Steve replied to the topic 'Atik driver keeps crashing!' in the forum. 1 year ago

That seems to have got it thanks. Away from home at the moment so no scopes/ccd’s connected will try when I return.
Much appreciated thanks again
Steve

Read More...

Steve replied to the topic 'Atik driver keeps crashing!' in the forum. 1 year ago

I tried to create the sym link thus
sudo ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libnova-0.14.so.0 -> /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libnova-0.16.so.0
and keep getting permission denied, guess I`m doing something wrong ;-)
Steve

Read More...

Steve replied to the topic 'Atik driver keeps crashing!' in the forum. 1 year ago

Thanks for the quick reply. I keep getting `Unable to locate package libnova` . Which repository is it in please?.
Steve

Read More...

Steve created a new topic ' Atik driver keeps crashing!' in the forum. 1 year ago

Hi Guys
Just installed Kstars bleeding on a new Kubuntu 18.04 installation, I installed the Atik indi driver atikccd-1.26-amd64.deb from Cloudmasters but keep getting a crash when running the Atik local server in Device manager. The indi crash log is-

018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: restart #3
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7934 rfd=4 wfd=8 efd=9
Child process 7933 died
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: restart #4
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7935 rfd=4 wfd=8 efd=9
Child process 7934 died
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: restart #5
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7936 rfd=4 wfd=8 efd=9
Child process 7935 died
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: restart #6
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7937 rfd=4 wfd=8 efd=9
Child process 7936 died
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: restart #7
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7938 rfd=4 wfd=8 efd=9
Child process 7937 died
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: restart #8
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7939 rfd=4 wfd=8 efd=9
Child process 7938 died
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: restart #9
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7940 rfd=4 wfd=8 efd=9
Child process 7939 died
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
Child process 7940 died
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: restart #10
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7941 rfd=4 wfd=8 efd=9
Child process 7941 died
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stdin EOF
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: Terminated after #10 restarts.
2018-07-02T21:17:02: startup: /usr/bin/indiserver -v -p 7624 -f /tmp/indififo08a31765
2018-07-02T21:17:02: listening to port 7624 on fd 3
FIFO: start indi_atik_ccd -n "ATIK CCD"
With name: ATIK CCD
FIFO: Starting driver indi_atik_ccd
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7930 rfd=4 wfd=7 efd=8
2018-07-02T21:17:02: Client 5: new arrival from 127.0.0.1:55358 - welcome!
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: restart #1
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7932 rfd=4 wfd=8 efd=9
Child process 7930 died
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: restart #2
2018-07-02T21:17:02: Driver indi_atik_ccd: pid=7933 rfd=4 wfd=8 efd=9
Child process 7932 died

It seems libnova 0.14 is the problem but I`ve tried an older 32 bit version and it makes no difference, any ideas please?
thanks
Steve

Read More...

Steve replied to the topic 'Slew rate defaults back to 1 ?' in the forum. 2 years ago

Seems to work ok if I choose `Custom` and set the RA slew and Dec slew to say x8 or x16 then I can slew with the joystick!
Steve

Read More...

Steve created a new topic ' Slew rate defaults back to 1 ?' in the forum. 2 years ago

Hi
Trying my Kubuntu 17.04 (Kstars bleeding) setup tonight with my NEQ6 mount. I seem unable to tweak the mount with the hand controller as the slew rate keeps going back to x1?.
If I set the slew rate to say x16 and push the joystick North it works ok but when I let go or move the joystick South,West or East the slew rate drops to x1?.
The Indi control panel is showing the joystick works ok by indicating
2017-05-30T22:10:11: North Slew stopped
2017-05-30T22:10:10: Starting North slew.
2017-05-30T22:10:09: South Slew stopped
2017-05-30T22:10:08: Starting South slew.
etc etc .
How can I keep the slew rate fixed so that I can use the joystick ok or is there some other setting I need to make please as I`m using a refractor and its not easy to try and tweak the mount using the N,S,E and W buttons in Ekos on the laptop same time as looking through the finder.
thanks
Steve

Read More...

Steve replied to the topic 'Skysafari pro 5 with Ekos?' in the forum. 2 years ago

Hi guys
Sorry for delay replying. The IP address for the Indi server would that be my PC's IP address please?.
Thanks
Steve

Read More...

Steve created a new topic ' Skysafari pro 5 with Ekos?' in the forum. 3 years ago

Hi guys
I have Skysafari pro5 installed on my Amazon Fire tablet and I gather I can connect and control my scope with it via my laptop and .Ekos anyone point me to a `How to` please ?. Running Kubuntu 17/04.
thanks
Steve

Read More...

Steve replied to the topic 'Atik crashing with Kubuntu 17.04' in the forum. 3 years ago

Excellent, many thanks for that nmac, that did it, working like a dream :woohoo:
Steve

Read More...

Steve replied to the topic 'Atik crashing with Kubuntu 17.04' in the forum. 3 years ago

Hi again nmac
I seem to be having problems installing that libnov-0.14 I keep getting an `install-recursive`?error message after typing `make install`-

make[2]: Leaving directory '/home/steve/Downloads/libnova-0.14.0/src/libnova'
Makefile:446: recipe for target 'install-recursive' failed
make[1]: *** [install-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory '/home/steve/Downloads/libnova-0.14.0/src'
Makefile:299: recipe for target 'install-recursive' failed
make: *** [install-recursive] Error 1

cheers
Steve

Read More...

Steve replied to the topic 'Atik crashing with Kubuntu 17.04' in the forum. 3 years ago

Thanks for that nmac, never done a sym link before so I assume its like
ln -s source_file myfile
where source would be libnova-0.14.0-2.1 and myfile would be libnova0.16-2
thus ln -s libnova-0.14.0-2.1 libnova0.16-2 ?
thanks
Steve

Read More...

Steve created a new topic ' Atik crashing with Kubuntu 17.04' in the forum. 3 years ago

Hi guys
Having another try with Kstars/Ekos and just installed Kubuntu 17.04 on an oldish 64bit laptop. Installed Kstars bleeding with all drivers and keep getting a crash when trying to connect to my Atik 314L ccd.
Device log

2017-05-20T12:54:17: startup: /usr/bin/indiserver -v -p 7624 -m 100 -f /tmp/indififo6a7bb079
2017-05-20T12:54:17: listening to port 7624 on fd 3
FIFO: start indi_atik_ccd -n "ATIK CCD"
With name: ATIK CCD
FIFO: Starting driver indi_atik_ccd
2017-05-20T12:54:17: Driver indi_atik_ccd: pid=8048 rfd=4 wfd=7 efd=8
2017-05-20T12:54:17: Driver indi_atik_ccd: indi_atik_ccd: error while loading shared libraries: libnova-0.14.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
2017-05-20T12:54:17: Driver indi_atik_ccd: stderr EOF
2017-05-20T12:54:17: Driver indi_atik_ccd: restart #1
2017-05-20T12:54:17: Driver indi_atik_ccd: pid=8049 rfd=4 wfd=7 efd=8
Child process 8048 died
2017-05-20T12:54:17: select(9): Interrupted system call
2017-05-20T12:54:17: good bye

Tried latest 32bit and 64 bit Atik drivers from CloudMakers and not sure what to try next. Wondering if these drivers have been tested with 17.04?
thanks
Steve :)

Read More...

Steve replied to the topic 'SX driver with Ubuntu 16.10??' in the forum. 3 years ago

I seem to have sorted this problem...I think?. If I right click on the Sky Atlas I can select the Lodestar ccd, connect to it and then launch Ekos seems to work ok but If I try to connect to the Lodestar through Ekos it crashes every time??.
Steve

Read More...

Steve created a new topic ' SX driver with Ubuntu 16.10??' in the forum. 3 years ago

Hi guys
Just updated my little Ubuntu notebook to 16.10 and it doesn`t seem to like the Indi_sx_ccd driver for my Lodestar as it crashes every time I try to connect,My Atik 314 works fine, anyone else had this please?.
thanks
Steve

Read More...