cameras worked OK in terms of exposure and we were able to use iPolar for Polar Alignment. But we didn't use iGuider for guiding (yet). Both cameras are treated as "webcams" so you can actually use "INDI Webcam" driver to connect to the iGuider and see if perhaps this driver has better results?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: Matias
1 year 3 months ago #77259

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2
  • Thank you received: 0
Hi Jasem,

That worked! Thank you very much!!
The only thing I had to do was to install the "indi-webcam" driver as it wasn't present in the version of INDI I had installed. Now I have both cameras from the mount working fine: iPolar with the iPolar driver and iGuider with "INDI Webcam".

Cheers,
Matias
1 year 2 months ago #77269

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 753
  • Thank you received: 69
Matias/All,
So guys, are you able to use iGuider with Ekos?
I cannot make it work right...
Please share the knowledge!
Thanks!
Max S.

RPI 4 B (4Gb) with SMate
Askar FRA400, TPO RC6, Nikon D5500 full spectrum (with IDAS D1 clip-in filter).
ASI2600MC Pro
ZWO ASI120MM Mini on ZWO 30F4
ZWO ASI224MC-S on Orion 50 mm f/3.2
ZWO EAF x 2
SW AZ-GTi
SW HEQ5
RST-135
iOptron CEM40G
8 months 5 days ago #83250

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 9
  • Thank you received: 1
No i can't, i use now an additionally guide scope and ASI 120 mm
and phd2 to guide , may be the idea from kurt to use ipolar as guiding cam works , but how accurate is the method ?
Very frustrating , and in my opinion not necessary in 2022 ! !
8 months 4 days ago #83259

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.903 seconds