×

INDI Library v1.9.2 Released (14 Sep 2021)

Bimonthly Stable INDI Library release introduces new drivers and fixes for existing ones.

Skywatcher AZ GTi with Ekos

You might have rouge INDI installation in /usr/local ?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 years 11 months ago #30141

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 125
  • Thank you received: 24

Replied by Tarun on topic Skywatcher AZ GTi with Ekos

deleted all indi stuff from /usr, purged the ppa's and tried installing from git , other error are gone now except for below

/home/archangel/code/indi/indi/3rdparty/indi-eqmod/eqmod.cpp: In member function ‘virtual bool EQMod::Handshake()’:
/home/archangel/code/indi/indi/3rdparty/indi-eqmod/eqmod.cpp:713:88: error: invalid use of ‘enum Connection::TCP::ConnectionType’
if (!getActiveConnection()->name().compare("CONNECTION_TCP") && tcpConnection->ConnectionType == Connection::TCP::TYPE_UDP)
^~~~~~~~~~~~~~
CMakeFiles/indi_eqmod_telescope.dir/build.make:110: recipe for target 'CMakeFiles/indi_eqmod_telescope.dir/eqmod.cpp.o' failed
make[2]: *** [CMakeFiles/indi_eqmod_telescope.dir/eqmod.cpp.o] Error 1
CMakeFiles/Makefile2:67: recipe for target 'CMakeFiles/indi_eqmod_telescope.dir/all' failed
make[1]: *** [CMakeFiles/indi_eqmod_telescope.dir/all] Error 2
Makefile:129: recipe for target 'all' failed
make: *** [all] Error 2


i'll wait for the nightly build to test further
2 years 11 months ago #30144

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 125
  • Thank you received: 24

Replied by Tarun on topic Skywatcher AZ GTi with Ekos

something was caching badly on the pc(not sure ) ,directly copied eqmod.cpp from git to local and compiled it . Local testing works fine with goto's in the area (not even 1 star sync) Ill try it out in the field today or tomorrow. Thanks a lot again :)
2 years 11 months ago #30151

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Ok I still didn't get an answer to my question. Is the Home Position for AZ-GTi similar to that of an equatorial mount? i.e. It is looking North at the Celestial pole?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 years 11 months ago #30152

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 125
  • Thank you received: 24

Replied by Tarun on topic Skywatcher AZ GTi with Ekos

I use the mount in EQ mode using a wedge(attached pic) , so yes the home position is looking north. Not sure how it would work in AZ mode.

may be this post gives some idea for AZ mode.

www.cloudynights.com/topic/586532-new-sk...ifi-mount/?p=8873595
2 years 11 months ago #30153
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 343
  • Thank you received: 25
The azimuth is 0 degree (true north)
The altitude is 0 degree (horizontal), it is the home position.

Since it is necessary to correspond also to the encoder, recognition of the encoder step implemented in the SkyWatcher - Alt - AZ driver, alignment subsystem etc are also required.
2 years 11 months ago #30172

Please Log in or Create an account to join the conversation.

There is no way for a driver to know if it is using an AltAz mount as AltAz or on an equatorial wedge. I think it might be necessary to introduce a switch to switch AltAz or EQ modes, at least to set the home position.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 years 11 months ago #30173

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 343
  • Thank you received: 25
In the Synscan application, switch between EQ mount and ALTAZ.

If you can choose the encoder count for each mount, you can correspond to various mounts.
2 years 11 months ago #30174

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 21
  • Thank you received: 4

Replied by Eivind on topic Skywatcher AZ GTi with Ekos

Yes, home position is north when the mount is powered up, but the scope may be pointing elwehere as the motor encoders are relative.
With the synscan app, I always enable the internal encoders after poweron, and tell the scope to goto (-90,90). Then the scope is aligned with the home position, and the internal decoders can be switched off. Some claim that there is less precision with the internal decoders - I don't know.
Using EQ wedge.
I use a twin scope bracket, so I need the black dowetail screw on the mount to point towards polaris - that's why I goto (-90,90)

Eivind
2 years 11 months ago #30176

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2
  • Thank you received: 0
Thanks for the work getting the AZ GTI working with Ekos. I was debugging the protocol using Wireshark, so INDI supporting the mount is a huge leap. Congratulations!

I did a quick test at home yesterday with Ubuntu Mate and the nightly PPA. It looks very good, but I need to test in the field.

One thing that I tried to achieve was to limit the slew rate to make the mount less noisy. I tried to set it to 32x, 8x and similar values, but didn't work. Not sure I'm doing it correctly.
2 years 11 months ago #30266

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2
  • Thank you received: 0
Yesterday I did other attemps with the AZ GTI and Ekos. Plate solving worked, but after the sync, the mount I did a slew to another object and it took the wrong direction.

I also tried to guide on an object, and got an error (see attachment).

I don't know whether this problems are related to bad polar alignment.
2 years 11 months ago #30331
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Logs might shed some idea. CHeck my signature for how. Make sure Mount + INDI + Guide + Telescope are all checked in the logs window before you start.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 years 11 months ago #30337

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.843 seconds