×

INDI Library v1.9.0 Released (23 Apr 2021)

Major INDI Library release v1.9.0 bring significant internal changes championed by @pawel-soja to modernize core INDI Library drivers and clients. New drivers for DeepSkyDad Flat Panel & Pegasus devices plus further improvements to PCM8 drivers.

INDI sets wrong by-id port identification to PPBA

  • Posts: 165
  • Thank you received: 28
I just updated KStars/INDI to the last stable 1.9.0
Now port assignation is made using the dev/serial/by-id symlinks.

For the PPBA, INDI initially fails to connect using the default port name for the PPBA.
It only connects after an Auto Search.

Seems the default port name INDI is trying to connect is:
    "usb-Pegasus_Astro_PPBADV_revA_PPBA4PSFVS-if00-"
while the correct by-id name is:
    "usb-Pegasus_Astro_PPBADV_revA_PPBA4PSFVS-if00-port0"

Another problem is that the correct name is not saved with Options_> Save. Each time INDI is started it tries to connect first with the wrong name.

 
Celestron AVX
Celestron SCT 8” Edge HD, Primaluce ESATTO
TS Optics Photoline 80mm f/6 FPL53 Triplet-Apo, Primaluce SESTO SENSO 2
Celestron OAG, Lodestar X2 guide
Pegasus PowerBox Advanced
Stellarmate Gadget
AstroPhotography Tool (APT)
Nikon D90
Last edit: 1 month 4 weeks ago by Joaquin.
1 month 4 weeks ago #70531
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 165
  • Thank you received: 28
Nobody with the same issue ?
This is with the last stable Stellarmate 1.5.9

I confirmed that Pegasus PPBA_config.xml has the correct port name, so the problem is with the INDI gui.

I also confirmed that the Save Option is not working for the port names:
When starting INDI, Auto Search is always enabled in Pegaus PPBA -> Options.
When connecting, after failing with the default (wrong) port name, it makes and Autosearch, sets the correct port name, connects, and the AutoSearch is automatically set to 'Disabled'.
I then tried to save the configuration, but even after saving, each time I start again INDI, AutoSearch appears Enabled and with the wrong port set.

By the way, a proposal for enhancement:
I find the new presentation of the system ports quite ugly. The by-id port identifiers are very long, some do not fit on the corresponding button and the buttons are so long that it is necessary to full expand the screen to see them all. Couldn't you just put the first characters of the name, allowing you to read the full name inside a ToolTip?

For example instead of:
Silicon_Labs_CP2102N_to_Bridge_Controller_84b710d762b7e811b7546c   (this button label has already been shortened !!)
to simply use:
Silicon_Labs

In case there is more than one, use Silicon_labs_1, Silicon_labs_2, etc. And get the full name in the ToolTip

Makes sense?
Celestron AVX
Celestron SCT 8” Edge HD, Primaluce ESATTO
TS Optics Photoline 80mm f/6 FPL53 Triplet-Apo, Primaluce SESTO SENSO 2
Celestron OAG, Lodestar X2 guide
Pegasus PowerBox Advanced
Stellarmate Gadget
AstroPhotography Tool (APT)
Nikon D90
1 month 4 weeks ago #70588

Please Log in or Create an account to join the conversation.

The names would be improved by time, but they cannot be shorted too much. Text like "to_Bridge_Controller_" can be safely removed and I have it here as well. The save works OK as I verified it.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 month 4 weeks ago #70614

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 93
  • Thank you received: 16
Hi,
I confirm the problem for my UPBv2 and also with my PPBM : indi try to connect with the name truncated : usb-Pegasus_Astro_PPBMicro_revA_PPBM636SF3-if0 (dev/serial/by-id/usb-Pegasus_Astro_PPBMicro_revA_PPBM636SF3-if00-port0 )

And I confirm too for the save settings problem : the file is updated when you save the settings, but on the the next start, it seems it does not use the settings saved (like disabled auto search)
Tested on Stellarmate and also in ubuntu 20.04.

Regards
----
ES ED 127mm FCD100, AZEQ6 GT, FocusLynx ESX25, Nikon D800 , ASI120mm-s, Polemaster
-- RPi4 4Gb Stellarmate , Windows 10 Pro, Kstars/VNC
-- RPi4 8Gb Ubuntu mate 20.04.1 LTS - Kstars/NoMachine
1 month 4 weeks ago #70620

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 522
  • Thank you received: 136
Just updated to 1.9 myself. I'm seeing the same issue with the DFMC. But my PPBA is connecting without issue.
-Andrew
––––––––––
Mac Observatory - All about using the Mac for Astrophotography: www.macobservatory.com
Astrobin: www.astrobin.com/users/Lead_Weight/
1 month 4 weeks ago #70627

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 165
  • Thank you received: 28
Thanks Jasem,
At least for my devices, the first two or three words are the more meaningful ones and useful as a label. (The example you give in your post uses terms in the middle of the symlink name...it is obviously not adequate)

I will try the Save Option again but I already tried several times in two different days and INDI didnt save the PPBA port between restarts. I did upgrade Stellarmate (in command line, I didnt burn the new image). I do not know if this can make a difference.
Celestron AVX
Celestron SCT 8” Edge HD, Primaluce ESATTO
TS Optics Photoline 80mm f/6 FPL53 Triplet-Apo, Primaluce SESTO SENSO 2
Celestron OAG, Lodestar X2 guide
Pegasus PowerBox Advanced
Stellarmate Gadget
AstroPhotography Tool (APT)
Nikon D90
Last edit: 1 month 4 weeks ago by Joaquin.
1 month 4 weeks ago #70653

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Issued fixed in GIT, and I am rebuilding the packages for StellarMate stable channel as well.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: ouioui01, Joaquin
1 month 4 weeks ago #70665

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.573 seconds